Generalstreik mot Michel Temers «reformer» i Brasil

0

Brasil stoppet praktisk talt opp 28. april 2017, da fagforeningsfolk over hele landet gjennomførte en generalstreik som stoppet offentlig transport og stanset mye av økonomien i protest mot politikken til president Michel Temer. Temer kom til makta gjennom et kupp i 2016 og gjennomfører en ekstrem nyliberalistisk politikk til stor begeistring for overklassen og internasjonal kapital.

Demonstranter blokkerte veier og kom i konfrontasjoner med politiet i mange byer. Kampen dreier seg om motstand mot Temer-regjeringas angrep på arbeidsplassrettigheter og pensjoner.

Temer er nå ekstremt upopulær og er ifølge meningsmålinger fra Ipsos mislikt av 87 prosent av brasilianerne, skriver TeleSur. Han ønsker nå å avskaffe en rekke av arbeidernes rettigheter og rasere pensjonssystemt, fordi han hevder at dette må til for å bedre landets økonomi.

Mange titalls fagforeninger og organisasjoner som støttet streiken, sier at endringene først og fremst vil ramme arbeidsfolk. Bedriftseierne vil for eksempel få adgang til å senke lønningene og øke arbeidstida uten videre. Temer går også inn for å fryse de offentlige utgiftene i 20 år.

De fleste tog- og t-banelinjer i Sao Paulo, landets største by, stengte i rushtida på grunn av streiken. Politiet brukte tåregass for å bryte opp protester som blokkerte veiene til Congonhas flyplass, den minste av Sao Paulos to flyplasser.

Økonomien i Brasil er for tida i kraftig tilbakeslag, noe som gjør svært mange brasilianere frustrert med presidenten. Statistikkbyrået IBGE melder at arbeidsløsheten økte fra 12 til 13,7 prosent i første kvartal 2017.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.