Masseprotester i Østerrike mot planer om 12-timersdager

6

Om lag 80.000 mennesker demonstrerte i Wiens gater 3. juli 2018 mot den høyreorienterte regjeringas planer om å tillate arbeidsdager inntil 12 timer. De krevde folkeavstemning om denne loven, men forslaget blir antakelig vedtatt. Dette skriver Deutsche Welle.

Den faglige landsorganisasjonen, som arrangerte demonstrasjonen, sa at det var nærmere 100.000 som deltok. I sosiale medier bruker denne bevegelsen taggen #12StundenTag

Den østerrikske regjeringa under ledelse av det høyreorienterte ÖVP og forbundskansler Sebastian Kurz ønsker å endre arbeidslivslovene for å gi kapitalen ”større fleksibilitet”. En av de mulighetene kapitaleierne får er å utvide arbeidsdagen i form av tvungen overtid slik at arbeidsdagen kan bli inntil 12 timer.

En slik mulighet til å bruke 12-timersdager finnes allerede, men den forutsetter enighet mellom bedriften og fagorganisasjonen. Den nye loven vil gjøre det mulig å pålegge de ansatte arbeidsuker på 50 eller 60 timer, skriver krone.at.

Den østerrikske regjeringa har sikret seg solid flertall for loven i forbundsdagen, siden både ÖVP og FPÖ støtter den. De to partiene har til sammen 113 av totalt 183 delegater i forbundsdagen.

Lederen for den faglige landsorganisasjonen ÖGB, Wolfgang Katzian, sier at fagbevegelsen vil motsette seg loven med alle de virkemidlene den har til sin disposisjon. ÖGB har om lag 1,2 millioner medlemmer.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Blir 12 timers dagen vedtatt, vil de som jobber 12 timers dag om noen år få like dårlig betalt som de i dag får med 8 timers dag. For etterhvert som fagbevegelsen får mindre og mindre innflytelse, og den globale storkapitalen bak kulissene dikterer EU direktivene, blir lønningene hele tiden presset.

  Så presses de på arbeidsvilkår og helseforsikringer og pensjonsavtaler, og etterhvert blir det USA tilstander som den globale storkapitalen vil. Da vil vel EU bestemme at en skal spare til pensjon av egen lønn, som arbeiderklassen ikke har muligheter til slik vi ser i USA. EU er også en ide av USA basert storkapital som frigitte CIA dokumenter viser.

  De grelleste eksemplene på hvordan EU regler og direktiver tillater utbytting på det groveste, ser vi på hvordan lagerpersonalet hos Amazon i Storbritannia og Tyskland blir behandlet. Selv om dette fikk omtale i pressen, ønsker flere EU land at Amazon skal etablere seg hos dem.

  Kampen mot den nærmest sosialdarwinistiske markedsliberalismen innført gjennom EU, gjelder ikke bare arbeiderklassen, men alle arbeidstakere under øvre middelklasse. For den globale storkapitalen som skapte EU for å lure europeiske land til å privatisere sine økonomier og innføre markedsøkonomi, vil utrettelig presse lønninger og arbeidsvilkår, og demontere helseforsikringer og pensjonsrettigheter for maksimal profitt.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Hva tror du om bløffen i msm som sier at vi nå importerer mer strøm enn vi eksporterer? Det er helt umulig å forestille seg hvis de ikke holder igjen magasinene da?

 3. Statsnetts egen hjemmeside er forklaringen:
  “Med tanke på den snørike vinteren vi hadde, kan det virke rart at vi er i en slik situasjon. Forklaringen er at en del av snøen la seg i lavlandet, og ikke i høyden der vannmagasinene ligger, i tillegg til at ca 2,5 milliarder kilowattimer (2,5 TWh) har fordampa og det har vært lite påfyll i form av regn”.

 4. Avatar for baluba baluba says:

  En høyst plausibel forklaring som de nok har gravd lenge for å få til. Man kan oxo plusse på den ikke ubetydelige småkraftproduksjonen som har kommet til de siste årene.

 5. Men hva, jeg trodde EU stod for fred, kjærlighet, samhold mellom nasjoner, anti-rasisme, feminisme, homorettigheter og alt som var fint.

 6. Avatar for INK INK says:

  Jeg ser at den reelle arbeidsløsheten i Østerrike flere steder er beregnet til ca 7,7 % for tiden (mens Eurostats offisielle tall er på 5,2 ), men en del høyere for unge under 25 år, dvs. over 10 %.

  Man vil åpenbart heller forlenge arbeidstiden for de som er i jobb enn å få unge arbeidsledige i arbeid. Det sier jo det meste.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere