Portugisiske bønder slutter seg til det europeiske bondeopprøret

0

Et statlig hastevedtak prøvde å forhindre det, men nå er opprøret likevel i gang. Det rapporteres om at bøndene blokkerer motorveier flere steder i landet.

Av Romy Rohmann.

Portugals midlertidige regjering har foreslått å legge 500 millioner euro på bøndenes bord i håp om å unngå masseprotester av det slaget som har foregått i Tyskland, Frankrike og andre EU-land i det siste.

Den franske regjeringa har også lagt fram forslag for å komme bøndene i møte, de legger 150 millioner euro på bordet.

(Bilde  https://www.jn.pt/679371149/agricultores-portugueses-preparam-corte-de-estradas-e-fronteiras-a-partir-de-quinta-feira/)

Presidenten for Confederation of Farmers of Portugal (CAP), Álvaro Mendonça e Moura sa på onsdag 31. januar at regjeringa har forpliktet seg til å «reversere kuttene» som var planlagt i støtten til bøndene. Dette krever en «spesiell autorisasjon» fra EU-kommisjonen.

Landbruksdepartementet, ansvarlig minister Maria do Céu Antunes og finansminister innkalte til pressekonferanse onsdag ettermiddag og informerte om dette.

Men det vil være nødvendig for regjeringa å be om spesiell tillatelse fra EU-kommisjonen for å få lov til dette, og så snart de har «grønt lys» fra Brussel, har Landbruksdepartementet forpliktet seg til å «fylle på de manglende pengene», slik at bøndene får all den planlagte støtten.

Denne reverseringa av kutt eller «hjelpepakken» som det kalles har en prislapp på 500 millioner euro, tilsvarende over 5,5 milliarder norske kroner.

Presidenten for CAP, Álvaro Mendonça e Moura uttrykte seg fornøyd så langt, han sa også at det planlagte kuttet som tidligere var planlagt ville vært helt uakseptabelt.

https://www.jn.pt/3649645441/governo-aceitou-reverter-cortes-nas-ajudas-aos-agricultores/

Bondeopprøret begynner i Portugal!

Dette er en rapport fra Alentejo som er blokkert av bønder i en av dagens mange protester over hele landet. De krever bedre levekår og anklager blant annet landbruksministeren og EU for inkompetanse.

Bondeopprøret vi har sett i det siste retter seg mot EU-kommisjonens og de europeiske regjeringenes landbrukspolitikk som i likhet med milliardærklubben i Davos har som mål å fjerne mesteparten av det tradisjonelle landbruket «av hensyn til klimaet».

Vi har skrevet om dette her på steigan.no flere ganger også i går, da skreiv vi:

Det finnes ingen vitenskap bak planen om Net Zero. Det finnes heller ingen fornuft bak det. Dette er det teknokratiske finansoligarkiets plan for å ta fullstendig kontroll over kloden og til det bruker de et pervertert klimaskremsel for å skremme verdens befolkning til å godta marsjen mot avgrunnen. Og politikerne er stort sett deres villige marionetter.

Det skal vel mye til at EU-kommisjonen vil godta at Portugals regjering ikke følger opp deres plan, men Portugals regjering er ikke aleine. Presset er stort nå, og det blir større.

Nå har den franske regjeringa også lagt fram forslag for å komme bøndene i møte. Den legger 150 millioner euro på bordet i et forsøk på å få en slutt på bøndenes demonstrasjoner.

President Arnaud Rousseau i den største bondeorganisasjonen, FNSEA og leder Arnaud Gaillot i organisasjonen Jeunes Agriculteurs (Unge bønder) gikk ut til pressa torsdag ettermiddag etter at Frankrikes statsminister Gabriel Attal hadde lagt fram en rekke tiltak på en pressekonferanse tidligere på dagen.

https://www.nationen.no/franske-bondeorganisasjoner-ber-om-slutt-pa-veiblokader-fatt-pa-plass-krisepakke/s/5-148-494688

Forrige artikkelOppdrettsnæringa i søkelyset
Neste artikkel300.000 i streik mot arbeidsmarkedsreformer i Finland