Det verste angrepet på Nord-Norge i fredstid

0

Eivind Salen i Motvind Norge holder trykket oppe i kampen mot vindkraftbaronene og det vanvittige angrepet på norsk natur, norsk økonomi og norske levevilkår som pågår under merkelappem «det grønne skiftet». Salen er i Nord-Norge og skriver derfra på Facebook:

Angrepet på Nord-Norge

Det er det største angrepet i fredstid. Det ene vindkraftprosjektet verre enn det andre dukker opp. Det er svenske firma, norske firma, firma registrert i Sveits og med eiere i Israel (Fu-Gen/Nordic Wind), det er norske statsforetak (Statkraft) og kommunalt eide selskap (Troms Kraft, NorKraft, med flere), det er fritt frem.

Jeg er nå i Lunheim, Tromsdalen, og ser rett over mot Tromsøya, med de nydelige, snødekte fjellene på Kvaløya bak der igjen. Fjell, sjø, fjord, hav, øyer, elver, fosser, sund, landskapene i vårt vakre land er fantastisk varierte og har ikke sin make i noen verdens land. I Europa er det helt unikt, og vi som er heldige å bli født inn i denne skjønnheten for et kort livsløp, vi har virkelig et ansvar for å ta vare på det.

Opprinnelig tenkte jeg i dag å skrive et innlegg om hvordan det går når en samfunnstjeneste gjøres til en pengemaskin, når det som er infrastruktur blir behandlet som en handelsvare. Det er gjort erfaringer med det før, med amerikanske Enron, en av tidenes største skandaler i fredstid, og kanskje litt skjult av at skandalen med finanskrisen var større. Det er problemet når en for stor del av befolkningen, også de som har styring, makt og ansvar, antar at noe er under kontroll, når det overhodet ikke er det.

To av statene som ble hardest rammet av Enron-skandalen, Texas og California, to delstater med større økonomi enn Russland, de sliter ennå med konsekvensene av at strømforsyning er noe man skal tjene penger på. Texas har kanskje verdens mest berømte blackout, pengeverdier gikk tapt, liv gikk tapt, da det som ikke skulle kunne skje, skjedde.

https://www.texastribune.org/…/winter-storm-power-outage/

For virkelig å kunne tjene store og raske penger på elforsyning, trenger man ustabil, uregulerbar kraftproduksjon. Det er drømmen til rovdyr-kapitalismen, eller kreft-kapitalismen, den glupske om bare å tjene mest mulig penger for seg selv samme hva konsekvenser det måtte ha for andre, til og med om hele samfunn og økologiske systemer bryter sammen, den vi ikke hadde ventet i vår egentlig sosialdemokratiske land med vår egentlig sosialdemokratiske regjering av Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

De må virkelig se på hva de gjør. Og de må få beskjed, av folk de har tillit til, og hører på. Det har vist seg uhyggelig vanskelig å oppnå den tilliten, og bli ordentlig invitert inn i varmen.

Vi vil gjerne vise frem tallene vi har, dokumentasjonen vi har hentet. Det skjer i dag, Tromsø-konferansen. Den blir streamet, alle kan se.

Nord-Norge med fylkene Nordland, Troms og Finnmark, strømregion NO4, har jevnt over et komfortabelt kraftoverskudd på 7 TWh og ca 20 TWh forbruk. Det er 35 % overskudd, rikelig. Dette overskuddet senders sørover, nord gir og gir. Til sammenligning, har hele Danmark omtrent 3 TWh underskudd og forbruk på 33 TWh.

Det setter ting litt i perspektiv.

Nå skal Equinor få 3,5 TWh (av effekt 410 MW, Melkøya), Aker (i samarbeid med Statkraft) skal få 2,1 TWh (250 MW, Bjerkvik). Der er det 5,6 TWh bare der, og for Aker i Bjerkvik er det bare starten. I tillegg kommer alle de andre prosjektene, pepret over hele den villeste og vakreste landsdelen vi har.

I det dette begynner, så tappes vannmagasinene, sånn at tankene går til apokalypse-filmer som Mad Max: Fury Road, der gjennom-onde vesener styrte alt vann og gav folket akkurat nok til at de forble lydige og desperate. Distriktspartiet Senterpartiet er med i regjeringen og setter kniven på strupen til distriktskommunene: BYGG MER VINDKRAFT. ELLERS BLIR DERE PENGELØSE, KRAFTLØSE OG LIVLØSE.

Det er frivillige, frikjøpte og engasjerte som gjør forvaltningsjobben vi betaler skatt for at staten skal gjøre, vi lager konsekvensutredningene gratis, som konsulentselskapene tar blodpenger for å lage. De bruker en felles, standardisert mal som garanterer at ingen konsekvenser skrevet i dokumentet på noen måte kan forhindre en utbygging, eller gi mennesker, kommune og stat gode kort på hånden i en eventuell senere rettssak om krenkede rettigheter og ting som ikke ble som de skulle.

Her jeg sitter, og ser over Kvaløya, er det grunneierne, som gikk til sak, og tapte, for Raudfjell og Kvitfjell. Et mindre sideanlegg, Sandhaugen, der gikk utbygger til sak og krevde erstatning av staten, for et prosjekt de ikke fikk realisert likevel. Sånn kan man ta anlegg, for anlegg for anlegg, over hele landet. Det er rettsskandaler, ulykker, knuste mennesker, ødelagt natur. Det er vel kjent, og publiseres daglig, men de som trenger å høre det, lukker døren.

I dag, ved siden av arrangementet her i Tromsø, er det folkemøte i Hemnes. Det er Nordland fylke, der de planlegger Norges største vindkraftverk, det største av alle som er på tegnebrettet. Leirfjord og Vefsn kommune er også berørt. De har kniven på strupen der også, og de har press om at det vil gå fort. Samtidig som Goliat får 2 milliarder for å bygge havvind nord for Hammerfest (!), så får kommuner med levende mennesker og unge og gamle, lommerusk og vekslepenger, og kanskje noen tusendels milliarder (eller millioner, som det kalles) om de tillater å ødelegge arealene med vindkraft.

Samtidig om dette skjer, bruker Tyskland norsk vannkraft til å pumpe vann opp fjellene sine i sør. Det er så sykt. Kullkraft, gasskraft, brensel og import fra Norge inngår i kraftmiksen, vann pumpes opp fjellene, med 25 % energitap, når det slippes ned igjen.

Sånn går det når samfunnstjenester blir pengemaskin, når infrastruktur blir handelsvare, galskapen får rå, som Åge Aleksandersen formulerte. Prosjektet Bård S. Solem har visualisert, mer profesjonelt og ordentlig enn noe overbetalt konsulent-selskap vil finne på, de driver jo variasjoner over temaet «vindturbiner i dis på lang avstand». Dette prosjektet ligger i Bodø, heter Skjerstad og Misvær, og tar livslysten fra folk.

Vi skal stoppe det alt sammen. Det er det mest meningsfylte vi kan gjøre akkurat nå. Angrepet på Nord-Norge er et angrep på oss alle.


Støtt Motvind Norge.


Les mer på steigan.no om vindkraft, ca. 370 artikler.

Forrige artikkelDNB-sjefen tjente 15,8 millioner i fjor
Neste artikkelInterne dokumenter fra USAID avslører en strategi for omfattende sensur
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.