Martin Schulz (SPD) krever Europas forente stater

0

På partilandsmøtet i tyske SPD har partisjefen Martin Schulz i sin tale til landsmøtet forlangt at EU må endres til å bli en forbundsrepublikk, et Europas forente stater.

Det er i prinsippet ikke noe sensasjonelt i det. Det er det unionistene har ønsket hele tida. Europeisk storkapital ønsker fri flyt og færrest mulig nasjonale regler og barrierer. Og drømmen om å bli en supermakt som kan matche USA lever fortsatt i Brussel og andre europeiske maktsentre. Uttalelsen er også i trad med presidentplanen om å avskaffe de nasjonale parlamentenes styringsrett innen 2025.

Det som er spesielt er timing. SPD ligger i stabil sideleie. Partiet sitt livs valgnederlag og må venne seg til å se 20% streken nedenfra. Partiet har blant annet tapt hundretusener av arbeidervelgere til det ytterliggående høyrepartiet AfD. Og så tror Schulz (?) at et forslag om å nedlegge Tyskland er det som vil bringe partiet storhet igjen.

For skulle man ta forslaget på alvor, måtte det bety å nedlegge ikke bare Hellas og Tsjekkia, men også Tyskland, og gjøre landet om til 16 delstater i en europeisk føderalstat. Det er det ikke mange i Tyskland som drømmer om. En meningsmåling viser at forslaget har oppslutning fra 21%, mens de som vil ha mer nasjonal styring er 30%.

I 2011 hadde forslaget om Europas forente ster en oppslutning på 35% i Tyskland, så det er tydeligvis ikke en politikk som er på vinnersporet.

Som den glødende globalisten han er, holdt Schulz en flammende tale mot nasjonalstatene. Ved å avskaffe nasjonalstatene og skape en europeisk superstat kan man ifølge ham løse klimaproblemene, skatteflukten og massemigrasjonen og dessuten skaffe jobber til millioner av arbeidsløse.

CSU-politikeren Alexander Dobrindt kaller Schulz for «Europaradikaler» og AfD-sjef Jörg Meuthen sier ganske riktig at dette er et forslag om å «avskaffe Tyskland».

Det ser ut som om forslaget til Schulz er velvalgt hvis hensikten er å få SPD endelig ned på nivå med PASOK og det franske sosialistpartiet.

Forrige artikkelUSA, Jerusalem og Palestina
Neste artikkelNår kunstig intelligens tar over kapitalforvaltninga
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).