Et velment råd til Rødt

0

Foran stortingsvalget 2017 har partiet Rødt gjort det uvanlig bra på meningsmålingene. Dersom tendensen skulle holde seg, ser det ut til at partiet vil bli representert på det nye Stortinget. Enkelte målinger har til og med antydet at Rødt er nær ved å bryte sperregrensa på 4%, og i så fall ville partiet få flere representanter. Den lista ligger riktignok meget høyt.

Denne framgangen har fått representanter for partiet til å snakke om at de vil «dra Arbeiderpartiet til venstre». I et oppslag i DN i mars i år skriver avisa at «Moxnes på vippen vil farge AP rødt». Det er ikke en korrekt gjengivelse av hva Rødts partileder Bjørnar Moxnes sa. 

– Vi går til valg på vår egen politikk. Jo sterkere vi blir, jo lenger til venstre kan vi dra Ap, sier Moxnes til NTB.

Det er ikke første gang noen lover å dra Ap til venstre. SVs Kristin Halvorsen har gjort det og mange før henne. På sekstitallet sa daværende leder av Oslo AUF, Jan Otto Hauge at «vi skal stange hodet i muren til muren (Ap) eller hodet sprekker». Som kjent var det ikke muren som sprakk.

Vi tviler ikke på at Rødt virkelig ønsker å gjøre et skikkelig arbeid dersom partiet blir valgt til Stortinget, og at det er et stort ønske om å presse Ap til å godta noen radikale forslag som partiet ellers ikke ville ha godtatt.

Men det er likevel lurt å helle litt kaldt vann i blodet og ikke love for mye. Ap er Norges største politiske maskin. Partiet er en garantist for den norske kapitalismen slik den er blitt utformet etter annen verdenskrig. Ap er solid for storfinansen, USA, NATO, EU og EØS. Ap har kjørt lagtempo med Høyre om pensjonsreform og privatisering av helse- og omsorgssektoren. Det er privatisert flere statlige selskaper under Ap enn under blått styre (17–13, favør Ap). Og ikke minst gikk Ap i spissen for å bombe Libya sønder og sammen. Jonas Gahr Støre, som var en av de hovedansvarlige for denne forbrytelsen, er partiets statsministerkandidat i 2017.

Det vil ikke være lurt å love velgerne at Rødt skal få Ap til å bryte med denne grunnleggende rollen i den norske samfunnet. Rødt vil nok gjøre klokest i å love hva de sjøl skal gjøre. Hvis man lover å få Ap til å gå til venstre, så gir man et løfte på vegne av Ap. Dersom så Ap, som vanlig, ikke skulle gå til venstre, så ville det ikke være Ap som har brutt noe løfte, men det ville være Rødt. 

Moxnes sa til NTB:

– Vi vil gi velgerne én garanti: Ap vil ikke få fredning av EØS-avtalen med Rødt på Stortinget. Vi må ut av EØS for å berge den norske samfunnsmodellen.

EØS-avtalen innebærer blant annet fri flyt av arbeidskraft over landegrensene.

Dette er helt sant. Men for Ap er EØS-avtalen hellig som skriften og profetene. Det finnes neppe noen kraft i verden som kan få Ap til å gå fra EØS-avtalen, som de sjøl har vært arkitekt for og hovedforsvarer av. Ei regjering Støre vil når som helst få støtte fra Høyre og andre partier til å bevare avtalen. Den kommer ikke til å be Rødt om dette.

Moxnes nevnte også kampen mot profitørene i barnehagesektoren, som han vil overføre fra Oslo til nasjonalt plan. Og det er svært viktig. Men Ap kommer ikke til å godta noen hindringer mot privatisering av barnehagene eller av andre deler av helse- og omsorgssektoren. Dette er regulert av EU-direktiver, som for Ap er like sterke som et pavelig dekret i middelalderen.

På alle disse områdene vil Ap være en motstander, og ikke en alliert. Dette vet også Rødt, og da er det like greit å si det som det er. 

Forrige artikkelUSA kan komme til å droppe atomavtale og utløse et nytt rustningskappløp
Neste artikkelBelgiske PTB største parti i Vallonia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).