Grådige finansfolk svindler pensjonister for sparepengene deres

3
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andersen.

Ved et veikryss på kommunesenteret Tangvall i Søgne kommune ligger «Haugen–Senter AS», en eiendom som inneholder en klynge butikker og kontorer, en nedlagt Kina-restaurant og parkeringsplasser.  Dette bygget er blant flere som er blitt brukt som spekulasjonsobjekt av grådige finansfolk som har lurt en rekke eldre mennesker til å investere sparepengene sine i håpløse eiendomsprosjekter.

Det er Indigo Finans som har lurt 300 millioner av sparepengene fra godtroende eldre. Selskapet ble opprettet i 2008 og har aldri hatt konsesjon fra Finanstilsynet til å drive slik virksomhet. Bakmannen het Thor Stian Kennedy Nordmann. Han og selgerne hans har tjent seg styrtrike på å få eldre til å spekulere i overprisede eiendommer, blant annet Haugen –senteret. 

Det er Dagens Næringsliv som skriver om dette i en lang reportasje 8/6. De intervjuer blant annet Silvia Berg-Andersen på 69 år som investerte 5 millioner i Indigo Finans eiendomsprosjekter.  Hun ble hun offer for Indigo Finans’ lille hær av unge telefonselgere som ringte uinvitert hjem til eldre mennesker for å få tak i pengene deres.

Berg-Andersen ble ikke engang direkte aksjonær. Pengene hennes ble plassert i et såkalt indre selskap som Indigo-eier Thor Stian Kennedy Normann kontrollerte fullt ut. Der hadde hun null innflytelse, ingen mulighet til å selge andelene og svært få forhåpninger om å tjene penger på investeringen. Hun var helt prisgitt Normann og hans medhjelpere.

Etterpå fikk hun julekort fra selgeren i Indigo Finans. – Med bilde av jesusbarnet og jomfru Maria. Han visste at jeg var en troende. Kan du begripe frekkheten?, sier hun til Dagens Næringsliv.

DN skriver også om den pensjonerte skolelæreren Kåre Gudmundseth som var 92 år da han ble kontaktet av Indigo Finans. Han var et nøysomt menneske som hadde lagt opp penger i banken.

– Kåre var svært svekket på slutten. Om ikke dette tok livet av ham, er jeg sikker på at det reduserte livskvaliteten hans betydelig mot slutten, sier en venn til DN. Gudmundseth døde i fjor sommer, noen måneder etter at han overførte 1,2 millioner kroner.

– Kåre hadde reservert seg mot telefonsalg, men de ringte ham likevel. Han ble bedt om å komme i flere møter, fire eller fem. Han ble groomet og presset, slik jeg ser det. Det siste møtet varte i halvannen time, og til slutt skrev han under på papirene, forteller vennen. – Han var svekket, det er helt sikkert. Han må ha hatt nedsatt dømmekraft og motstandskraft.

Selgerne, de såkalte «finansmeglerne», er ungdom uten utdanning og erfaring og som mangler helt sosiale skrupler når de lokker de eldre til å møte i flotte lokaler der de blir overbevis til å investere i håpløse eiendomsprosjekter.

DN skriver mer detaljert om hvordan Haugen Senter ved hjelp av kompliserte finansstrukturer ble delt opp i tre slik at kjøpesenteret, parkeringen og taket på kjøpesenteret er i ulike selskaper. Investorenes penger forsvant i et svart hull.

Allerede i 2012 undersøkte Finanstilsynet virksomheten til Thor Stian Kennedy Normann og hans Indigo Finans. Først i 2017 fant Finanstilsynet det for godt å sette ned foten for Indigo Finans’ virksomhet. Flere investorer som føler seg lurt, har gått til retten og fått tvangspant og arrest i Normanns verdier.

Normann har levd som en greve på de 50 millionene han tjente i 2015 og 2016 på å selge overpriset eiendom til de gamle kundene, har tre av dem avgått ved døden før de rakk å se kravene sine innfridd. På Nesbru i Asker har nylig Normann kjøpte en villa for 28 millioner kroner.

De samme eiendommene som tidligere ble solgt av Indigo Finans, dukker nå opp i nyetablerte selskaper, med andre navn, hvor de blir presentert som attraktive investeringsobjekter for nye investorer. Indigo Finans er bare et eksempel på slike selskaper som DN i sin serie der avisen avslører jakten på «The Golden Oldies». De eldre med oppsparte midler bekymrer seg for den mikroskopiske innskuddsrenten og spisser ørene når en telefonselger ringer og inviterer til et møte for å høre mer om et investeringstilbud som gir løfter om høy avkastning med lav risiko.

Skulder til skulder med den etablerte finansbransjen har det i Oslo vokst frem en parallell industri av såkalte «meglere», som lever av å ringe hjem til pensjonister og lokke dem til «investeringsmøter» i fancy kontorlokaler på Aker Brygge eller i Bjørvikas Barcode.

EU/EØS-reglene lager et smutthull for denne typen kyniske virksomhet. Enhver med konsesjon i et annet EU-land, kan utnevne agenter i Norge. Finanstilsynet kan verken stille opp med sanksjoner mot agenten, eller trekke tilbake konsesjonen til det utenlandske foretaket som har en agent i Norge.

