USA kan komme til å droppe atomavtale og utløse et nytt rustningskappløp

0
Oppsigelsen av INF-avtalen og USAs nye atomstrategi bringer atomkrigen mye nærmere.

Ifølge USA-tidsskriftet Politico er det krefter innenfor Donald Trumps administrasjon som presser på for at USA ensidig skal tre ut av avtalen med Russland om mellomdistansevåpen.

Leading Republican hawks are pushing legislation to compel President Donald Trump to take steps to develop new missiles in response — the first steps to jettisoning what is known as the INF treaty, signed by President Ronald Reagan and Soviet leader Mikhail Gorbachev. House Armed Services Strategic Forces Chairman Mike Rogers (R-Ala.), whose committee oversees nuclear weapons, told POLITICO he thinks it is “irresponsible for us to continue to adhere to a treaty when the only other participant has long moved on from it.”

INF-avtalen ble undertegnet av Gorbatsjov og Reagan i 1987 og betydde et forbud mot kjernefysiske missiler med rekkevidder mellom 500 og 5500 kilomenter. Den var et viktig skritt i retning av å bremse våpenkappløpet.

Ved å gå inn for å bryte avtalen, lanserer haukene i Washington noe som vil øke krigsforberedelsene ganske dramatisk og som vil destabilisere den militære situasjonen i Europa. Disse våpnene er spesielt beregnet på det europeiske «krigsteatret» og slike våpen på europeiske jord vil være en dødelig trussel mot Russland, ikke minst nå som USA har flyttet fram sine utskytingsramper helt inntil Russlands grenser. Russland kan umulig la være å svare på et slikt aggressivt tiltak.

Både innen Pentagon, USAs UD og i det nasjonale sikkerhetsrådet i Washington finnes det sterke stemmer som advarer mot å bryte INF-avtalen, skriver Politico.

But there are serious questions inside the Pentagon, State Department and the White House National Security Council — and loud warnings from the architects of the pact — about the consequences of such a move, which some say could spark a full-blown arms race.

Viktor Shamanov, som er leder for forsvarskomiteen i det russiske underhuset og en ledende militærekspert i Putins parti, sier til RIA Novosti at en oppsigelse av INF-avtalen vil utløse et rustningskappløp som vil være skadelig for alle, og som ingen har noe å vinne på.

Det som er spesielt urovekkende med presset for å skrote INF-avtalen er at det finnes hauker i USA som tror at landet kan vinne en atomkrig mot Russland og/eller Kina.

Rollcall skrev i februar 2017:

The Defense Science Board, in an unpublished December report obtained by CQ Roll Call, urges the president to consider altering existing and planned U.S. armaments to achieve a greater number of lower-yield weapons that could provide a “tailored nuclear option for limited use.”

Det er ikke noe som heter en begrenset kjernefysisk krig mot en atomstormakt. Blir Russland angrepet med kjernefysiske våpen, vil landet svare med kjernefysiske våpen. Det bør det ikke være noen tvil om. Og da er Ragnarok i gang.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.