– Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet

0
Regnskog i Brasil fjernes for å lage palmeoljeplantasjer. Foto: Shutterstock.

Norges millardsbidrag i arbeidet mot avskogingen av Amazonas-regnskogen har vært bortkastet, mener Brasils miljøvernminister Ricardo Salles ifølge NTB.

Amazonasfondet er et organ under den brasilianske utviklingsbanken BNDES, satt opp for å ta imot regnskogspengene fra utlandet og fordele dem på prosjekter for å hindre avskoging. Norge har hittil utbetalt 8,3 milliarder kroner til Amazonasfondet over en tiårsperiode. NTB skriver:

Brasils miljøvernminister Ricardo Salles tar nå til orde for at milliardbidraget fra Norge har vært nytteløst, skriver VG.
– At avskoging skal ha minsket på grunn av Amazonas-fondets kontrakter, er en ren tolkning, uttalte han under en pressekonferanse torsdag, ifølge den brasilianske avisen O Globo.

Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) er uenig i at fondet har mislyktes.

– Fondet som helhet har absolutt bidratt til redusert avskoging. Norges samarbeid med Brasil er resultatbasert. Alle norske midler er belønning for at avskogingen har gått ned, sier Elvestuen.

Nå sier miljøminister Ricardo Salles at Amazonasfondet kan bli nedlagt.

– Det kan være dramatisk. Ryker fondet, vil det være en tragedie for regnskog og urfolk, og det største tilbakeslaget for den norske regjeringens klima- og skogsatsing noensinne, skriver generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet i en epost til NTB.

Jair Bolsonaros regjering er ultraliberalister og har ikke noe ønske om å føre en bærekraftig politikk, så man skal ta signalene derfra med en klype salt. Det er for eksempel ikke sant at avskoginga ikke har minsket. Ifølge FAO var avskoginga i Brasil i 2000 på ca. 18.200 kvadratkilometer. I 2018 var den på 7.900 kvadratkilometer.

Men skyldes dette Norges milliardbidrag til Brasil? Statsministerens kontor skriver:

Høsten 2008 inngikk Norge og Brasil en intensjonsavtale om regnskogsamarbeid. Norge lovet å bidra med inntil 1 milliard US$ til Amazonasfondet i Brasil fram til 2015, dersom Brasil lyktes med å redusere avskogingen i Amazonas.

Hvis vi ser på utviklinga fra 2009 til i dag, ser den slik ut ifølge FAO:

Her kan det se ut som om både Salles og Elvestuen har rett. Det har vært en betydelig reduksjon i avskoginga, slik Elvestuen hevder. Men den skjedde fra 2009 til 2012. Grafen sier ingenting om at dette skyldes de norske gavene, men reduksjonen er utvilsom. Derimot har avskoginga økt voldsomt igjen etter 2012. Avskoginga har økt med 73% fra 2012 til 2018. Slik sett er det noe i det Salles sier. Det er ikke mulig å påvise noen effekt av milliardgavene fra Norge for denne perioden.

Oljefondet investerer i avskoging

Hele historien om Norges rolle i regnskogen er ikke avsluttet med dette. Samtidig med at «vi» gir store gaver, investerer vi også tungt i avskoging. Det norske Oljefondet har investert 6,6 milliarder kroner i selskapet Vale, som blant annet satser tungt på palmeoljeplantasjer i Brasil. Selskapet driver også gruver i regnskogen som også bidrar til avskoging. Vale anklages også for landgrabbing, skatteunndragelser, elendig behandling av de ansatte, vannforurensning, fremming av barneprostitusjon og ulovlige arbeidskontrakter. Dette er ifølge Amazon Watch.

Regnskogfondet advarer om at 161 milliarder kroner er investert i bransjer hvor det er høy risiko for regnskogsødeleggelse. Dette gjelder naturligvis også andre regnskogsland, men Brasil er et av de aller viktigste.

Det finnes en spesiell norsk form for hybris der politikerne tenker at det ikke er det problem i verden som ikke kan løses hvis man bare heller noen oljemilliarder over det. Dette gir en god profil til politikerne hjemme og i mediene. Problemet er at dette aldri gjør noe med de grunnleggende årsakene, og at det ofte bare bidrar til korrupsjon og svindel i mottakerlandet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Forrige artikkel– Israel praktiserer en form for rasisme og prøver å unngå en annen
Neste artikkelDemokratene i USA støtter Trumps militære rekordbudsjett

Ingen artikler å vise