Steigan.no og «faktaboksen for dummies»

0
steigan.no har drevet en vedvarende og omfattende dekning og analyse av krigen mot Syria. Artiklene er faktabeserte og kildebaserte. Enhver kan kontrollere de kildene som er brukt.

Av Eva Thomassen.

Når journalister blir aktivister og alternative medier må gjøre jobben

Mediene i Norge er med på å forlenge lidelsene til det syriske folket. Kan jeg stå inne for denne påstanden? Den er jo drøy. Den er ikke mer drøy enn at mediene faktisk lyver og har gjort det i over syv år og fortsetter med det.

Det er som kjent mange måter å lyve på. Noen mer åpenbare enn andre. Det mest åpenbare er at den overhodet ikke er kritisk til norsk eller vestlig politikk i Syria.

Hvorfor er ikke mediene i Norge det? Er det fordi krigen mot Syria er en ukomplisert krig? En krig vi alle kan enes om er en krig mellom «Assad-regimet» og det syriske folket?

Mellom en despot og et folk som roper på demokrati og menneskerettigheter. Som roper på invasjon fra land hvor akkurat menneskerettigheter er bunnplanken i landets legitimitet? Som roper etter invasjon fra landet som har etablert  12 militærbaser rundt de mest fruktbare og oljerike områdene i Syria.

Som roper etter at Israel må åpne flere feltsykehus på Golan fordi det syriske folket trenger frihetskjempere som er sikret plaster og solkrem når de må vandre gjennom brennhete ørkenområder.

Som roper etter sanksjoner fra fredsnasjonen Norge?

Som roper etter å bli drept av sanksjoner om de ikke skjønner at denne medisinen er sukret med bistand. Med så mye bistand at det syriske folket for evig tid er avhengig av bistand.

For med sanksjoner følger ruin av Syrias økonomi. På hvilken måte? Jo, ved at vi støtter at all flytrafikk og banker er stengt. Det syriske folket priser at vi derfor ikke kan sende fem øre til Syria verken overført via bank eller med fly. Ikke pakker heller.

Vi har gjort det så gjennomført lurt at syrere ikke kan bruke bankkort å handle på nettet. Vi slipper å snakke med en eneste syrisk tjenestemann, politiker.

Det syriske folket synes det er greit at barna deres dør fordi kreftmedisin står på sanksjonslista. At medisiner mot diabetes står på sanksjonslista. At alle varer som har mer enn 10% amerikansk innhold er sanksjonert. Om kuvøsene ikke får en komponent som kan brukes er det bare en bagatell.

Hvorfor er det ingen som forteller oss dette? Som forteller oss at dette er krigsforbrytelser? Fordi det ikke står i faktaboksen eller i arbeidsinstruksen til bistandsorganisasjoner.

Vi hører det heller ikke fra syrere. Hvilke syrere? Syrere utenfor Syria og kun fra dem. Alle disse sier det samme. Hvorfor bekymre seg over det? Det står jo i faktaboksen.

Hva om det finnes en annen versjon? En annen stemme? Nei, de finnes ikke. Alle syrerne som er heiagjeng for «demokratiforkjemperne» bor ikke i Syria. Mange har ikke bodd i Syria på 30 år. Men, for å holde revolusjonen varm, faktaboksen uforandret, må noen nettopp holde den varm.  Disse sier at opposisjonen inne i Syria er slått ned av «regimet». Er det sant? Eller er det sånn at opposisjonen i Syria og vanlige syrere med enn historie utenfor boksen ikke blir invitert til møter utenfor Syria? Ja, sånn er det og har vært det i over syv år.

La oss kalle det en borgerkrig. Det kan jo ikke være noe annet? Det står jo i faktaboksen. I faktaboksen står det også at først var det fredelige demonstrasjoner med rop om demokrati. Så ble demonstrantene brutalt slått ned av «Assad-regimet». Så tok de til våpen. Så ble krigen regional og til slutt dukket supermaktene opp. På den ene laget var det 70 land. På den andre laget var det ett land. På det ene laget var det 70 demokratier, også kalt «Friends of Syria». På det andre laget var Putin. Putin og Assad mot den frie verden.

Er det noen spilleregler som gjelds i denne dragkampen? Ja, det er det. Løgnen.

Hvem er dommeren? Media? Stemmer denne fortellingen? Er det en annen kamp? Nei, ikke med mindre noen forteller oss at det er det? Hvem skal fortelle oss den andre sannheten? Eller går det an at det finnes to sannheter?

Dette handler om krig. Ikke om borgerkrig, men om en krig som styres fra utesiden av Syria.

