De offentlige utgiftene har eksplodert de siste 20 årene – et horribelt tall

0
Stortinget / Shutterstock

I revidert nasjonalbudsjett går det fram at regjeringen vil bruke 418,7 milliarder oljekroner i inneværende år. Dette skriver Børsen/Dagbladet.

Av hele det norske statsbudsjettet på 1923 milliarder kroner, utgjør det 22 prosent.

I 2000 var det norske statsbudsjettet på 473 milliarder kroner.

Ti år seinere var det nesten dobbelt så stort – 891 milliarder kroner.

I løpet av Erna Solbergs statsministerperiode fra 2013 til 2021 vokste statens utgifter fra 1065 milliarder til 1539 milliarder kroner.

Dagens norske statsbudsjett er på 1923 milliarder kroner – altså mer enn fire ganger utgiftene i 2000.

Inflasjonsjustert bruker staten 2,3 ganger mer penger for å drifte Norge enn i 2000.

– Dette fortsetter uansett hvem som sitter i regjering. Det er ingen som er bedre enn de andre, det har satt seg i hele systemet, konstaterer Hans-Jørgen Blomseth.

Så langt Børsen/Dagbladet og Blomseth.

Vi har lenge pekt på at vi holder oss med en svindyr politikerkaste:

Norske politikere har misbrukt en gigantisk historisk sjanse til å gjenoppruste samfunnet, gjøre oss mer sjølberget, gjenoppruste infrastrukturen og helsevesenet, bygge ut distriktene. Som en hån mot gjenoppbygginga, industri- og boligreisinga etter krigen har norske politikere brukt hundrevis av milliarder kroner på å blankpusse sitt eget image i utlandet.

At den norske krona nå blir ansett som en søppelvaluta er ikke rart når norske politikere kaster bort fantasilillioner av den som om den var søppel.

Les: Hvorfor gjør Norges bank krona til en søppelvaluta?

Norge er blitt den dumme fetteren som man inviterer til fund raising parties fordi arrangørene vet at da kommer det en norsk politiker sprekkeferdig av lyst til å kvitte seg med noen titalls milliarder oljekroner bare for å få den gode følelsen av å tilhøre det internasjonale jetsettet.

Erna Solberg har øst titalls milliarder kroner over terrorister i Syria og den erkekriminelle farmasøytiske industrien. Høyre og Arbeiderpartiet har løpt beina av seg for å bade Clinton Foundation og Bill Gates i oljemilliarder.

Både de rødgrønne og de blå har øst hundretalls millioner kroner over til Clinton Foundation. Hvorfor?

Forskjellige regjeringer har gitt støtte til regnskog og andre tiltak i utviklingsland uten noen påviselig positiv virkning.

Norge brukte 13 milliarder kroner på å skape staten Sør-Sudan, penger som stort sett har gått til korrupte lokale krigsherrer.

I noe som kalles en «gigasatsing på hydrogen» skal det brukes mange milliarder, man sier ikke en gang hvor mange. Og mange av dem skal brukes på det Stoltenberg og Solberg har mislykkes med, nemlig karbonfangst og lagring.

Norge har gitt milliarder av kroner til å «redde regnskogen», uten at det lar seg gjøre å vise til noen vesentlig effekt – hvis man da ser bort fra at korrupte politikere og smarte spekulanter i land som Indonesia og Brasil har blitt søkkrike.

Det totale norske bistandbudsjettet nærmer seg nå 40 milliarder årlig. Også her er det nå «klima» som seiler opp som det viktige satsingsområdet. Regjeringa Solberg la opp til å bruke om lag 4,8 milliarder kroner på klima, miljø og hav i 2019. Men man har knapt nok administrasjon til å håndtere bruken av disse enorme summene, eller for den del kvalitetssikre resultatene. Og Støre vil ikke være dårligere. Alt er lov bare det kalles «klimatiltak». Kim N. Gabrielli, direktør i UN Global Compact Norge vil ha 100 miliarder dollar årlig over i det såkalte «grønne» klimafondet (GCF), som er opprettet av FNS klimakonvensjon. Han er intervjuet om dette i Dagsavisen.

Les: Nå skal statskassene tømmes – fordi «klima»

Et samlet Storting har forpliktet Norge til å overøse våpenindustrien og ukrainske oligarker med nærmere 90 milliarder kroner.

Og nå skal man altså via «Forsvarsforliket» mer enn doble det antall milliarder Norge skal bruke på krig og krigsforberedelser.

Vi skrev i 2020 at «Vi holder oss med en svindyr politikerkaste», og vi må dessverre si at vi ikke overdrev.

De er den moderne utgaven av Johan Falkbergets Bør Børson Jr., den naive oppkomlingen som svingte seg opp under jobbetida eller det Falkberget selv kalte «den verste tulltiden».

Forrige artikkelEtterforskning av Dr. Anthony Fauci for alvorlige forbrytelser
Neste artikkelHvem styrer egentlig «de redaktørstyrte mediene»?