Masseprotester i Østerrike mot planer om 12-timersdager

0

Om lag 80.000 mennesker demonstrerte i Wiens gater 3. juli 2018 mot den høyreorienterte regjeringas planer om å tillate arbeidsdager inntil 12 timer. De krevde folkeavstemning om denne loven, men forslaget blir antakelig vedtatt. Dette skriver Deutsche Welle.

Den faglige landsorganisasjonen, som arrangerte demonstrasjonen, sa at det var nærmere 100.000 som deltok. I sosiale medier bruker denne bevegelsen taggen #12StundenTag

Den østerrikske regjeringa under ledelse av det høyreorienterte ÖVP og forbundskansler Sebastian Kurz ønsker å endre arbeidslivslovene for å gi kapitalen ”større fleksibilitet”. En av de mulighetene kapitaleierne får er å utvide arbeidsdagen i form av tvungen overtid slik at arbeidsdagen kan bli inntil 12 timer.

En slik mulighet til å bruke 12-timersdager finnes allerede, men den forutsetter enighet mellom bedriften og fagorganisasjonen. Den nye loven vil gjøre det mulig å pålegge de ansatte arbeidsuker på 50 eller 60 timer, skriver krone.at.

Den østerrikske regjeringa har sikret seg solid flertall for loven i forbundsdagen, siden både ÖVP og FPÖ støtter den. De to partiene har til sammen 113 av totalt 183 delegater i forbundsdagen.

Lederen for den faglige landsorganisasjonen ÖGB, Wolfgang Katzian, sier at fagbevegelsen vil motsette seg loven med alle de virkemidlene den har til sin disposisjon. ÖGB har om lag 1,2 millioner medlemmer.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.