De fleste nordmenn innser ikke i dag hvor nådeløs kapitalismen fungerer i Norge i dag. Systemet klarer ikke å stoppe denne kyniske virksomheten. Det er som Fred Åkerstrøm synger i sangen «Sådan är kapitalismen«:  «Det är de rikas paradis».

 

Først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. EU/EØS-reglene lager et smutthull for denne typen kyniske virksomhet. Enhver med konsesjon i et annet EU-land, kan utnevne agenter i Norge. Finanstilsynet kan verken stille opp med sanksjoner mot agenten, eller trekke tilbake konsesjonen til det utenlandske foretaket som har en agent i Norge.

  Systemet er laget for og av narsopater, mer nå enn noensinne før!

  Hvorfor er det sånn at uansett hvor mye intelligens og godhet vi ser i verden, så er det allikevel krig, lidelse og urettferdighet ? Uansett om man har en kreativ plan, ideologi, eller en filosofi som kloke hjerner har utarbeidet, så står vi på stedet hvil eller mer korrekt, jo verre blir tilstanden. Siden tidenes morgen har denne tilstanden gjentatt seg om og om igjen.

  Svaret er at sivilisasjon, slik vi kjenner den, for det meste er en konstruksjon skapt av psykopater. All sivilisasjon, vår inkludert, har blitt bygd på slaveri og massemyrderier. Psykopatene har spilt en stor rolle i utviklingen av vår sivilisasjon fordi de er skapt til å lyve, drepe, jukse, stjele, torturere, manipulere, og generelt påføre andre mennesker store lidelser uten å føle anger eller få dårlig samvittighet, og på den måten kan de etablere en egen følelse av sikkerhet/trygghet gjennom dominans.

  Sivilisasjonens første stammehøvdingen som med suksess hjernevasket en hær så han fikk kontroll over massemordere, var med all sannsynlighet en genetisk psykopat. Siden denne betydningsfulle oppdagelsen har psykopater hatt en stor fordel overfor ikke-psykopater i kampen om makt i sivilisasjonens hierarki - spesielt i militære hierarkier.

  Bak den tilsynelatende galskapen den moderne historie ser ut til å framvise står psykopatene som kjemper for å bevare sin uforholdsmessige makt. Og mens deres makt vokser i styrke og blir enda mer truende, så blir også psykopatene enda mer desperate. Vi er vitne til en forherligelse av deres verden.

  I løpet av de siste femti årene har psykopater fått nesten absolutt all kontroll over alle grener av regjeringen. Du kan legge merke til dette hvis du observerer nøye at uansett hvilke ulovligheter en politiker begår vil det ikke få noen konsekvenser for ham/henne. Alle de såkalte skandalene som har kommet opp ville i flere tilfeller ha felt en sittende regjeringen, men det skjer ikke, det er bare en farse som utspilles for publikum for å distrahere dem for å få dem til å tro at demokratiet fortsatt fungerer.

  En av de viktigste faktorene for å vurdere om et samfunn kan bli tatt over av patologiske avvikere er begrensning av deltakelse av mottakelige individer innenfor det gitte samfunn.

  Andrew M. Lobaczewski https://www.amazon.com/Political-Ponerology-Science-Adjusted-Purposes/dp/1897244258/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1473973355&sr=1-1&keywords=political+ponerology gir et gjennomsnitt for de mest aktive avvikere på ca 6% av en gitt befolkning (1% genetiske psykopater og opp til 5% andre personlighetsforstyrrelser, deriblant narsissisme). Primærpsykopatene, 1%, er i sentrum av nettet, mens en annen type psykopater danner det ytre vernet i psykopatens styresystem.

  Det ytre vernet av et slik system er satt sammen av av personer som er født normale, men som gjennom langvarig psykopatisk eksponering gjennom oppvekst eller sosial påvirkning har valgt å møte kravene til primærpsykopatene for å oppnå sine egne egoistiske mål, disse har navnet sekundærpsykopater. Ifølge Lobaczewski utgjør denne gruppen ca 12% av en gitt befolkning under normale forhold.

  Så ca 18% av enhver befolkning er aktiv i etablering og tilretteleggelse av et psykopatisk samfunnssystem. 6 % består av folk med personlighetsforstyrrelser som primær psykopati og narsissisme, og 12% gruppen som danner det nye borgerskap.

  Når du forstår psykopatens sanne natur og innflytelse, at de er samvittighetsløse, følelsesløse, egoistiske, kalde og beregnende og blottet for moralske og etiske standarer blir du først forskrekket, men samtidig så gir det mening. Vårt samfunn blir stadig mer sjelløst fordi de som styrer det setter eksempler som er sjelløse, og de eier heller ingen samvittighet.

 2. Quotation-Sigmund-Freud-One-day-in-retrospect-the-years-of-struggle-will-strike-35-28-98

  COGNITIVE DISSONANCE.
  Cognitive dissonance, the mental conflict that occurs when beliefs or assumptions are contradicted by new information. The unease or tension that the conflict arouses in people is relieved by one of several defensive maneuvers: they reject, explain away, or avoid the new information; persuade themselves that no conflict really exists; reconcile the differences; or resort to any other defensive means of preserving stability or order in their conceptions of the world and of themselves. The concept was developed in the 1950s by American psychologist Leon Festinger and became a major point of discussion and research.

  : ENCYCLOPÆDIA BRITANNICA

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.