Masseprotester i Østerrike mot planer om 12-timersdager

0

Om lag 80.000 mennesker demonstrerte i Wiens gater 3. juli 2018 mot den høyreorienterte regjeringas planer om å tillate arbeidsdager inntil 12 timer. De krevde folkeavstemning om denne loven, men forslaget blir antakelig vedtatt. Dette skriver Deutsche Welle.

Den faglige landsorganisasjonen, som arrangerte demonstrasjonen, sa at det var nærmere 100.000 som deltok. I sosiale medier bruker denne bevegelsen taggen #12StundenTag

Den østerrikske regjeringa under ledelse av det høyreorienterte ÖVP og forbundskansler Sebastian Kurz ønsker å endre arbeidslivslovene for å gi kapitalen ”større fleksibilitet”. En av de mulighetene kapitaleierne får er å utvide arbeidsdagen i form av tvungen overtid slik at arbeidsdagen kan bli inntil 12 timer.

En slik mulighet til å bruke 12-timersdager finnes allerede, men den forutsetter enighet mellom bedriften og fagorganisasjonen. Den nye loven vil gjøre det mulig å pålegge de ansatte arbeidsuker på 50 eller 60 timer, skriver krone.at.

Den østerrikske regjeringa har sikret seg solid flertall for loven i forbundsdagen, siden både ÖVP og FPÖ støtter den. De to partiene har til sammen 113 av totalt 183 delegater i forbundsdagen.

Lederen for den faglige landsorganisasjonen ÖGB, Wolfgang Katzian, sier at fagbevegelsen vil motsette seg loven med alle de virkemidlene den har til sin disposisjon. ÖGB har om lag 1,2 millioner medlemmer.

Forrige artikkelFornuft og følelser eller uten en tråd?
Neste artikkelTrump sendte krasse brev til Norge og andre NATO-land – Betal, ellers…
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).