Mattis: Nær ved en konfrontasjon mellom Russland og USA i februar 2018

0
US Army som okkupasjonsarmé i Syria - med kurdiske sikkerhetsvakter.

USAs forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis sa til journalister i USA 27. mars 2018 at det var på nippet til å bli en militær konfrontasjon mellom USA og Russland i Syria i forrige måned. Dette skriver Voice of America.

Situasjonen oppsto ved Deir Ezzor ved Eufrat-floden der USA tar sikte på å kontrollere Syrias viktige oljefelter og det nordøstlige triangelet i landet.

Russiske styrker skal etter amerikanernes synspunkt ha kommet for nær USAs posisjoner, og det var nær ved at USA skulle slå til mot dem. VoA skriver at USA bombet og drepte 300 soldater, deriblant folk fra et russisk leiesoldatfirma, og det var nær ved at regulære russiske og amerikanske styrker kom i kamp.

Konfrontasjonen ble avverget gjennom en telefonsamtale mellom kommandantene. Både Pentagon og Kreml har forsøkt å snakke ned alvoret i denne situasjonen, men det er enda en gang klart at den ulovlige amerikanske krigføringa i Syria har brakt verden farlig nær en ny storkrig.

Den kurdiskdominerte SDF-hæren i Nordøst-Syria melder at USA er i ferd med å bygge opp en stor militærbase i nærheten av Deir Ezzor. Det var pressesekretær Mehdi Kobani i SDF som sa dette i et intervju med Sputnik Turkiye. Kobani sa:

«USA bygger en stor militærbase i den oljerike Al Omar-regionen i Deir Ezzor-provinsen. Av sikkerhetsgrunner kan vi ikke gi informasjon om størrelsen på dette anlegget. Det pågår byggearbeider i nærheten av basen og det er SDF-styrkene som sørger for sikkerheten.»

SDF er kontrollert av kurdiske YPG, og sier altså nå sjøl at de opptrer som sikkerhetsvakter for USAs imperialistiske prosjekter i Syria.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVästs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?
Neste artikkelPentagon tungt inne med forskning på kjemiske våpen i Porton Down.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).