Om hvordan mediene gjemte bort terroraksjonen i Sweida

0
Et av ofrene for terrordåden i Sweida bæres til begravelsen.

Midt oppe i meldingene om den syriske armeens seire over terroristene i den sørvestre delen av landet gjennomførte Den islamske staten en uhyrlig terroraksjon i Sweida som drepte mer enn 220 sivile og såret ytterligere 180.

Dette er en av de verste terroraksjonene i nyere tid, og man skulle tro at den ville prege overskrifter og politisk debatt i mediene. Men den gang ei.

Terroraksjonen ble gjennomgående dekket som om det dreide seg om krigshandlinger mellom stridende parter. Reuters hadde overskriften “More than 200 dead in Southwest Syria amid government offensive.” Leser man den overflatisk kan man få det inntrykket at disse menneskene ble drept av regjeringsstyrkene.

En annen vri ble gjennomført av Reuters, AP og Haaretz sammen under overskriften:

“‘At least 96 killed in ISIS Suicide Attack in pro-Assad Syrian City Near Jordan Border.”

Haaretz og Reuters presterte denne sammen:

The Guardian kalte terroraksjonen en «surprise offensive», igjen som om det handlet om regulære krigshandlinger.

Eva Bartlett kommenterte dette slik:

Denne gangen var NRK mer etterrettelig og skrev at:

Ekstremistgruppa IS har drept nesten 250 mennesker i flere selvmordsaksjoner og andre angrep sør i Syria, ifølge SOHR.

Aftenposten skrev: 246 drept i IS-angrep sør i Syria. Her kan man igjen få det inntrykket at det dreier seg om kamphandlinger

Og gjennomgående i norske medier, som i de utenlandske: saka forsvinner fra toppen av bunken lynkvikt. Ingen politiske reaksjoner. Ikke noe engasjement. Knapt noen fordømmelse.

Hadde dette skjedd i Paris, Oslo eller Berlin hadde det sett helt annerledes ut. Syriske sivile er det ikke så farlig med, så lenge de ikke kan brukes som påskudd for mer krig. Vi har nettopp markert årsdagen for terrorhandlingene 22. juli 2011. Vi vet alle hvor grusomt det var. Terroraksjonen mot sivilie i Sweida krevde tre ganger så mange uskyldige menneskeliv. Det er noe vi bør tenke over.

 

 

Forrige artikkelSteigan.no og «faktaboksen for dummies»
Neste artikkelKapitalismens herjinger i Europa
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).