Polsk general: – Effektiv ny russisk strategi i Ukraina

0
Gen. Roman Polko, tidligere sjef for GROM Kilde: PAP / Mateusz Marek

Av Jan Herdal.

Norske medier fylles opp av suggestiv krigspropaganda i alle kanaler, fra morgen til kveld. I en slik setting kan folk innbilles hva som helst. Russernes nye strategi med å ta ut kritisk infrastruktur i de USA-kontrollerte delene av Ukraina framstilles som både svakhet og desperasjon.

Dette er akkurat like dumt som det høres ut, og mer virkelighetsnære oppfatninger kan hentes fra folk som vanskelig kan avfeies som putinister og russofile skrivebordsteoretikere.

En av dem er den polske generalen Roman Polko, tidligere sjef for de polske spesialstyrkene GROM. Til den polske avisa DoRzeczy sier han at strategien «dessverre har ganske god effekt». Han ser heller ingen tegn til at russerne mangler verken missiler eller mål å skyte på. (Google oversettelse)

Russland har hittil nøyd seg med å ta ut deler av nettet, ved å bombe enkelte transformatorstasjoner og varmekraftverk. Effekten er merkbar regionalt, men fortsatt begrenset.

Det ukrainske høyspentnettet ble bygget i Sovjetunionens tid. Ryggraden består av et dusin 750 kV transformatorstasjoner. Disse har fått stå i fred til nå. Omtrent halvparten ligger i russisk kontrollerte områder i øst.

Nettet ble bygget for også å kunne forsyne de daværende COMECON-landene i Øst-Europa, som nå er EU-medlemmer, med strøm fra de ukrainske atomkraftverkene. I normale tider er det fortsatt et stort (og rimelig) kraftoverskudd i Vest-Ukraina. Et forhold som ganske sikkert er i notert i Brussel.

Det er nesten skremmende enkelt. Russerne har alle koordinater. En håndfull lette mål. Da er det ikke snakk om partiell og kortvarig blackout. Atomkraftverkene må tas av nettet. Ukraina går i svart. Mer eller mindre all strøm må skaffes fra batterier og dieselaggregater.

Og selv den mest teoretiske ukrainske mulighet for krafteksport til EU er tatt av plakaten.

Hvorfor har ikke russerne gjort dette allerede, for endelig å få en slutt på elendigheten for det ukrainske folk og tvinge USA til forhandlinger? Telegram-kanalen Eurasia & Multipolarity mener at russisk informasjon om saken er brakt til Kiev, Washington og London gjennom uoffisielle kanaler.

Innholdet skal være omtrent slik:

Hvis nynazistene sprenger Kakhovka-dammen i nedre del av Dnjepr i lufta (noe de har forsøkt flere ganger siden i sommer), med katastrofale oversvømmelser i det russiske Kherson-området som resultat, blir Ukraina sendt tilbake til steinalderen.

De som i det hele tatt har lest om dette i norske medier, tror at det er russerne som vil sprenge Kakhovka-dammen. En påstand på nivå med at russerne bomber egne atomkraftverk og egne gassrørledninger.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEU innrømmer «vår velstand var basert på Kina og Russland»: billig energi, lavtlønnet arbeidskraft, stort marked
Neste artikkelRussland, Ukraina og forebygging av kjernefysisk holocaust med Jeffrey Sachs