Ukraina, Europas mest korrupte land

4

Her må læreren smøres og doktoren bestikkes. Det er Europas mest korrupte land, skriver Per Anders Johansen i Aftenposten om Ukraina. Han fortsetter:

Ukrainere lever med korrupsjon fra vugge til grav, og 50 oligarker kontrollerer 80 prosent av landets økonomi. Alt går i feil retning, mener tre av fire ukrainere. …

– Livet er mye verre enn for to år siden, sier den nybakte mammaen Maria fra byen Komsomolskoje i Ukraina. Hun og mannen Sergei tør ikke fortelle sitt etternavn.

– Da barnet ble født, måtte vi betale ekstra for absolutt alt. Og alt er mye dyrere, sier Maria til Aftenposten.

Fra de fødes til de dør, må ukrainere være forberedt på å betale bestikkelser:

 • til legekontoret for å få den beste legen.
 • til barnehagen for ikke å komme sist i køen.
 • til skolen for å få gode karakterer.
 • til kirkegårdstjenesten for å få en gravplass.

Med en snittlønn på 1600 kroner i måneden er mange offentlige ansatte helt avhengig av bestikkelser. Minst 50 prosent av økonomien i Ukraina er svart, ifølge flere uavhengige internasjonale undersøkelser.

Dessuten vet ukrainere at dette er småpenger sammenlignet med hva politikere, byråkrater og forretningsmenn og stikker av med.

En meningsmåling i regi av International Republican Institute (IRI) viser at 87 prosent av ukrainerne oppfatter at korrupsjon er et «betydelig» problem i deres hjemby. 84 prosent sier at dessuten at byen de bor i styres av nepotisme.

Dette landet er det Norge støtter militært. Dette regimet er det Erna Solberg og Børge Brende er så begeistret for at de har tatt 200 millioner norske skattekroner og overført dem som gave til Kiev. Og ingen på Stortinget har protestert!

I en artikkel i Washington Post har Neil A. Abrams og M. Steven Fish levert en knusende kritikk av dagens regime i Ukraina og den vestlige hjelpen, som etter deres mening bare har gjort vondt verre.

Les også: Vestlig hjelp opprettholder tjuvenes stat i Ukraina

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. «Ukraina, Europas mest korrupte land»

  – Og gjett om! – Fint at dette kommer frem på norsk nå.

  Ukraina er blitt spesialister til å «cut off the nose to spite the face» – altså «pursuing revenge in a way that would damage oneself more than the object of one’s anger». Dvs. «hevn» mot Russland for å være naboland. (Samt å akseptere gjeninnlemming av Krim i Russland etter at ca. 90 prosent av befolkningen der stemte for det etter Ukrainas Maidan-statskupp, med ca. 90 prosent valgdeltagelse.)

  F. eks. den «anti vestlig-propaganda portalen» http://russia-insider.com/en har dokumentert Ukraina-korrupsjonen en god stund nå. Samt andre merkeligheter i Ukraina som Disney-skurkete land. – B-gjengen er amatører til å være amatørskurker i forhold.

  «– Jeg var overrasket over at de går frem så direkte og er så dumme, sier [korrupsjonsjegeren Daria Kaleniuk]. (…) På korrupsjonsindeksen til Transparency International ligger Ukraina på 130. plass, lengst ned i Europa og bak land som Russland, Gambia, Pakistan og Sierra Leone. Nå venter Ukraina på nye milliardoverføringer fra det internasjonale pengefondet, EU og USA for å unngå krise.» – Jf. Aftenposten. – Unngå krise?? Ja, lykke til. Sånne påstander må det Aftenposten til for å slippe unna med – for det Aft.-artikkelen beskriver er vel ingen krise. Bare litt korrupsjon, ingen krise, det.

  Og dette støtter flinke Norge, med ord, handling og mye penger. Hva sier det om typer av korrupsjon i Norge?

  USA-NATO med Norge skapte de pågående Ukraina-krisene.

 2. Nei,Ukraina er ikke bare Europas mest korrupte land,det er verdens-VERDENS- mest korrupte land-og jeg har bodd og kjenner masse korrupte land og nasjoner overalt-ingen er så ille som UKraina…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.