Grådige finansfolk svindler pensjonister for sparepengene deres

0

Av Øyvind Andersen.

Ved et veikryss på kommunesenteret Tangvall i Søgne kommune ligger «Haugen–Senter AS», en eiendom som inneholder en klynge butikker og kontorer, en nedlagt Kina-restaurant og parkeringsplasser.  Dette bygget er blant flere som er blitt brukt som spekulasjonsobjekt av grådige finansfolk som har lurt en rekke eldre mennesker til å investere sparepengene sine i håpløse eiendomsprosjekter.

Det er Indigo Finans som har lurt 300 millioner av sparepengene fra godtroende eldre. Selskapet ble opprettet i 2008 og har aldri hatt konsesjon fra Finanstilsynet til å drive slik virksomhet. Bakmannen het Thor Stian Kennedy Nordmann. Han og selgerne hans har tjent seg styrtrike på å få eldre til å spekulere i overprisede eiendommer, blant annet Haugen –senteret. 

Det er Dagens Næringsliv som skriver om dette i en lang reportasje 8/6. De intervjuer blant annet Silvia Berg-Andersen på 69 år som investerte 5 millioner i Indigo Finans eiendomsprosjekter.  Hun ble hun offer for Indigo Finans’ lille hær av unge telefonselgere som ringte uinvitert hjem til eldre mennesker for å få tak i pengene deres.

Berg-Andersen ble ikke engang direkte aksjonær. Pengene hennes ble plassert i et såkalt indre selskap som Indigo-eier Thor Stian Kennedy Normann kontrollerte fullt ut. Der hadde hun null innflytelse, ingen mulighet til å selge andelene og svært få forhåpninger om å tjene penger på investeringen. Hun var helt prisgitt Normann og hans medhjelpere.

Etterpå fikk hun julekort fra selgeren i Indigo Finans. – Med bilde av jesusbarnet og jomfru Maria. Han visste at jeg var en troende. Kan du begripe frekkheten?, sier hun til Dagens Næringsliv.

DN skriver også om den pensjonerte skolelæreren Kåre Gudmundseth som var 92 år da han ble kontaktet av Indigo Finans. Han var et nøysomt menneske som hadde lagt opp penger i banken.

– Kåre var svært svekket på slutten. Om ikke dette tok livet av ham, er jeg sikker på at det reduserte livskvaliteten hans betydelig mot slutten, sier en venn til DN. Gudmundseth døde i fjor sommer, noen måneder etter at han overførte 1,2 millioner kroner.

– Kåre hadde reservert seg mot telefonsalg, men de ringte ham likevel. Han ble bedt om å komme i flere møter, fire eller fem. Han ble groomet og presset, slik jeg ser det. Det siste møtet varte i halvannen time, og til slutt skrev han under på papirene, forteller vennen. – Han var svekket, det er helt sikkert. Han må ha hatt nedsatt dømmekraft og motstandskraft.

Selgerne, de såkalte «finansmeglerne», er ungdom uten utdanning og erfaring og som mangler helt sosiale skrupler når de lokker de eldre til å møte i flotte lokaler der de blir overbevis til å investere i håpløse eiendomsprosjekter.

DN skriver mer detaljert om hvordan Haugen Senter ved hjelp av kompliserte finansstrukturer ble delt opp i tre slik at kjøpesenteret, parkeringen og taket på kjøpesenteret er i ulike selskaper. Investorenes penger forsvant i et svart hull.

Allerede i 2012 undersøkte Finanstilsynet virksomheten til Thor Stian Kennedy Normann og hans Indigo Finans. Først i 2017 fant Finanstilsynet det for godt å sette ned foten for Indigo Finans’ virksomhet. Flere investorer som føler seg lurt, har gått til retten og fått tvangspant og arrest i Normanns verdier.

Normann har levd som en greve på de 50 millionene han tjente i 2015 og 2016 på å selge overpriset eiendom til de gamle kundene, har tre av dem avgått ved døden før de rakk å se kravene sine innfridd. På Nesbru i Asker har nylig Normann kjøpte en villa for 28 millioner kroner.

De samme eiendommene som tidligere ble solgt av Indigo Finans, dukker nå opp i nyetablerte selskaper, med andre navn, hvor de blir presentert som attraktive investeringsobjekter for nye investorer. Indigo Finans er bare et eksempel på slike selskaper som DN i sin serie der avisen avslører jakten på «The Golden Oldies». De eldre med oppsparte midler bekymrer seg for den mikroskopiske innskuddsrenten og spisser ørene når en telefonselger ringer og inviterer til et møte for å høre mer om et investeringstilbud som gir løfter om høy avkastning med lav risiko.

Skulder til skulder med den etablerte finansbransjen har det i Oslo vokst frem en parallell industri av såkalte «meglere», som lever av å ringe hjem til pensjonister og lokke dem til «investeringsmøter» i fancy kontorlokaler på Aker Brygge eller i Bjørvikas Barcode.

EU/EØS-reglene lager et smutthull for denne typen kyniske virksomhet. Enhver med konsesjon i et annet EU-land, kan utnevne agenter i Norge. Finanstilsynet kan verken stille opp med sanksjoner mot agenten, eller trekke tilbake konsesjonen til det utenlandske foretaket som har en agent i Norge.

De fleste nordmenn innser ikke i dag hvor nådeløs kapitalismen fungerer i Norge i dag. Systemet klarer ikke å stoppe denne kyniske virksomheten. Det er som Fred Åkerstrøm synger i sangen «Sådan är kapitalismen«:  «Det är de rikas paradis».

 

Først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Forrige artikkelMarrakesh: Impressions / Inntrykk (1)
Neste artikkelNorges mest delte nettsaker i mai 2018
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.