Kraftsalve fra Ap-ordfører: Bruk baufil på utenlandskablene!

4
Arnt Abrahamsen fra Farsund.
Halvor Fjermeros

Av Halvor Fjermeros.

Det startet med Vestlandsoppropet. Nå kommer Sørlandsoppropet. Stadig nye opprør mot EU-organet ACER og kraftkablene reiser seg nå på vegne av den kraftforedlende industriens hjemkommuner. Fremst i fronten er ordfører Arnt Abrahamsen i industrikommunen Farsund.

-Hadde det vært opp til meg, så hadde jeg brukt baufil på alle kraftkablene over Nordsjøen og filt dem tvers over!

Det sier Arbeiderpartiets ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen, som ikke legger skjul på at han er harm over hvordan norsk kraftpolitikk forvaltes. Han har sjøl bakgrunn fra flere av industribedriftene i Vest-Agder hvor fagforeningene reiser seg i protest mot regjeringas forslag om å underlegge norsk kraft under EUs energireguleringsorgan ACER. Og han er påpasselig med hvilket ord han bruker om denne industrien, nemlig den kraftforedlende industrien. For hver ny kabel som bygges for krafteksport, desto verre vilkår er i vi i ferd med å skape for den kraftforedlende bransjens framtid. Det må ikke gis konsesjon til en eneste ny kabel, sier ordfører Abrahamsen som leder en kommune med en av Norges største aluminiumsprosdusenter, Alcoa på Lista, samt bildelfabrikken Benteler som ligger «vegg i vegg» og foredler metallet for eksport.

Regjeringa kjenner trøkket

Det opprøret som har reist seg i vinter fra utallige industrisamfunn landet rundt, samt den tunge juridiske kritikken som har vært rettet fra flere jus-eksperter mot å avgi suverenitet til EU-systemet over kraftproduksjonen, har frambrakt nye toner fra regjeringshold. I dag sa statsminister Erna Solberg at hun vil be om en ny vurdering av lovligheten i prosessen med tilslutning til ACER.

Kritikken fra grasrot og eksperter har åpenbart virket: – Det vi har gjort, er å lytte til innvendingene som har kommet. Derfor ønsker vi å gjøre en ekstra runde for å belyse dette mer utførlig, sa Solberg, iflg ABC Nyheter.

Og Arbeiderpartiets Espen Barth Eide som i Stortingets høring forrige uke slo fast at det verken ville betyr økte kraftpriser, eller at Norge kunne bli pålagt å bygge nye kabler fra ACER, kommenterte den nye vendinga slik:

– Men det er spørsmål det ville være gunstig å få belyst. Lovavdelingen har utredet ACER. Men også forholdet til reguleringsmyndighet for energi må utredes, sa han.

Barth Eide ba statsministeren bekrefte at spørsmålet om nye utenlandskabler blir avgjort av Norge også dersom Stortinget vedtar tilslutning. Usikkerheten omkring konsekvensene av dette forslaget er altså i ferd med å bre seg i alle de store styringspartiene. Når det gjelder Barth Eides påstand om at Acer og eksportkabler ikke vil betyr økt pris på strøm i Norge, så har jeg snakket med en divisjonsdirektør i en av de store kraftforedlende konsernene i dag. Han sa at han og bedriften var for ACER, noe han anså som nødvendig for Norge å være med i. Men til diskusjonen om kraftpris overlot han ingenting til fantasien: Det er ikke rom for tvil om at norske kraftpriser har steget og vil fortsette å stige som følge av stadig nye utenlandskabler. Norge har ikke lenger billig strøm i et globalt perspektiv, om vi enn fortsatt ligger blant de laveste i Europa, enn så lenge.

Busser til fakkeltog i Kristiansand

Farsunds ordfører tilslutter seg industriarbeidere fra mangansmelteverket Eramet i Kvinesdal og aluminiumsprodusenten Alcoa på Lista for å reise til Kristiansand torsdag og lage fakkeltog og folkemøte i protest mot ACER. Ordfører Abrahamsen, med eller uten medbrakt baufil, skal holde appell blant mange andre fagforeningsfolk fra både Industri Energi sentralt og LO i Kritiansand og omegn som har tilsluttet seg toget.

Motstanden fra hele det kraftforedlende Vest-Agder fylke symboliserer den folkelige og faglige motstand som nå er i ferd med avdekke Stortingflertallets utakt med grasrota landet over.

 

Artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  På et eller annet tidspunkt kan det kanskje bli mulig å legge inn eksportavgift på utenlandskablene (men da mot EUs vilje) slik at situasjonen kan ligne mye mer på kraftutveksling enn på ensidig strømeksport.

  Når Trump kan innføre fair trade som et prinsipp (dvs balansert handel hvor eksport=import) så kan det på sikt kanskje være mulig å kunne gjøre noe lignende også i Norge når det gjelder eksport og import av strøm.

  Vi kan for tiden se at den amerikanske oljeprisen (WTI-oljeprisen) omtrent ligger 5 dollar lavere enn den internasjonale oljeprisen (Brent-oljeprisen), dette startet allerede høsten 2017 (da Brent-prisen i januar 2018 lå på 70 dollar lå WTI-prisen på 65 dollar). Det samme skjedde også i perioden 2011-2015 hvor WTI-oljeprisen i USA lå systematisk 10-20 dollar lavere enn verdensmarkedsprisen. For USA er det tydeligvis lov til å beskytte innenlandsk energipris, men det samme skal altså ikke være tillatt for Norge. I mange år har USA hatt eksportforbud mot eksport av olje fra USA.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Nok et politisk krumspring fra Erna “hun vil be om ny vurdering av lovlighetene i prosessen med tilslutning til acer”. For all del ikke vent og se.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

 1. […] Barth Eide kjenner at noe rører på seg på grunnplanet i egne rekker. Det beste bevis på det er at han i Klassekampen i dag (22.02.) begynner å skylde på sine motstandere som omtolker hans egne poenger i debatten, for så å gå til angrep mot dem. Slik kan han påstå at jusprofessorene Eivind Smith og Petter Ørebech «går til åtak på feil problemstilling». Det kan han fortsette å mene, men da vil han få enda flere vedtak mot seg, som det fra Audnedal Ap som bruker kommunesammenslåing og ACER/EU-sakene som de to eksemplene på at Ap-sentralt har sluttet å lytte til grasrota. Eller han få enstemmige vedtak som det fra Marnardal kommunestyre, under Ap-ordfører, som sier nei til ACER. Eller han får flere ordførere som Arnt Abrahamsen (Ap) i Farsund som ville ha sagd over kraftkablene med baufil, om han hadde kunnet bestemme. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.