Hva er det Norge har vært med på å skape i Sør-Sudan?

18

Folket hans sulter, men Sør-Sudans president og hans lederskap er alle blitt milliardærer, dette skriver NRKs mangeårige Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen på nrk.no.

Han bygger på boka «Lives on stake» av Halle Jørn Hanssen, og siterer derfra:

«Sør-Sudan er konkurs. De som har makten har ranet staten og samfunnet for 850 milliarder kroner», skriver Hansen.

Kristiansen skriver videre:

Fem millioner mennesker, noe som utgjør halve befolkningen, er avhengige av mattilførsel. Mer enn 100.000 mennesker sulter.

Imens kan president Salva Kiir trekke seg tilbake til sin storgård to mil utenfor hovedstaden Juba, eller til sitt gods i Nairobi, med stor engelsk hage og svømmebasseng.

Ifølge boka til Halle Jørn Hansen er Salva Kiir og hans familie er medeiere i et mylder av selskaper som har kontrakter med regjeringen. Presidentens sønn på 13 år er medeier i ett av dem, og kona er en aktiv forretningskvinne. Kona har igjen involvert sin bror, som driver en lyssky virksomhet, i selskapene.

Halle Jørn Hansen skriver i sin bok at den avsatte visepresident Riek Machar også har forsynt seg godt. I Nairobi har han en stor luksuseiendom, ikke langt fra der hans rival Salva Kiir har sin.

Sist helg ba president Salva Kiir om unnskyldning for alt som har gått galt. Han bekjente sine synder på et bønnemøte. 

Men FN fastholder at det særlig er ham som har skapt sultkatastrofen i landet. FNs nødhjelpssjef Stephen O’Brian sa til Sikkerhetsrådet at Sør-Sudans hungersnød er skapt av landets ledere.

Men Sør-Sudan bruker ikke alt på seg selv, skriver Kristiansen syrlig: Halvparten av statsbudsjettet har de siste årene gått til hæren.

Når regnskapet skal gjøres opp, vil det ikke se vakkert ut for Norge. For Norge og hele den norske uhjelpsestablishmentet har vært djupt delaktige i å skape det monsteret som er Sør-Sudan.

I 2015 skrev jeg:

Den Afrikanske Union holder Norge delvis ansvarlig for borgerkrig i lekket rapport.
Det er Dagbladet som skriver dette på bakgrunn av en artikkel i Reuters.

Og jeg spurte:

Hvorfor var det så viktig for norske myndigheter å gå i spissen for å dele Sudan? Hvorfor arbeidet Norge sammen med USA og Storbritannia for dette prosjektet? Og hva er Norges ansvar for krisa i Sør-Sudan?

Norge har brukt 13 milliarder bistandskroner på dette prosjektet, og forfatteren Bibiana Dahle Piene beskriver dette i boka Norge i Sudan – På bunnen av sola, som et reint Klondyke for NGOene. De gikk så langt at at myndighetene ikke selv tok seg bryet med å bygge egne systemer og institusjoner. Pengene – og arbeiderne – kom alltid utenfra. Som regel fra Norge.

Siden alle partier som har hatt regjeringsposisjoner i denne lange perioden er delaktige, og fordi alle de store hjelpeorganisasjonene har vært involvert, vil de ønske å grave dette lengst mulig under torva. Men det bør de ikke få love til. Det er nødvendig med en full og nådeløs granskning av saksforhold og ansvarsforhold.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

 1. «Hva er det Norge har vært med på å skape i Sør-Sudan?»

  Det er et svært betimelig spørsmål.

  Svaret er visst en type kristen-fanatisk velvilje som skaper krig. Mislykket nykolonialisme. Krfs Kristin Frafjord-Johnsen med oljede skylapper. Med dypkristne Tomm Kristensen som medie-støttespiller – i over 20 år.

  Sør-Sudan – en norsk-kristelig suksess #-]

  • Kanskje du mente Hilde Frafjord- Johnsen
   Norsk utenrikspolitisk Institutt.tidligere ? (Nupi)
   http://www.nupi.no/Om-NUPI/Medarbeidere/Tidligere-ansatte/Hilde-Frafjord-Johnson

   I juni 2011 ble hun utnevnt som FNs spesialutsending til Sør-Sudan med ansvar for alle FNs operasjoner i det nye landet.
   Etter økende kritikk fra partene i Sør-Sudan, valgte Johnson å gi seg.Hun kunngjorde i slutten av mai 2014 at hun ville fratre stillingen som spesialrepresentant for FNs generalsekretær i Sør-Sudan og som leder for UNMISS. Hennes periode utløp 8. juli 2014.

   Fra 15. mars 2016 ble hun ansatt som generalsekretær i Kristelig Folkeparti. Hun er dermed øverste leder av administrasjonen i partiet.

   «Modellen NUPI er bygget på ble hentet fra utlandet, fra et institutt som ble etablert allerede i 1920, Chatham House -Royal Institute of International Affairs.»
   RIIA, nå Chatham House er noe tilsvarende CFR
   Globalister kommer i mange varianter.

