Belgiske PTB største parti i Vallonia

5

Det belgiske partiet Parti du travail de Belgique (Partij van de Arbeid van België, forkortet PTB/PVDA) får rekordnoteringer på meningsmålingene. Med 24,9% er partiet største parti i den sørlige, fransktalende delen av landet, Vallonia. I det flamsktalende nord får det 7,3% og i Brussel 14%.

PTB var i sin tid søsterparti til norske AKP, og så seint som i 2007 hadde partiet rundt 0,8% av stemmene til parlamentsvalget.

En grunn til at et gammelt ml-parti gjør det så godt i dagens Belgia er uten tvil den økonomiske og politiske krisa i landet. Partiet har stått fram som et parti for arbeiderklassen og mot EU og de multinasjonale selskapene, og det er blitt lagt merke til.

På sine nettsider kommenterer partiet målingene med følgende seks punkter:

  1. Disse resultatene demonstrerer den djupe politiske systemkrisa, slik man også ser i resten av Europa.
  2. Som i resten av Europa har sosialistpartiet (sosialdemokratiet) store problemer og ser ut til å organisere sitt eget sammenbrudd.
  3. Det er i denne situasjonen PTB får økt oppslutning i alle deler av landet. Her nevnes det at partiet har gått i spissen for å bekjempe den såkalte Turteltaks, som er en ekstraskatt på elektrisitet. Denne kampen ble vunnet.
  4. Framgangen er uttrykk for noe som skjer i hjertet av samfunnet. Det handler om økende økonomisk ulikhet, om økologiske problemer og om den politiske ukulturen i landet.
  1. Det er nødvendig å ta målingene med ei klype salt. Det er lenge til valget i 2019, og PTB sier at de har lært av de smertelige erfaringene med Syriza i Hellas, der et venstreparti endte opp med å administrere EU-Troikaens nedskjæringspolitikk. PTB ønsker ikke å gå i en regjering for å ende opp som et instrument for EU-kommisjonen.
  1. PTB vil ha grunnleggende forandringer og vet at motkreftene er enorme. Det gjelder de tradisjonelle partiene, EU og de multinasjonale selskapene.

Partileder Peter Mertens sier i sin kommentar:

«Organiser dere, i fagforeninger, i bevegelsene til ungdommen, studenter, for kvinners rettigheter, forsvar av miljøet, anti-rasistiske organisasjoner, fredsbevegelser, nabolagskomiteer, i teatergrupper, musikk og sport. Dette er mye mer enn å gi stemme til et parti. Dette er snu denne stemmen til kollektiv styrke, og kollektiv organisering. Vi er utålmodige fordi det urettferdige samfunnet rammer veldig hardt. Det rammer alle dem som har vanskeligheter, og fordi en endring er presserende. På samme tid er vi tålmodige, fordi vi virkelig ønsker å få til disse endringene, og derfor må vi bygge det steg for steg, stein på stein.»

Og det er vel det som er noe av forklaringa på PTBs framgang. Den bygger ikke først og fremst på parlamentarisk arbeid, men på klassekamp og den utenomparlamentariske kampen. Uttalelsen fra Mertens må oppfattes som at dette har partiet tenkt å fortsette med.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. […] Vallonia utgjør vel halve av Belgias areal og har 35 prosent av landets befolkning. PTBs framgang her går først og fremst på bekostning av PS (Parti Socialiste) som siden valget i 2014 nøyaktig har halvert sin oppslutning, fra 32 % til 16 % i siste måling. Men også i Flandern, der sosialdemokratene alltid har ståtte svakere, er siste måling en katastrofe for sosialdemokratene i SP.A: De har gått tilbake fra 14 til 9,5 % bare siden forrige måling. De og andre styringspartier har blitt rammet av økende politikerforakt etter at det ble avdekket at en regional statsråd har mottatt dobbel lønn, både som politiker og fra sin «sivile» arbeidsgiver. Som Pål Steigan skriver med henvisning til PTBs egen forklaring på det gode resultatet i den siste meningsmålinga, så «organiserer sosialdemokratene sitt eget sammenbrudd» i Belgia nå: https://steigan.no/2017/07/03/belgiske-ptb-storste-parti-i-vallonia/ […]

  2. PTB anser att EU har löst den nationella frågan i Europa. Ett numera socialdemokratiskt patri som numera inte en vågar försvara Kuba.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.