Øystein Noreng advarer mot «norsk syke»

0
Øystein Noreng. Foto: Lene Sørøy Neverdal. Innfelt omslaget til Norengs nye bok.

Pengene vi bruker fra Oljefondet bør bare gå til investeringer i samferdsel, forskning og utdanning, mener professor Øystein Noreng. Noreng er professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI. Han har nylig gitt ut boka «Oljeboblen» der han sterkt kritiserer politikernes oljepengebruk. Han mener det er på tide at Norge diskuterer konsekvensene av å prioritere investeringer i utlandet under ustabile forhold i finansmarkedenee sammenliknet med nytten av investeringer i infrastruktur, høyere utdanning, forskning og utvikling på hjemmebane.

Det norske oljefondet eier 1,5% av aksjene på verdens børser og er blitt en kilde til sikker finansiering for noen av de største korporasjonene på Wall Street. Norske politikeres rundhåndete utdeling av hundrevis av millioner og milliarder av kroner til imperialistiske formål har gitt norske politikere stjernestatus ikke minst i USA. Sammen med Saudi-Arabia var for eksempel Norge blant de største giverne til Clinton Foundation. Norge har også finansiert krigen mot Syria med milliarder av kroner og har gitt hundrevis av millioner til det gjennomkorrupte og nazi-infiserte regimet i Ukraina.

Men Norge sakker akterut på forskning og utvikling. Sverige, som ikke har noe oljefond, bruker over 3 prosent av BNP på dette, mens Norge bare bruker i underkant av 2 prosent.
Noreng mener at velferdsformål bør dekkes over skatteseddelen mens oljepengene bør brukes på investeringer i framtids.

Aldri har det blitt brukt så mye oljepenger som under Høyre-leder og statsminister Erna Solbergs første regjering. På fire år har oljepengebruken økt med 60 prosent – drøyt 20 nye milliarder hvert år mellom 2013 og 2017. I 2017 ble det brukt over 220 milliarder oljekroner for å gjøre opp budsjettet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.