Skal norsk utenrikspolitikks sanne ansikt avsløres av sporhunder som steigan.no? Hvorfor gjør ikke journalister jobben de er satt til og betalt for å gjøre?

Lars Birkelund er  freelancejournalist og «sporhund». Han har tatt en titt på faktaboksen om krigen mot Syria.  Han har studert en rekke kilder for å krysssjekke om det som presenteres som faktum i faktaboksen stemmer med hva andre kildene viser. Resultatene er nedslående, men ikke overraskende for dem med et alternativt blikk på boksen.

Dette har han formidlet til pressen og politikerne, men boksen forblir hermetisk lukket. Selvfølgelig. Boksen er ikke hjemmesnekret.

Les: Har NRK Brennpunkt fått munnkurv?

Mediene og pressen opptrer som aktivister og propagandaleverandører. De kommer med kun én  forklaring i faktabokser for «dummies», helt identiske i alle medier i hele den vestlige verden.

Hvorfor skjer dette? Betyr det at faktaboksen er den skal brukes som budbringer for å mørne folk slik at vi skal tillate og akseptere krigen mot Syria? Ja, det kan synes sånn fordi den endres ikke etterhvert som trollene sprekker.

Uansett hvor åpenbare løgnene er om hva som enhver burde se etter over syv år med krig mot Syria, inneholder faktaboksen de samme løgnene. Men, hvorfor endrer ikke faktaboksen seg. Finnes det profesjonelle løgner som er betalt for å lyve?

Steigan.no har gjennom hele krigen kjempet en kamp på sidelinjen av faktaboksen. Uten offentlige midler. Men, dersom man skal overlate krigen til løgnerne i avisene, vil jo folk  forbli dumme som disse faktaboksene gjør oss til? Hva med neste krig?

Les steigan.no om Syria

Syrere både utenfor Syria og i Syria leser nettaviser, innlegg, kronikker. De leser også MSM og er sjokkerte over løgnene mainstream mediene kommer med om Syria. Alt er løgn.

Mediene lyver om alt. Og, hvorfor kan jeg hevde en så hårreisende påstand? Fordi det de sier finner vi i faktaboksen. Så, hva står i faktaboksen om krigen mot Syria? Alle kan den jo utenat? Hvem har laget disse faktaboksene?

Siden jeg nå har vært i Syria fem ganger de siste par årene har jeg også hatt mulighet til å snakke med alt fra ministere til komikeren på nattklubben. Se frigjorte områder og hva som finnes av bevis som ikke stemmer med hva som står i faktaboksen.

Les artikler av Eva Thomassen på steigan.no.

Jeg har reist på kryss og tvers av Syria. Med eller uten militæreskorte. Noen ganger gjennom områder som er så utrygge at vi har vært avhengig av å ha militær bistand inne i kjøretøyene.

Syria april 2016, Eva Thomassen på besøk.

Har stått fem meter fra terrorister med våpen på veg til idlib. De dreper, særlig de som skal med bussen til Idlib. Tre ganger snakket med dr. Ali-Haydar, arkitekten bak amnestipolitikken, snakket med religiøse ledere, snakket med soldater, snakket med sivile som nettopp er evakuerte fra områder hvor de såkalte «moderate opprørerne» har oppholdt seg. Sett medisin- og matlagre i samme hovedkvarter hvor tonnevis av våpen var oppbevart.

Og, snakket med mange fra den politiske opposisjonen i Syria. Det disse sier står det ikke om i faktaboksen. De er blitt bragt til taushet. Av hvem? Jo, av den såkalte opposisjonen utenfor Syria. For faktum er at opposisjonspolitikere som bor i  Syria får ikke visum og blir ikke invitert på møter arrangert av «Friends of «Syria» eller av Nasjonalkoalisjonen som holdes rundt i verden. Altså opposisjonen utenfor Syria kan glatt lyve om at Assad-regimet har knust all opposisjon i Syria. Det er en løgn, men det står i faktaboksen.

Sett at historiene i faktaboksen  ikke stemmer overens med vitneutsagn.

Jeg formidlet til norske myndigheter fra samtaler jeg hadde  i Syria om norske terrorister, om flyktninger og om sanksjonene fra min reise til Syria i 2015. Her er svaret jeg fikk.

Kildene norske medier bruker  er White Helmets og en enmannskilde i Coventry i England (SOHR) og kun disse- begge betalt av land som fører en imperialistisk krig mot nok en leder vi ikke liker lyver?  Mediene bruker ikke andre kilder. Så de må jo være troverdige? Da er det enkelt å være Midtøstenkorrespondent for alt fra NRK; Aftenposten og alle andre vestlige medier. Man kan henge i baren i Beirut og si man ikke får visum til Syria. Man trenger det heller ikke. Kildene er der fiks ferdig. «Assad-regimet» bomber, dreper, sulter, gasser egen befolkning. Man kunne strengt tatt sitte på en bar på Løten eller Askim. Ikke like fristende som Beirut, men faktaboksen er den samme. Man trenger ikke lete etter kilder. Omran i den oransje ambulansen i Øst-Aleppo er stjerneeksempelet på dette.

