– Oljefondet kobles til en av Indonesias verste avskogere

8

«Oljefondet har de siste årene solgt seg ut av flere palmeoljeselskaper av miljøhensyn. Likevel eier fondet fortsatt aksjer til en verdi av 7,9 milliarder kroner i selskaper som er involvert i palmeoljeproduksjon.» Dette skriver Regnskogsfondet i en ny rapport.

I 2011 solgte Oljefondet seg ut av det kontroversielle plantasjeselskapet Astra Agro Lestari, som er ansvarlig for storskala avskoging og rasering av leveområdene til nomadiske urfolk og utrydningstruede dyr. Siden den gang har paradoksalt nok Oljefondet økt sine investeringer i fire selskaper som kontrollerer Astra Agro Lestari, og fondet tjener derfor fortsatt store penger på regnskogsødeleggelse, viser en ny rapport som Aidenvironment har laget på oppdrag av Regnskogfondet.

– Rapporten viser sjokkerende ødeleggelser. Astra Agro Lestari har rasert 140 kvadratkilometer regnskog siden 2006. Klimagassutslippene fra torvmyr som Astra har drenert for å anlegge plantasjer, tilsvarer årlige utslipp fra 830 000 biler. Sjeldne dyr som Sumatraelefanter og tigre er kritisk truet av at deres siste leveområder forsvinner. Astras palmeolje er billig for forbrukeren, men prisen for naturen er skyhøy, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.

Dette er en viktig dokumentasjon, og det er fint at Regnskogsfondet har gjort dette, men resultatet var fullstendig forutsigbart. I en blogg fra 2012 med tittelen Skrift i sand – Klimameldinga, skriver jeg:

I tillegg til kvotehandel er det to områder som har vært regjeringas metoder for å unngå utslippsreduksjoner hjemme, og det er regnskogsprogrammet REDD+ og det andre er CO2-fangstanlegget på Mongstad.

Det finnes en omfattende kritikk av REDD+programmet, både fra miljøorganisasjoner og fra urbefolkningsgrupper. Mulighetene for svindel og korrupsjon er enorme, blant annet gjennom å definere palmeoljeplantasjer som skog. Hulheten blir enda tydeligere når Regnskogfondet kan melde at Norge gjennom Oljefondet tjener penger på rasering av regnskog.

Oljefondet er verdens største uavhengige investeringsfond. Det handler om internasjonal finanskapital i stor stil. Det finnes etiske retningslinjer som gjør at fondet trekker seg ut av selskaper som produserer våpen, og i stedet investerer tungt i selskaper som eier våpenindustrien. Norges bank og Oljefondet eier for eksempel over 14% av fondsforvaltningsselskapet BlackRock, og er med det nest største eier.

Aftenposten skrev 11. mars 2013:

Ifølge en rapport fra den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN, var BlackRock i 2012 blant de viktigste investorene i franske, britiske og amerikanske selskaper som produserer atomvåpen.

BlackRock kontrollerte også i 2012 poster på mellom 1 og 8 prosent i selskapene Hanwha Corporation, Lockheed Martin, Alliant Techsystems og Textron. Disse står alle på listen over forbudte selskaper for Oljefondet, fordi de bidrar til produksjon av klasevåpen.

Gjennom sin tunge aksjepost i BlackRock har Oljefondet forent sin strategi med dem, og blant annet gjennom det er «Statens pensjonsfond utland» nå en integrert del av den globale finanskapitalen.

Og slik er det altså også med raseringa av regnskogen; Oljefondet selger seg ut av driftsselskapet og kjøper seg inn i eierselskapet, der profitten kontrolleres.

Oljefondet har eierinteresser på til sammen 4,1 milliarder kroner i selskapene Jardine Matheson, Jardine Strategic Holdings, Jardine Cycle and Carriage og Astra International – som kontrollerer Astra Agro Lestari. (Du kan søke i Oljefondets portefølje her.)

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

    • Kan føye til fliken vi eier i kjøttgiganten JBS, som leverer kjøtt til BIG MACen vår (5,5 mrd investert). Eierskap medfører ansvar og atter en gang blir det folket som bidrar med å betale elitens skruppelløse moral og ansvarsløshet i jakten på profitt. Den pågående korrupsjonsskandalen i «statskontrollerte» Petrobras er lite nyansert i norske medier. Tror du folk er klar over at vi har like stor eierandel pr snute som det brasilianske folk? Resten eies og kontrolleres av bank og investorforvaltere. Og resepten for «la min vilje skje» er bestikkelser til døve funksjonærer. No må folk lese seg opp og ta grep. Her synes jeg skolene kan bidra sterkt hvis man kjører en runde med foredragsholdere.

  1. Norge og Europa burde stenge grensene mot Russland øyeblikkelig og oppheve all diplomati og samarbeid med russerne. Dette landet består stort sett av løgnhalser og banditter. Jo mere Putin bomber og dreper uskyldige, jo mere hyller folket der han. De finner opp egne diplomatiske regler underveis og er ikke til å stole på. Norge har ingen ting igjen for å samarbeide med dette landet eller deres politikere. Korrupsjonens stormakt står for fall.

    • Greit nok å være bitter fordi Svetlana Dampskipskaja var noe eldre og mer alkoholisert enn hun fremsto på bildene og i beskrivelsen av seg selv på ryskabrudar.se, men å kalle hele landet korrupt uten engang å kaste et engstelig blikk vestover er vel strengt talt en overreaksjon.

  2. […] Norge bidrar med inntil 3 milliarder kroner årlig til tiltak for å bevare regnskog i tropiske land og redusere de globale klimagassutslippene fra avskoging og skogforringelse. (Dette er i hovedsak avlat for å slippe å gjøre noe hjemme, og alt tyder på at pengene har kort vei til djupe lommer i mottakerlanda. Samt at de blir brukt til å rasere regnskog.) […]

  3. […] Norge bidrar med inntil 3 milliarder kroner årlig til tiltak for å bevare regnskog i tropiske land og redusere de globale klimagassutslippene fra avskoging og skogforringelse. (Dette er i hovedsak avlat for å slippe å gjøre noe hjemme, og alt tyder på at pengene har kort vei til djupe lommer i mottakerlanda. Samt at de blir brukt til å rasere regnskog.) […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.