Generalstreik mot Michel Temers «reformer» i Brasil

0

Brasil stoppet praktisk talt opp 28. april 2017, da fagforeningsfolk over hele landet gjennomførte en generalstreik som stoppet offentlig transport og stanset mye av økonomien i protest mot politikken til president Michel Temer. Temer kom til makta gjennom et kupp i 2016 og gjennomfører en ekstrem nyliberalistisk politikk til stor begeistring for overklassen og internasjonal kapital.

Demonstranter blokkerte veier og kom i konfrontasjoner med politiet i mange byer. Kampen dreier seg om motstand mot Temer-regjeringas angrep på arbeidsplassrettigheter og pensjoner.

Temer er nå ekstremt upopulær og er ifølge meningsmålinger fra Ipsos mislikt av 87 prosent av brasilianerne, skriver TeleSur. Han ønsker nå å avskaffe en rekke av arbeidernes rettigheter og rasere pensjonssystemt, fordi han hevder at dette må til for å bedre landets økonomi.

Mange titalls fagforeninger og organisasjoner som støttet streiken, sier at endringene først og fremst vil ramme arbeidsfolk. Bedriftseierne vil for eksempel få adgang til å senke lønningene og øke arbeidstida uten videre. Temer går også inn for å fryse de offentlige utgiftene i 20 år.

De fleste tog- og t-banelinjer i Sao Paulo, landets største by, stengte i rushtida på grunn av streiken. Politiet brukte tåregass for å bryte opp protester som blokkerte veiene til Congonhas flyplass, den minste av Sao Paulos to flyplasser.

Økonomien i Brasil er for tida i kraftig tilbakeslag, noe som gjør svært mange brasilianere frustrert med presidenten. Statistikkbyrået IBGE melder at arbeidsløsheten økte fra 12 til 13,7 prosent i første kvartal 2017.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTrump vil dele opp Irak
Neste artikkelDen norske politiske ukulturen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).