Israel evakuerte 422 White Helmets

3
Det ble ingen fredspris på jihadistenes PR-organisasjon White Helmets, så til slutt måtte oppdragsgiverne trekke dem ut i hui og hast.

De såkalte White Helmets fikk aldri noen fredspris, sjøl om de fikk en Oscar, antakelig for godt skuespill. Og nå har oppdragsgiverne vært nødt til å evakuere dem fra Syria. Avslørende nok var det Israel som evakuerte 422 White Helmets for at de seinere skal bli sendt til Storbritannia, Canada og Tyskland. Dette skjedde 22. juli 2018.

White Helmets ble skapt av britisk etterretning, og det var da også statsminister Theresa May som ba Donald Trump om å ta et initiativ for å redde dem. De hadde da blitt omringet i det sørvestlige Syria nær de okkuperte Golanhøydene i en enklave som ble kontrollert av al-Nusra og liknende grupper. Inntil nylig har dette vært områder som terroristene har hatt sterk kontroll over, så de såkalte sivilforsvarerne kan ha følt seg ganske trygge der.

De raske seirene til den syriske hæren og deres russiske allierte satte dem imidlertid i klemma. De ble også rullet over ende av det politiske diplomatiet i forbindelse med toppmøtet i Helsinki. Israel hadde forsikret seg om at det er den syriske hæren som vil ta kontrollen over området og at den ikke vil gå over demarkasjonslinja fra 1974. Dermed var det klart at verken Israel eller USA lenger ville beskytte jihadistene i dette området, og dermed måtte det gå som det har gått.

Jihadistene kapitulerer i hopetall eller blir feid over ende, og deres PR-avdeling må flykte hals over hode.

Israelske styrker evakuerte de 422 White Helmets-folkene via Golanhøydene til Jordan. Der har den jordanske regjeringa lovt å passe på dem til de kan bli sendt til Storbritannia, Canada og Tyskland. Dette skjedde etter at de tre landene hadde garantert at de ville ta dem imot innen kort tid, sa representanter for regjeringa i Amman. Israel sa at de gjennomførte denne operasjonen etter oppfordring fra USA og andre vestlige regjeringer. Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt sa at denne aksjonen ble utført for å gi dem «umiddelbar beskyttelse».

Det skal ha vært meningen å evakuere 800 White Helmets, men Israel måtte nøye seg med å hente ut 422 på grunn av at den syriske hæren rykket fram så raskt.    Og dermed er det kanskje slutt på dette PR-eventyret i Syria for denne gangen.

White Helmets ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat for Olive Group (med tittel Vice President for Special Projects). Olive Group er nå fusjonert med Academi (tidligere Blackwater) og er blitt til Constellis Group.

Le Mesurier har militær spesialerfaring fra diverse NATO-operasjoner som Bosnia, Kosovo, Irak og Libanon. Og han har bakgrunn fra det britiske militærakademiet Sandhurst. The Syria Campaign ble startet av reklameselskapet Purpose Inc i 2014 og drev kampanjen for White Helmets. Det hele er finansiert med minst 300 millioner dollar av USA, Qatar, Storbritannia, Japan og andre land.

Etter hvert som jihadiststillingene falt en etter en og stadig nye områder ble frigjort har det vist seg at White Helmets har hatt hovedkvarterer sammen med al-Nusra og andre terrororganisasjoner. Til tross for at de har påstått seg å være et «sivilforsvar», er de blitt avslørt både bevæpnet og i tett forbindelse med de væpnede jihadistgruppene.

Men som PR-stunt har White Helmets vært langt på vei vellykket. De har lykkes i å få rød løper inn i alle vestlige nyhetsstudioer og har vært nær ved å utløse direkte USA-intervensjon i Syria be sine kampanjer for «flyforbudssoner». NRK Urix ga dem VIP-behandling og har ikke en gang tillatt kritikk av dette på sine nettsider.

Les: Propaganda for al-Qaida i beste sendetid på NRK

Nå har altså operasjonen klappet sammen og oppdragsgiverne har måttet hente ut agentene sine. Stort mer avslørende kan det vel neppe bli. Men vil vi få noen sjølkritikk fra NRK? Neppe. Den nesegruse dyrkinga av White Helmets i norske medier er et monument over elendig og ukritisk journalistikk, så pinlig at det nok er vanskelig for redaksjonene å ta det inn over seg.

Les: Undersøkelse: Hvite hjelmers terrorhandlinger i Syria


 

 

Hvis du vil støtte uavhengig, kritisk journalistikk kan du gi et bidrag til steigan.no.

konto 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Anki says:

    Ja, er det nå egentlig avslørende for disse kognitiv dissonante papegøyene i vestlig presse? De durer jo bare på med skvalderet sitt, uansett om de tas med buksa nede med begge henda i kakeboksen. Det er beyond absurd. Og dette skrev Hunt om saken på twitter:

    Fantastic news that we - UK and friends - have secured evacuation of White Helmets and their families - thank you Israel and Jordan for acting so quickly on our request. The WH are the bravest of the brave and in a desperate situation this is at least one ray of hope.

    Man kan lure på hvilke mekanismer som får folk til å klamre seg til narrativene uansett hva som skjer…

  2. Never under-estimate the power of denial.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.