Mattis: Nær ved en konfrontasjon mellom Russland og USA i februar 2018

4
US Army som okkupasjonsarmé i Syria - med kurdiske sikkerhetsvakter.

USAs forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis sa til journalister i USA 27. mars 2018 at det var på nippet til å bli en militær konfrontasjon mellom USA og Russland i Syria i forrige måned. Dette skriver Voice of America.

Situasjonen oppsto ved Deir Ezzor ved Eufrat-floden der USA tar sikte på å kontrollere Syrias viktige oljefelter og det nordøstlige triangelet i landet.

Russiske styrker skal etter amerikanernes synspunkt ha kommet for nær USAs posisjoner, og det var nær ved at USA skulle slå til mot dem. VoA skriver at USA bombet og drepte 300 soldater, deriblant folk fra et russisk leiesoldatfirma, og det var nær ved at regulære russiske og amerikanske styrker kom i kamp.

Konfrontasjonen ble avverget gjennom en telefonsamtale mellom kommandantene. Både Pentagon og Kreml har forsøkt å snakke ned alvoret i denne situasjonen, men det er enda en gang klart at den ulovlige amerikanske krigføringa i Syria har brakt verden farlig nær en ny storkrig.

Den kurdiskdominerte SDF-hæren i Nordøst-Syria melder at USA er i ferd med å bygge opp en stor militærbase i nærheten av Deir Ezzor. Det var pressesekretær Mehdi Kobani i SDF som sa dette i et intervju med Sputnik Turkiye. Kobani sa:

«USA bygger en stor militærbase i den oljerike Al Omar-regionen i Deir Ezzor-provinsen. Av sikkerhetsgrunner kan vi ikke gi informasjon om størrelsen på dette anlegget. Det pågår byggearbeider i nærheten av basen og det er SDF-styrkene som sørger for sikkerheten.»

SDF er kontrollert av kurdiske YPG, og sier altså nå sjøl at de opptrer som sikkerhetsvakter for USAs imperialistiske prosjekter i Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Det er vel bare et spørsmål om tid før det smeller på nytt i Syria. Hva vil skje hvis russiske styrker og amerikanske styrker dreper hverandre i Syria? USA vil da sikkert påberope seg retten til å eskalere krigen og ta hevn. Men det kan være vanskelig for USA å få med FNs sikkerthetsråd på at USA har rett til å okkupere Øst-Syria.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

  1. […] Trumps uttalande är i strid med kärnpunkten i ett detaljerat tal om Syrien av utrikesministern Rex Tillerson, som Trump sedan dess har avkedat, samt flera kommentarer från försvarsminister James Mattis. Båda har hävdat att USA måste förbli involverat i landet – inte bara för att förhindra ISIS återvändande, men för att motverka stödet från Ryssland och Iran för den syriska presidenten Bashar Assad. Ryssland och Iran finns legalt i Syrien, inbjudna av Syriens regering. Enligt försvarsminister Mattis var en konfrontation med Ryssland nära i februari i år. Pål Steigan […]

  2. […] Både utrikesministern Rex Tillerson, som Trump sedan dess har avkedat, samt försvarsminister James Mattishar hävdat att USA måste förbli involverat i landet – inte bara för att förhindra ISIS återvändande, men för att motverka stödet från Ryssland och Iran för den syriska presidenten Bashar Assad. Ryssland och Iran finns legalt i Syrien, inbjudna av Syriens regering. Enligt försvarsminister Mattis var en konfrontation med Ryssland nära i februari i år. Pål Steigan […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.