Trump sendte krasse brev til Norge og andre NATO-land – Betal, ellers…

0
NATO, samhold og fordragelighet? (Bildet er manipulert for å få det mer i samsvar med virkeligheten.)

President Donald Trump sendte i juni 2018 brev til en del NATO-allierte med en del krasse formuleringer. Blant mottakerne var Tyskland, Belgia, Norge og Canada, skriver New York Times. USAs president kritiserer sine ”allierte” for å bruke for lite penger på forsvaret og advarte om at USA er i ferd med å miste tålmodigheten.

Til Angela Merkel skrev Trump:

”Som vi diskuterte under ditt besøk i april er det en voksende frustrasjon i USA over at enkelte allierte ikke stiller opp slik de har lovet.” At ett av disse landene var Tyskland, er helt opplagt, for Trump skrev også:

”USA fortsetter å bruke flere ressurser på forsvaret av Europa, sjøl om kontinentets økonomi, inkludert Tysklands, gjør det bra mens sikkerhetsutfordringene vokser. Dette er ikke lenger akseptabelt for oss.”

Trump kritiserte også Tyskland for å stå som en negativ rollemodell for andre NATO-land. ”De ser hva dere gjør, og følger dere.”

I 2014 vedtok NATO at medlemslandenes militærutgifter skal opp i 2 prosent av bruttonasjonalproduktet, men foreløpig er det bare Storbritannia, Hellas og Estland som når opp til kravet. Så Hellas, som ikke har råd til pensjoner eller velferd har altså råd til en opprustning som få andre NATO-land ser seg i stand til. Ikke rart at Alexis Tsipras blir tatt i mot med full honnør i Det hvite hus.

I juni 2018 sa USAs ambassadør til Norge, Kay Bailey Hutchison, i et intervju med NRK at USA forventer at et land med så god økonomi som Norge må kunne betale 2 prosent til forsvaret. Dersom regjeringa Solberg skal logre også for dette kravet fra USA, vil det bety en massiv opprustning av Norge. Per i dag bruker vi 1,5 prosent av BNP på forsvaret.

Brevene fra Trump er tydeligvis ment som en oppvarming foran NATO-toppmøtet 11.–12. juli 2018. Etter det som skjedde under G7-møtet i Quebec, da Trump kom, så og smadret hele møtet, er det dem i NATO som frykter at han kan gjøre noe liknende i NATO.

Denne konflikten må også sees i sammenheng med den økende økonomiske krigen mellom USA og Europa, og særlig Tyskland.

Etter at USA innførte 25 prosent toll på stålprodukter fra EU har EU vedtatt å innføre toll på en rekke amerikanske produkter fra Harley-Davidson motorsykler til jeans. Trump truer med å innføre en 20 prosent toll på europeiske biler som blir importert til USA. Dette vil i første rekke ramme tysk bilindustri, som er den største i Europa, og det vil gjøre at salg av europeiske biler i USA vil bli ulønnsomt. Trump tvitret om dette:

Så hva er det USA og Donald Trump ønsker?

Atlantic Council, som både er tett knyttet til djupstaten i USA og er skapt for å styrke ”den transatlantiske alliansen”, publiserte 30. juni 2018 en artikkel som drøfter om Trumps mål er ”ødeleggelse eller reform” av den vestlige alliansen. Artikkelforfatteren viser til hvordan utenriksminister Mike Pompeo tolker utbruddene fra sin sjef. ”Trump er forberedt på å ødelegge,” sier Pompeo, ”når han ser forhold som setter USA og USAs arbeidere i en dårlig situasjon.” Pompeo mener at Trump har  en ambisjon om å skrive om reglene i verden på en slik måte at de blir mer til fordel for USA samtidig som han prøver å få et mer stabilt forhold til USAs geopolitiske rivaler.

Men ingen bør tvile på at Trump mener alvor når han forlanger pengene på bordet, ellers…

 

Forrige artikkelMasseprotester i Østerrike mot planer om 12-timersdager
Neste artikkelSödra Syrien befrias från USA-stödda terrorister
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).