Tyske SPD rutsjer utfor, knapt foran AfD

0
Tyske sosialdemokrater gjorde det elendig ved valget til Forbundsdagen i september 2017. Det går enda verre i 2018. Foto: Shutterstock.

Som vi har varslet tidigere er det tyske sosialdemokratiske partiet inne i en eksistensiell krise. Partiet, som tidligere har ligget på 30-40 prosent og har vært et av de to store statsbærende partiene i Tyskland, klarte såvidt å karre seg over 20% ved valget til Forbundsdagen. Men det slutter ikke der. På en meningsmåling i februar 2018 får partiet en oppslutning på 16%, skriver Tagesspiegel. Det er ett prosentpoeng foran det innvandringskritiske partiet AfD, som altså får 15%, sin største oppslutning til nå.

Tidligere undersøkelser har vist at AfD har tatt hundretusener av stemmer fra SPD, særlig i det tidligere DDR, og sjøl om det ikke følger en slik undersøkelse med denne målinga, er det grunn til å tro at denne tendensen fortsetter.

Målinga viser også at den nylig avgåtte SPD-sjefen Martin Schulz er meget upopulær. 78% av velgerne er tilfredse med at han har trukket seg. Velgerne vil at han også skal trekke seg som utenriksminister. Det kom nylig fram at Schulz, som har gjort Europas forente stater til sin fanesak, er den rikeste politikeren i Tyskland med en millioninntekt i euro.

Avisa Klassekampen skrev i mars 2017 at «Martin Schulz flytter sentrum til venstre,» og spurte forhåpningsfullt om han var mannen til å redde Europas sosialdemokrati. Nå vet vi svaret, og svaret er nei.

Heller ikke hans etterfølger, Andrea Nahles, er særlig populær. Bare 33% av velgerne tror at hun er i stand til å mestre jobben, mens 47% tror at hun ikke vil klare det.

SPD er med dette langt på vei til å dele skjebne med sine søsterpartier PASOK i Hellas og PS i Frankrike, 6-prosentklubben. Og SPD er ikke et hvilket som helst parti i den sosialdemokratiske familen, men har vært høvdingen blant dem i langt over 100 år. Etter dem er det ingen som kan overta ledertrøya, og det betyr at den europeiske sosialdemokratiske bevegelsen smuldrer opp. I oktober 2017 var det Tsjekkias tur. Det  sosialdemokratiske partiet der tapte to tredeler av stemmene sine og gikk fra omlag 20% til usle 7,27%. Og sosialdemokratene i Europa har ingen andre å klandre enn seg sjøl.

Sosialdemokratiet har forlatt arbeiderklassen, og arbeiderklassen har svart med å forlate sosialdemokratiet. Mye taler for at Arbeiderpartiet vil følge etter sine kolleger i SPD.

I denne grafen, som er publisert av The Economist, er stemmetallene til sosialdemokartiet veid og 1970 er lagt som basisår = 100. Den viser at det dramatiske fallet er kommer fra og med finanskrisa.
Forrige artikkelAl-Qaida-leder roser Israels angrep på Syria
Neste artikkelGrønn blackout i Tyskland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).