 2. Så vidt jeg veit var òg Norsk Folkehjelp, under leiding av Halle Jørn Hansen, sterkt inne i bildet når det gjaldt å kople i hop nødhjelp med våpensmugling i Sør-Sudan??

 3. hvet dere hva det er splid hersk og vemmelse nå har blodtørsdige (ikke vits å sette ordet med «) norske politikere (regner dem ikke for nordmenn lenger) tatt helt av i alt de foretar seg av urett, hjemme som ute i verden ja i og med at Norge hadde en inntjening på 74000$ pr hodet i 2015, så ser jeg ingen grunner til å forgjelde oss og legge ned velferdsamfunnet, nå skal vi ikke ha lov å synge Ja vi elsker på 17 mai engang , å når vi ser kong Harald og Håkon Magnus i hvite moske hodepagg, og Håkon Magnus og Støre bland flere som legger seg ned på bønnematte i en moske da spørr jeg gikk ikke kongtebarna på Kristelig gymnasium å har ikke Martha Louise sunget med Oslo gospel kor tidligere å var ikke kong Harald ii slottskapellet 1 juledag da Sonja meldte seg syk. Hvor mange guder skal våre kongelige ha før de blir fornøyd og er de ikke kongen selv som sitter med alle disse lovene ved fredagene når regjeringen og han treffes, nå er det mye i dette landet som henger og slenger å hvorfor drives barnevernet av italienere??? Jeg sier bare det er mere nok å se på av galskap. hva har skjedd alle kan vel ikke bli gale på samme tid og måte om det ikke er for noe helt annet er dette ett skrik om hjelp? Ja så burde Haakon ha reist ut av landet i 1910 for han fikk velge frimureri eller Norges konge han sa alt for Norge men dette var en løgn så jeg mener at kongehuset får finne seg noe annet å gjøre for nå har vi sett og hørt mere enn nok

 4. Jeg kommer ikke til å gi ei krone mer til noen NGO utenom frelsesarmeen, ikke engang ei krone i flaskepant til røde kors!

  «Ideelle organisasjoner er også hardt rammet. FN, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Kirkens Bymisjon, m.fl. har alle akutt pengebehov til egen ledelse og administrasjon. Når institusjoner jekker seg opp med generalsekretærer og kommunikasjonsdirektører med millionlønninger har degenereringen kommet langt. Sjefen i Norfund, det statlige investeringsfondet for næringsvirksomhet i utviklingsland, har en årslønn på to og en kvart million kroner. Beløpet er tilstrekkelig til å holde liv noen millioner sultende barn. Andre statlige og private institusjoner følger hakk i hel. Utilslørt grådighet er ikke noe de skjemmes over. Organisasjonene blir sitt eget formål, de blir seg selv nok og sjefene teller aller mest.

  En av få institusjoner som fortsatt ser ut til å være levende opptatt av å utrette noe utenfor seg selv er Frelsesarmeen. Ære være dem for det; de har kanskje et formål og verdigrunnlag som det er verdt å arbeide og kjempe for! Vi stoler på Frelsesarmeen og donerer hvert år 500 kroner i deres julebøsse på torvet i Trondheim fordi vi vet det vil komme trengende mennesker til gode.»

  http://www.kulturverk.com/2017/03/16/forstenede-institusjoner/

 5. Disse norske «hjelpetiltakene» i utlandet fører jo stort sett til krig og jævelskap. Man minnes for eksempel Oslo-avtalen, hvor Rød-Larsen laget et hælvete i Midt-Østen, eller Sri Lanka, hvor Erik Solheim omtrent på egen hånd provoserte fram borgerkrig ved hjelp av norske skattepenger. Foreløpig har man påstått at norsk dumskap er årsaken til jævelskapen, men det er jo grenser for hvor lenge tilsynelatende oppegående folk som Rød-Larsen, Erik Solheim eller Hilde Frafjord-Johnsen kan unnskylde seg med at de er idioter. Før eller senere må man konkludere med at borgerkrigene og jævelskapen er tilsiktet fra norske tjenestemenn.

  • Eller da Norsk Folkehjelp ga matforsyninger til Røde Khmer på 1980-tallet, da gruppen var sparket over den thailandske grensen. Dette var en del av en samordnet vestlig kampanje for å HJELPE RØDE KHMER TILBAKE TIL MAKTEN. (unnskyld bruken av Caps Lock, men dette er utrolig) Britene og amerikanerne ga våpentrening, finansiering og våpen, Norge sørget for mat.

 6. Dette er helt sykt!
  Men hvor er NRK & Co? 13 milliarder kroner kastet etter ulver, er jo ikke akkurat lommerusk!
  Tenk hvor mange mennesker i nød man kunne hjulpet for disse pengene i f.eks Afrika.

  Dette er en skandale av dimensjoner.
  Og med hjelp fra et fraværende MSM, vasker de ansvarlige som vanlig sine hender.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.