EU innrømmer «vår velstand var basert på Kina og Russland»: billig energi, lavtlønnet arbeidskraft, stort marked

0

EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell innrømmet at Vestens nyliberale økonomiske modell var «basert på billig energi fra Russland», «tilgang til det store Kina-markedet» og lavtlønnede kinesiske arbeidere. Europa har nå mistet dette og er dermed i krise.

Av Ben Norton, Multipolarista, 19. oktober 2022

Vestens økonomiske velstand etter slutten av den første kalde krigen i 1991 ble bygget på en nyliberal kapitalistisk økonomisk modell som bare kunne bli muliggjort på grunn av utvinningen av rikdom fra Kina og Russland. Dette har EUs øverste utenrikspolitiske tjenestemann, Josep Borrell, innrømmet.

«Vår velstand var basert på energien og markedene til Kina og Russland», sa Borrell.

Kina ga USA og EU et massivt marked av lavtlønnet arbeidskraft og billige forbruksvarer. Og etter at Sovjetunionen ble styrtet, hjalp masseprivatiseringer i Russland og tiltak for å integrere landet i Vesten med på å sikre enorme mengder billig energi for Europa.

Men den betydelige økningen i arbeidernes levestandard i Kina, samt stedfortrederkrigen i Ukraina og EUs tilsvarende løfte om å boikotte russisk gass og olje, har i stor grad økt levekostnader og kostnadene i å drive forretningsvirksomhet i Europa, noe som gjør at produktene deres blir mindre konkurransedyktige på det globale markedet.

Dette har kastet det transatlantiske kapitalistiske systemet inn i en dyp krise, og motivert det nyliberale Vesten til å føre en ny kald krig mot Beijing og Moskva i håp om å gjenreise kontrollen over Kinas marked og arbeidskraft og Russlands naturressurser.

EUs utenrikspolitiske sjef erkjente disse fakta i en tale på 2022-ambassadørkonferansen i Brussel 10. oktober.

Borrells kommentarer minnet om kommentarer fra den franske presidenten Emmanuel Macron i august, og advarte mot slutten av en nyliberal «æra av overflod».

«Vår velstand var basert på Kina og Russland – energi og marked»

Borrell forklarte: «Vår velstand har vært basert på billig energi fra Russland. Russisk gass var billig og vi trodde den ville fortsette å være rimelig, sikker og stabil».

«Og tilgangen til det store Kina-markedet for eksport og import, for teknologiske overføringer, for investeringer, for billige varer», la han til.

EUs utenrikspolitiske sjef sa videre: «Jeg tror at de kinesiske arbeiderne med sine lave lønninger har gjort mye bedre og mye mer for å begrense inflasjonen enn alle sentralbankene til sammen.»

Borrell oppsummerte: «Så, vår velstand var basert på Kina og Russland – energi og marked».

EUs øverste utenrikspolitiske tjenestemann, Josep Borrell:

«Vår velstand var basert på Kina og Russland – [Russlands] energi og [Kinas] marked».

«Kina og Russland ga grunnlaget for vår velstand. Dette er en verden som ikke er der lenger».

Den velstanden glipper nå.

Ved å innføre ødeleggende sanksjoner mot Moskva på grunn av stedfortrederkrigen i Ukraina og ved å love å boikotte russisk energi, har Europa mistet sin største leverandør av gass og olje.

EU leter nå etter nye energikilder og importerer mye dyrere flytende naturgass (LNG) fra USA, noe som har fått strømregningene til å skyte i været for europeiske borgere og bedrifter.

Nå som Kina og Russland har blitt EUs geopolitiske motstandere, hevdet Borrell at Europa «vil kreve en sterk omstrukturering av økonomien vår».

«Tilpasningen vil være tøff, og dette vil skape politiske problemer», sa han.

«Jeg tror at vi europeere står overfor en situasjon der vi lider under konsekvensene av en prosess som har vart i årevis der vi har koblet kildene til vår velstand fra kildene til vår sikkerhet», innrømmet han.

EUs utenrikspolitiske sjef erkjenner at USA ikke er pålitelig for sikkerhet

EUs nyliberale økonomiske modell vedtatt på 1990-tallet var avhengig av billig energi fra Russland og Kinas forbruksvarer, arbeidskraft og marked.

På den annen side var Europas sikkerhetspolitikk basert på USA og NATO.

Men USA er ikke en pålitelig sikkerhetspartner, erkjente Borrell.

For øyeblikket er USA og EU nærmere hverandre enn noen gang, sa han. Den alliansen er imidlertid ikke bombesikker og kan endre seg i nær fremtid.

Borrell forklarte:

På den annen side delegerte vi vår sikkerhet til USA. Selv om samarbeidet med Biden-administrasjonen er utmerket, og det transatlantiske forholdet aldri har vært så godt som det er i dag – [inkludert] vårt samarbeid med USA og min venn Tony [Antony] Blinken [USAs utenriksminister]: vi har et fantastisk forhold og samarbeider mye, men hvem vet hva som vil skje om to år, eller til og med i november?