Main stream media var totalt ukritiske og snakket i kor om «gutten i ambulansen». Men Omran sjøl brydde de seg ikke om.

Les: Omran gutten i ambulansen er funnet.

Bana et annet. En av de mest gjennomskuelige mediabløffene fra Syria var den «sju år gamle bloggeren Bana». På ganske avansert engelsk blogget hun angivelig regelmessig fra Øst-Aleppo, og hun hadde aktuelle politiske kommentarer som knapt noen på hennes alder kunne ha hatt.

Les: Hvorfor legitimerer FN bruk av barn i krigspropaganda?

La oss se på White Helmet er. La oss se på hvordan denne org. Er presentert i mainstream medier og la oss se på hvordan steigan.no har omtalt dem.

Hvem formidlet sannheten om dem? Er det to sannheter om WH?

Men, finnes det forstyrrende medier? Forstyrrende journalister? Ja, det gjør det.

Men, de finnes ikke i NRK eller mainstream- medier. De finnes i alternativ presse. De finnes bl.a. i steigan.no. Hvorfor skiller den avisa seg ut?. Den kommer med kilder som mainstream ikke vil bruke eller er for late til å bruke. Men, hvordan blir aviser som steigan.no oppfattet blant journalister og tradisjonell presse? Man går til angrep på redaktøren, man omtaler avisa foraktelig, man stiller tvil om hvem avisa tjener. Man hånes om noen kommer i skade å omtale redaktøren som journalist. Selv om «journalist» ikke er en beskyttet tittel.

Om den er redskap for Assad-regimet og blir betalt av Putin for å spre løgner om faktaboksen.

At redaktørens fortid er viktigere enn sannheten. Kort sagt redaktøren demoniseres. På samme måte som president Assad demoniseres. Som Putin demoniseres. Som alternative stemmer demoniseres. Faktum gjelder rett og slett ikke.

Om faktum stemmer med det det syriske folket sier, er det noe i vegen med det syriske folket. De må skiftes ut. Og, det er jo nettopp det som skjer. Om det syriske folket stemmer på presidenten sin ved presidentvalg, er det noe feil med   stemmemaskinen eller stemmesedlene.

Når det syriske folket formidler at de er sjokkerte over hva mediene formidler fra Syria er det noe feil med formidleren.

Når det syriske folket sier glem løgnerne i mainstream mediene i Vesten, les alternative medier og mobiliser folk i vesten. Skap en fredsbevegelse. Nye kriger vil komme og dere vil oppleve det samme som vi har opplevd gjennom syv år.

Men, først må faktum om Syria fram. Det er her en avis som steigan.no har vist seg som bæreren av sannheten. Aldri har steigan.no blitt tatt i å lyve. Tatt i kildejuks. Er ikke det rart? Han går jo ut av boksen? Nei, egentlig ikke.

Noen må bære byrden med å avsløre løgnene og formidle sannheten. Det er moral det handler om. Jeg spurte om det finnes to sannheter? Nei, det gjør det ikke. For når sannheten om krigen mot Syria avdekkes på bakken i Syria og ikke i salongene i Vesten, er det kun en sannhet som avdekkes. Den har steigan.no kalt intervensjonskrig.

 

The ongoing hideous information war against Syria is not going to end with the victory over terrorists on the battlefield, the country’s Information Minister Imad Sarah told Sputnik.

The minister said it was essential to counter those distorting facts and playing with concepts, for they are leaving the international community confused about who should be called a terrorist and what the word «terrorist» means, apparently implying Western media referring to groups such as Nusra and Jaysh al-Islam, the latter of which is the dominant Salafi-jihadi faction in opposition-held Eastern Ghouta, as ‘rebels’. «What we really need to do is to counter Wahhabism, the ideology that is becoming more and more widespread. Big money is being poured into its promotion», Imad Sarah said.

Syrian media will have to work double tides to refute endless fake reports that mangle the actual state of affairs in the country and play with terms. We are going to face more attacks on every level: informational, ideological, economic», the minister said.

Har avisa rett? Det er moral det handler om?

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBetalte ‘frivillige organisasjoner’ truer lokale motstandsbevegelser
Neste artikkelOm hvordan mediene gjemte bort terroraksjonen i Sweida