Trump vil dele opp Irak

0
Forslag til framtidig deling av Syria og Irak fra Columbia University's "School of International and Public Affairs, Gulf/2000 Project"

Fra den danske avisa Arbejderen
USA’s fornyede engagement i den irakiske by Mosul kan skyldes, at præsident Donald Trump har i sinde at opdele Irak i flere områder, så olien kan komme sikkert ud af Iraks kurdiske provins og Anbar-provinsen.

Tilsyneladende er det lykkedes en politisk tænketank og et politisk netværk af lobbyister i USA at overbevise USA’s præsident Donald Trump om, at han skal fuldføre en gammel plan om at dele Irak op i mindre lande.

Forslag til framtidig deling av Syria og Irak fra Columbia University’s «School of International and Public Affairs, Gulf/2000 Project»

Dette ville, ifølge den uafhængige journalist, Nafeez Ahmed, gøre det lettere for USA at styre Irak og få adgang til de olierige regioner.

USA’s såkaldte «krig» mod Islamisk Stat kan bruges til at skaffe sig kontrol over dele af Irak og dets olie.
Nafeez Ahmed

Planen havde en af hans forgængere George Bush oprindeligt liggende i en skuffe i Det Hvide Hus.

Ideen om opdele Irak blev imidlertid aldrig fuldt ud gennemført i Bush’ præsidentperiode, selvom de kurdiske områder i Irak med USA’s støtte stort set i dag fungerer som en stat i staten, skriver Nafeez Ahmed på netstedet Insurge Intelligence.

Irak i tre dele

Den amerikanske tænketank Hudson Institute anbefaler i en ny rapport,  at Trump splitter Irak op. Tænketanken er ifølge Nafeez Ahmed «særdeles tæt på Trumps politik».

«Løsningen kan ligge i stærk regional autonomi (for disse områder), hvilket potentielt på lang sigt kan føre til en decideret selvstændig stat», står der i rapporten «Vest-Irak – i søgen efter ledere og redskaber».

Hovedforfatteren er Michael Pregent, der er tidligere rådgiver for general David Petraeus, der i flere år ledte USA’s besættelse af Irak.

Den nye stat kan ifølge rapporten omfatte sunni-områderne Anbar, Ninawa, Diyala, Salah Uddin i det vestlige Irak og dele af Kirkuk-området mod øst.

George Bush, præsident fra 2001-2009, hans vicepræsident Dick Cheney og viceforsvarsminister Paul Wolfowitz diskuterede allerede i 2002 – året før invasionen af Irak – at skabe en sekterisk opdeling af Irak i tre selvstændige kantoner for sunnier, kurdere og shiitter, rapporterer Dubai-tv-stationen Alarabiya.net.

Nykonservativt netværk

Sidste år stiftede Sam Patten netværket, «Committee to Destroy ISIS». Patten var i 2000 koordinator af George Bush’ præsidentkampagne.

Målet med det nye netværk er at støtte uafhængighed for den vestlige sunnimuslimske region i Irak, rapporterede den irakiske netportal 1001IraqiThoughts i oktober sidste år.

«Committee to Destroy ISIS» betalte Hudson Institute for at lave den omtalte Irak-rapport.

Med i «Committee to Destroy ISIS» er blandt andet hitechfirmaet og PR-bureauet Cambridge Analytica, der ledte og koordinerede Trumps præsidentvalgkamp. Også de stenrige amerikanske billionærer Koch Brothers er knyttet til netværket.

Selvsamme Koch-brothers opfordrede ellers til at stemme på Hillary Clinton i november 2016, men tilsyneladende er brødrene formildet af, at Hudson Institute i rapporten ligefrem opfordrer Koch Fertilizer Inc. til at skaffe sig del i Iraks enorme reserver af fosfat til sin produktion af kvælstofgødning.

Iraks olie

«Committee to Destroy ISIS» vurderer, at der er oliereserver svarende til 100 milliarder tønder i den vestlige irakiske Anbar-provins.

Dette kan have fået tidligere nøglepersoner i det amerikanske olieselskab ExxonMobil til at slutte op om netværket. Firmaet har i forvejen en lukrativ aftale med den regionale kurdiske selvstyre (KRG) i den nordlige del af Irak om at udvinde olie.

Ali Khedery, tidligere direktør i ExxonMobil, er med i bestyrelsen for «Committee to Destroy ISIS». Han anbefalede Rex Tillerson, der inden sin tiltrædelse som USA’s udenrigsminister var øverste chef i ExxonMobil, til at gå ind i irakisk Kurdistan og derved forbigå den centrale Baghdad-regering ved at indgå aftaler direkte med kurderne om at udvinde olien.

Aftalen med ExxonMobil har været – og er – et vigtigt grundlag for myndighederne i irakisk Kurdistan i kampen for løsrivelse fra Irak.

– USA kan bruge sin såkaldte krig mod ISIS til at skaffe sig kontrol over et område fra Mosul i Irak til Raqqa i Syrien op til Tyrkiets grænse og pumpe olie ud derigennem, selv om det kræver aftaler med jihadister, der kan få lov til at kontrollere dele af området, siger Nafeez Ahmed.

Opdel som Balkan

Ideen om at opdele Irak – og også Syrien – har i mange år haft fodfæste blandt ultra-konservative kredse i USA. De mener, at en «balkanisering» af Irak og Syrien er naturligt.

Med Balkanisering hentyder de til Jugoslavien på Balkan, der efter krigene i 1990’erne blev delt op i en række uafhængige stater. Udviklingen forskød den globale magtbalance, da flere af de nye stater i dag er blevet medlemmer af NATO og EU og andre er på vej.

David Ignatius, bestyrelsesmedlem i den konservative tænketank amerikanske Council on Foreign Relations støtter også balkanisering af Irak.

«Se på virkeligheden i Mellemøsten: Irak og Syrien er i forvejen effektivt delt langs sekteriske linjer (…) Den gamle opdeling af områderne efter Sykes-Picot-aftalen fra 1916 er forældet», skrev David Ignatius i 2014 i dagbladet Washington Post.

Se også:

Barak Mendelsohn, Foreign Affairs: Divide and Conquer in Syria and Iraq

Forrige artikkelMakedonia – enda en fargerevolusjon?
Neste artikkelGeneralstreik mot Michel Temers «reformer» i Brasil
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).