Hva ville ha skjedd hvis det i stedet for [Joe] Biden ville vært [Donald] Trump eller en som ham i Det hvite hus? Hva ville reaksjonen fra USA på krigen i Ukraina ha vært? Hva ville vår reaksjon ha vært i en annen situasjon? Dette er noen spørsmål vi må stille oss selv.

Og svaret for meg er klart: vi må ta mer ansvar selv. Vi må ta en større del av vårt ansvar for å sikre sikkerheten.

Du – USA – tar vare på vår sikkerhet. Dere – Kina og Russland – ga grunnlaget for vår velstand. Dette er en verden som ikke er der lenger.

Borrell innrømmet også at EUs sikkerhetsproblemer ikke bare er eksterne. Internt står Europa overfor en trussel fra den «radikale høyresiden».

«Det er et radikalt skifte, og den radikale høyresiden øker i våre demokratier, demokratisk», sa han. I stedet for å prøve å skylde dette på en utenlandsk mørkemann, innrømmet Borrell at dette høyreekstreme skiftet «ikke er en påtvingelse fra noen makt».

«Det radikale høyre øker sitt grep i europeisk politikk», la han til. EUs «interne samhold er truet».

EU er i ferd med å bli avhengig av amerikansk energi

EUs utenrikspolitiske sjef erkjente også at mens Europa ikke lenger er avhengig av russisk energi, blir det avhengig av USAs eksport av flytende naturgass.

Dette utgjør sitt eget, nye sikkerhetsproblem, advarte Borrell:

Forleden, på Det europeiske råd i Praha, sa president [Frankrike, Emmanuel] Macron dette veldig tydelig: vi kan ikke erstatte en avhengighet med en annen.

Vi er glade for at vi importerer mye flytende naturgass (LNG) fra USA – til en høy pris, forresten – og erstatter russisk gass med amerikansk og norsk gass, eller aserbajdsjansk gass – vel, fra Aserbajdsjan er det ikke store mengdene.

Men hva ville skje i morgen hvis USA, med en ny president, bestemte seg for å ikke være så vennlig med europeerne? Hvorfor ikke? Du kan forestille deg situasjonen der vår kritiske avhengighet av LNG fra USA også kan være i krise.

Eller at vi i morgen ikke har kobolten, vi har ikke de sjeldne materialene som [kommer fra] DRC, Sør-Amerika, Afghanistan – de er [like] kritiske for oss som olje og gass.

Verden er i kaos på grunn av stedfotrederkrig i Ukraina, konkurranse mellom USA og Kina, mat- og energikriser, økonomisk resesjon

Borrell advarte om at verden er i kaos, og han nevnte flere hovedårsaker: NATOs proxy-krig med Russland i Ukraina, den «dype konkurransen mellom USA og Kina», mat- og energikriser og en forestående økonomisk resesjon.

Det er ikke bare stedfortrederkrigen i Ukraina som har destabilisert Europa, sa Borrell, men også den «dype konkurransen mellom USA og Kina».

Han erkjente at den amerikanske regjeringen har ansvaret for å ha provosert til randen av krig.

«Eskaleringen av spenningen i Taiwan», sa Borrell, «ble utløst av en enkelt reise av en personlighet som brakte Taiwanstredet på kanten av – jeg vil ikke si en krig, men – mange krigsspill».

Han refererte til turen tatt av Nancy Pelosi, den demokratiske speakeren i Representantenes hus, den tredje høyeste tjenestemannen i den amerikanske regjeringen.

Disse konfliktene, forsterket av økende inflasjon og «mat- og energikriser», har skapt en «perfekt storm», sa Borrell. Dette vil uunngåelig føre til en økonomisk resesjon:

Dette er en perfekt storm. For det første øker prisene. For det andre, reaksjonen fra sentralbankene som hever renten i USA. Alle må følge med, for ellers vil deres valuta bli devaluert. Alle løper for å heve renten. Dette vil bringe oss til en verdensresesjon.

Verden som følger Fed [den amerikanske sentralbanken], verden som implementerer den samme pengepolitikken – fordi det ikke er noen annen måte, ellers vil kapitalen flyte – minner meg om hva som skjedde i Europa før euroen da alle måtte følge pengepolitikk diktert av Tyskland.

For hvis du ikke gjorde det samme, rant kapitalen, og du måtte gjøre det selv om det ikke var riktig intern politikk. Det som skjedde blant oss før euroen, skjer i dag på verdensscenen.


Denne artikkelen ble først publisert av Multipolarista: EU confesses ‘our prosperity was based on China & Russia’: cheap energy, low-paid labor, big market

Oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.

Forrige artikkelFrankrikes pensjons- og trygderettigheter: Artikkel 49.3 brukes for å presse gjennom lover uten avstemning i parlamentet
Neste artikkelPolsk general: – Effektiv ny russisk strategi i Ukraina
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.