Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?

0

Av Anders Romelsjö.

Solidaritet med vad? Med tilltro till helt obevisade anklagelser? Med policy att straffa utan utredning och bevis? Med avsaknad av kritisk analys? Med avsaknad av fredspolitik?

DN skriver liksom andra medier skriver Åtgärden är en reaktion på att en brittisk medborgare – en före detta rysk dubbelagent – och hans dotter den 4 mars utsattes utsattes för ett giftmordsattentat som misstänks ha beordrats av Ryssland.

Ryssland har konsekvent förklarat att landet är helt oskyldigt till detta och föreslog genast gemensam utredning med Storbritannien, vilket avfärdades.

Sverige och flera andra Västmakter ska utvisar alltså över 100 ryska diplomater under påståenden om att Ryssland låg bakom attacken mot den före detta ryska spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia.
* Trots att inga bevis finns för detta.
* Än mindre finns några motiv för Ryssland till en sådan handling just före presidentvalet. Effekten skulle bli – och blev – en fortsatt demonisering av storfavoriten Vladimir Putin.
* Det har framkommit att Ryssland förstört sina kemvapen under internationellt överinseende av OPCW.
Gen Ahmet Üzümcü, the director general of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), which works closely with the UN, was fulsome in his praise. “This is a major achievement,” he said. The 192-member body had seemingly overseen and verified the destruction Russia’s entire stock of chemical weapons, all 39,967 metric tons.” Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage?
* Däremot har USA och Israel kemiska vapen.
Den här typen av nervmedel som Novichock producerades dock ursprungligen inte i Ryssland, men i staden Nukus i den före detta Sovjetrepubliken Uzbekistan. Ingredienserna för ämnet kan transporteras separat, därför med mindre risk för detektion.När det tidigare sovjetiska kemiska laboratoriet i Nukus skulle demonteras och saneras var det USA som på plats hjälpte uzbekiska myndigheter. Det rapporterades öppet i exempelvis New York Times den 25 maj 1999, och där nämns också att laboratoriet var framställningsplatsen för Novichock.
”Efter självständigheten 1991 har Uzbekistan samarbetat med USA sanitera de platser där Novichok producerades och testades. Möjligheten att smuggla nervmedlet från Uzbekistan kan inte uteslutas.

* Det har framkommit att flera andra länder, däribland Sverige har kapacitet att framställa ett medel som Novichock.

Regeringen i Storbritannien har aldrig sagt att nervmedlet tillverkades i Ryssland, eller att det bara kan tillverkas i Ryssland. Den exakta formuleringen ”av en typ som utvecklats av Ryssland” användes av Theresa May i parlamentet, av Förenade kungariket i FN:s säkerhetsråd, av Boris Johnson på BBC. Mest talande är att frasen ”av en typ som utvecklats av Ryssland ” är den fras som användes i den gemensamma kommuniken av Storbritannien, USA, Frankrike och Tyskland: Denna användning av ett militärt nervmedel av en typ som utvecklats av Ryssland utgör den första offensiva användningen av ett nervmedel i Europa sedan andra världskriget.

Visste du att OPCW-inspektörer har haft full tillgång till alla kända ryska kemiska vapenanläggningar i över ett decennium – inklusive de som identifierats av den påstådda whistlebloweren Mirzayanov ”Novichok” – och i fjol avslutade OPCW-inspektörerna destruktionen av de sista 40 000 ton ryska kemiska vapen.
* OPCW ska nu undersöka det gift som påstås ha använts mot Skripal. (Hur de nu ska veta att de får ”rätt” gift att undersöka).
Robin M. Black, som var direktör för Porton Down, skrev i 2016 om «Novichoks»:
No independent confirmation of the structures or the properties of such compounds has been published. Förre brittiske ambassadören Craig Murray skriver i en artikel nyligen ”Jag har nu fått bekräftelse från en välplacerad källa att forskare vid det brittiska centrat för kemiska vapen Porton Down, c:a en mil från Salisbury, inte kan identifiera att nervgasen var av rysk tillverkning och man har varit irriterad över det tryck som ställs på dem för att göra det. Porton Down Scientists Under Extreme Pressure To Confirm Nerve Gas As RussianPorton Down kunde bara godta formuleringen ”av en typ som utvecklats av Ryssland” efter ett ganska svårt möte där detta överenskommits som en kompromissformulering.

Ryssarna undersökte i ”Novichok” -programmet en generation av nervmedel som skulle kunna produceras från kommersiellt tillgängliga prekursorer som insekticider och gödningsmedel.

Regeringen i Storbritannien har aldrig sagt att nervmedlet tillverkades i Ryssland, eller att det bara kan tillverkas i Ryssland. Den exakta formuleringen ”av en typ som utvecklats av Ryssland” användes av Theresa May i parlamentet, av Förenade kungariket i FN:s säkerhetsråd, av Boris Johnson på BBC. Mest talande är att frasen ”av en typ som utvecklats av Ryssland ” är den fras som användes i den gemensamma kommuniken av Storbritannien, USA, Frankrike och Tyskland: Denna användning av ett militärt nervmedel av en typ som utvecklats av Ryssland utgör den första offensiva användningen av ett nervmedel i Europa sedan andra världskriget.

Den norske Rysslandsexperten Björn Nistad skriver
”Hvorfor skulle russiske myndigheter ta sjansen på å lage en diplomatisk skandale ved å likvidere en tidligere agent ingen lenger har interesse for? Hvorfor skulle de ha benyttet en sjelden gift som kan spores tilbake til Russland, dersom de hadde bestemt seg for å likvidere den tidligere agenten, finnes det ikke andre og mer uproblematiske måter å drepe folk på? Hvorfor overlevde Sergej Skripal og datteren dersom noen virkelig prøvde å drepe dem med denne supergiften? Hvorfor anklaget britiske myndigheter umiddelbart Russland for anslaget mot Sergej Skripal og hans datter? Hvorfor får ikke omverdenen innsyn i den britiske etterforskningen av det angivelige drapsforsøket? Hvorfor har ikke britene kunnet frembringe annet enn anklager og påstander?”

Kommentar: Demoniseringen av Ryssland når rekordartade proportioner. Starka, farliga åtgärder utan några som helst bevis. Lika litet bevis som i Russiagate som pågått 1,5 år i USA. Detta innebär att det blir allt lättare att få med opinionen för krig mot Ryssland och Ryssland sintressen. Som ett Väststött storanfall av Kiev mot landsmännen i östra Ukraina. Eller stora bombanfall eller falska gasattacker i Syrien. Jag tycker själv att Ryssland ska försvara sig mera offensivt. Undrar nu vad OPCW kommer fram till. Man ska inte inbilla sig att OPCW är objektivt, lika litet som FN ofta inte är det. Kritiskt tänkande och fakta har föga betydelse för ledarna i Väst. Skrämmande! PC Roberts menar att Ryssland ska göra sig kvitt alla illusioner om Väst, som ledarna tidvis haft. Med Pompeo som utrikesminsiter och Bolton som säkerhetspolitisk rådgivare har de neokonservativa hökarna helt tagit över mena Roberts liksom Lendman med flera.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMot Dag AS – årsregnskap for 2017
Neste artikkelMattis: Nær ved en konfrontasjon mellom Russland og USA i februar 2018