Kraftsalve fra Ap-ordfører: Bruk baufil på utenlandskablene!

0
Arnt Abrahamsen fra Farsund.

Av Halvor Fjermeros.

Det startet med Vestlandsoppropet. Nå kommer Sørlandsoppropet. Stadig nye opprør mot EU-organet ACER og kraftkablene reiser seg nå på vegne av den kraftforedlende industriens hjemkommuner. Fremst i fronten er ordfører Arnt Abrahamsen i industrikommunen Farsund.

-Hadde det vært opp til meg, så hadde jeg brukt baufil på alle kraftkablene over Nordsjøen og filt dem tvers over!

Det sier Arbeiderpartiets ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen, som ikke legger skjul på at han er harm over hvordan norsk kraftpolitikk forvaltes. Han har sjøl bakgrunn fra flere av industribedriftene i Vest-Agder hvor fagforeningene reiser seg i protest mot regjeringas forslag om å underlegge norsk kraft under EUs energireguleringsorgan ACER. Og han er påpasselig med hvilket ord han bruker om denne industrien, nemlig den kraftforedlende industrien. For hver ny kabel som bygges for krafteksport, desto verre vilkår er i vi i ferd med å skape for den kraftforedlende bransjens framtid. Det må ikke gis konsesjon til en eneste ny kabel, sier ordfører Abrahamsen som leder en kommune med en av Norges største aluminiumsprosdusenter, Alcoa på Lista, samt bildelfabrikken Benteler som ligger «vegg i vegg» og foredler metallet for eksport.

Regjeringa kjenner trøkket

Det opprøret som har reist seg i vinter fra utallige industrisamfunn landet rundt, samt den tunge juridiske kritikken som har vært rettet fra flere jus-eksperter mot å avgi suverenitet til EU-systemet over kraftproduksjonen, har frambrakt nye toner fra regjeringshold. I dag sa statsminister Erna Solberg at hun vil be om en ny vurdering av lovligheten i prosessen med tilslutning til ACER.

Kritikken fra grasrot og eksperter har åpenbart virket: – Det vi har gjort, er å lytte til innvendingene som har kommet. Derfor ønsker vi å gjøre en ekstra runde for å belyse dette mer utførlig, sa Solberg, iflg ABC Nyheter.

Og Arbeiderpartiets Espen Barth Eide som i Stortingets høring forrige uke slo fast at det verken ville betyr økte kraftpriser, eller at Norge kunne bli pålagt å bygge nye kabler fra ACER, kommenterte den nye vendinga slik:

– Men det er spørsmål det ville være gunstig å få belyst. Lovavdelingen har utredet ACER. Men også forholdet til reguleringsmyndighet for energi må utredes, sa han.

Barth Eide ba statsministeren bekrefte at spørsmålet om nye utenlandskabler blir avgjort av Norge også dersom Stortinget vedtar tilslutning. Usikkerheten omkring konsekvensene av dette forslaget er altså i ferd med å bre seg i alle de store styringspartiene. Når det gjelder Barth Eides påstand om at Acer og eksportkabler ikke vil betyr økt pris på strøm i Norge, så har jeg snakket med en divisjonsdirektør i en av de store kraftforedlende konsernene i dag. Han sa at han og bedriften var for ACER, noe han anså som nødvendig for Norge å være med i. Men til diskusjonen om kraftpris overlot han ingenting til fantasien: Det er ikke rom for tvil om at norske kraftpriser har steget og vil fortsette å stige som følge av stadig nye utenlandskabler. Norge har ikke lenger billig strøm i et globalt perspektiv, om vi enn fortsatt ligger blant de laveste i Europa, enn så lenge.

Busser til fakkeltog i Kristiansand

Farsunds ordfører tilslutter seg industriarbeidere fra mangansmelteverket Eramet i Kvinesdal og aluminiumsprodusenten Alcoa på Lista for å reise til Kristiansand torsdag og lage fakkeltog og folkemøte i protest mot ACER. Ordfører Abrahamsen, med eller uten medbrakt baufil, skal holde appell blant mange andre fagforeningsfolk fra både Industri Energi sentralt og LO i Kritiansand og omegn som har tilsluttet seg toget.

Motstanden fra hele det kraftforedlende Vest-Agder fylke symboliserer den folkelige og faglige motstand som nå er i ferd med avdekke Stortingflertallets utakt med grasrota landet over.

 

Artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.

Forrige artikkel– Stoltenberg må svare for alliansen med ekstremister i Midtøsten
Neste artikkel”Syriska dialogen i Sotji viktigt steg mot fred”