Oppdrettsnæringa i søkelyset

0
Foto: Veterinærinstituttet

Dette er grønnvasking, sier 30 organisasjoner om Soil Association-sertifiseringen av økologisk skotsk oppdrettslaks. Norsk oppdrettsnæring er neppe bedre.

Av Romy Rohmann.

«Uakseptabel grønnvasking»: Skotsk oppdrettslaks bør ikke merkes økologisk, sier flere organisasjoner i et åpent brev og krever at Soil Association-sertifiseringen fjernes fra industrien, på grunn av blant annet bekymring for anleggenes påvirkning av miljøet og bruk av giftig plantevernmiddel.

Det britiske organet som sertifiserer mat i Storbritannia som økologisk, har blitt anklaget for å villede forbrukere over merkingen av skotsk oppdrettslaks.

Tretti veldedige organisasjoner, naturvern- og samfunnsorganisasjoner, inkludert WildFish, Pesticide Action Network og Blue Marine Foundation, sier de negative miljøpåvirkningene av industrien i Skottland strider fullstendig mot prinsippene for Soil Associations promotering av sunn og bærekraftig mat.

I desember kom de offisielle tallene om skotske oppdrettsanlegg og de viste at dødeligheten av oppdrettslaks hadde nådd rekordnivåer i 2023. Dette resulterte i at Packham, presidenten for Royal Society for the Prevention of Cruelty til Animals (RSPCA) sa at næringen var «katastrofal» for fiskevelferden og Skottlands miljø.

https://www.theguardian.com/environment/2024/jan/30/unacceptable-greenwashing-scottish-farmed-salmon-should-not-be-labelled-organic-say-charities

Lakseoppdrettsanlegg som er sertifisert som økologisk av Soil Association er pålagt å vise at deres anlegg har lav påvirkning på vannmiljøet og en fisketetthet lavere enn det som kreves av for andre standarder, inkludert RSPCA-standarden.

https://www.soilassociation.org/certification/

Det viser seg at anleggene som har denne økologiske merkingen er oppdrettet på samme måte som all skotsk oppdrettslaks – i merder med åpne garn, hvor alt avfall renner rett inn i de omkringliggende innsjøene inkludert avføring og uspist fôr.

I tillegg brukes kjemikalier som dreper dyrelivet nær merdene.

En rapport publisert av WildFish i fjor, Responsibly Farmed, viste til at en organisk sertifisert laksefarm fra Soil Association hadde ved flere anledninger brukt et kjemiske plantevernmiddel som heter Deltametrin, som er svært giftig for marine arter. Dette var ikke enestående for dette anlegget.

En talsperson for Soil Association kommenterer disse funnene i The Guardian og sier at oppdrettsanlegg med den økologiske logoen må følge «strenge regler» for å minimere miljøpåvirkningen og sikre dyrevelferd.

«Vi erkjenner at det fortsatt er mye arbeid å gjøre for å forbedre fiskeoppdrett ytterligere, og det er grunnen til at vi samarbeider med sektoren for å drive forbedringer fremover.»

Nå har mer enn 160 kokker og restauranter og andre organisasjoner slutta seg til en kampanje for å fjerne oppdrettslaks, og også de «økologiske» fra sine menyer.

The Guardian skriver også:

Tavish Scott, administrerende direktør i Salmon Scotland, sa: «Skottlands lakseoppdrettere oppfyller konsekvent de høyeste internasjonale standardene og tredjepartsforsikring – inkludert organisk sertifisering – vil fortsette å spille en viktig rolle for å sikre at skotsk laks forblir den beste i verden».

Ja, vi har også opplevd i vårt land at vi ikke kan stole på merking av mat, seinest med NYT Norge merkinga på meierivarer fra Tine med importert tørrmelk.

Norsk fiskeoppdrett har «betydelige utfordringer», ifølge rapport

I 2021 døde 54 millioner laks i oppdrettsanlegg i havet. Dette skrev Forskning.no.

Hovedårsaken til at 15,5 prosent av all oppdrettslaks døde er for dårlig helse og velferd i norsk oppdrett, konstaterer Veterinærinstituttet i sin nye rapport om næringen.

Antallet døde laks i 2021 er enda høyere enn i rekordåret 2019. Det året fikk en algekatastrofe i Nordland og Troms alene skylda for åtte millioner døde laks.

– Vi velger ved denne rapportfremleggelsen å si fra tydeligere enn før om at det ikke står bra til for den norske oppdrettslaksen.

Det sier administrerende direktør Torill Moseng ved Veterinærinstituttet i en pressemelding. Hun mener at oppdrettsbransjens fokus på vekst nå går på helsa løs for laksen.

Veterinærinstituttets rapport ligger her: Fiskehelserapporten 2021.

Fiskehelserapporten 2022

Fiskehelserapporten 2022 fra Veterinærinstituttet viser at en rekke sykdommer knyttet til intensiv produksjon og håndteringskrevende avlusning preger oppdrettsnæringen. Sår, gjelleproblemer og bakteriesykdommer bidro til at dødelighetsraten økte fra året før.

«Det rekordhøye antallet oppdrettslaks som gikk tapt i sjøfasen i 2022 er allerede belyst i flere rapporter, men det er også høye tapstall i den landbaserte settefiskproduksjonen. Totalt døde 92,3 millioner laks og 5,6 millioner regnbueørret i 2022. Det er ulike årsaker til den høye dødeligheten, og samspillet mellom underliggende og utløsende dødsårsaker kan være komplekse i ulike faser av produksjonen.»

NRK siterer BT 2. februar 2024, 06:55

Massedød i oppdrettsanlegg 350.000 laks døde ved Lerøy Sjøtroll sitt anlegg Flatøyflu i Krossfjorden ved Austevoll i høst. I flere merder døde nesten halvparten av fisken, skriver BT. Årsaken var blant annet kompleks gjellesykdom og angrep av perlesnormaneter, opplyser selskapet. Lerøy Sjøtroll varsler nå flere tiltak for å bedre fiskevelferden.

Forrige artikkelUtilbørlig påvirkning
Neste artikkelPortugisiske bønder slutter seg til det europeiske bondeopprøret