Helsingforskomiteen – trollfabrikken. Del 2, under beltestedet.

0

Denne artikkelen tar utgangspunkt i noe Den norske Helsingforskomité skrev på X (Twitter) 17. desember 2023. Komiteen poster der utelukkende på engelsk, her i min oversettelse, noe som nok skyldes at den har utenlandske donorer, som vist i del 1.

Av Lars Birkelund.

«Siden fullskalainvasjonen har den sosiale kontrakten i Russland vært basert på frykt, forteller Aage Borchgrevink fra Den norske Helsingforskomiteentil VG». Dette ble postet av   Den norske Helsingforskomiteen på X 17. desember.1

Jeg kommenterte: «Basert på frykt», som i Norge, hvor Aage Borchgrevink, VG , Helsingforskomiteen og andre er de som skaper frykt og krigspropaganda.

Helsingforskomiteen: «Putin startet krigen med å invadere Ukraina. VG og Aage Borchgrevink  var ikke involvert».

Jeg: Tull. Krigen startet i 2014 på grunn av et kupp støttet av regjeringen, Stortinget, Den norske Helsingforskomité, VG, USA, NATO, EU og andre ‘usual suspects’.

Helsingforskomiteen: «Dette er helt feil informasjon, som er vanlig i propagandaorganer som RT. Vi anbefaler at du søker informasjon om Russlands invasjon av Ukraina andre steder».

Jeg: Dette betyr at Helsingforskomiteen er uinformert, for å si det mildt. USA prøvde ikke engang å skjule sin støtte til kuppet.2 Det gjorde heller ikke Regjeringen og Stortinget etter kuppet.3

Helsingforskomiteen: «Vi var der, det er sant. Du var ikke.4 Vi var der som sympatiserede med folket i Ukraina, som nå. Særlig fordi 108 demonstranter ble drept av Russland-støttede styrker under Revolution of Dignity».

Jeg: Det endrer ikke fakta, som er at hverken USA, regjeringen eller Stortinget prøvde å skjule sin støtte til kuppet. Du/dere vet ikke hvem som drepte hvem på Maidan.5 Så ikke lat som om dere vet. Mange politifolk ble også drept. Og hvorfor sympati for folk som disse (link til video med ekstremt voldelige demonstranter6)? Ville du/dere ha følt sympati hvis folk oppførte seg slik i Oslo?

Helsingforskomiteen: «Det er ingen grunn til å oppføre seg slik (voldelig mot myndigheter) i Oslo».

Denne påstanden er jeg naturligvis enig i. Men Helsingforskomiteen lar det være underforstått at vold var OK da det ble brukt mot den folkevalgte Viktor Janukovitsj i Ukraina. Da bega komiteen seg inn på en farlig vei, «a slippery slope». For hvis noen forbeholder seg retten til å bruke vold vil andre tenke at de også har rett til det. Og det var det jeg og andre advarte mot da vi så at norske/vestlige myndigheter støttet den voldelige prosessen som startet 21. november 2013 og endte med statskupp (‘Revolution of dignity’, som Helsingforskomiteen kaller det) 22. februar 2014. Eller som jeg skrev på Facebook dagen etter kuppet: «Kuppmakerne har satt en uhyggelig presedens som kan slå tilbake på dem sjøl». Da ante jeg ikke hvor rett jeg skulle få.

Væpna revolusjon er OK bare det ikke skjer i Norge? Hvilke andre statsledere syns Den norske Helsingforskomité det er greit å bruke vold mot? Trump, men ikke Biden? Orban, men ikke Støre? Jfr den norske forargelsen mot det som påstås å ha vært Donald Trumps statskuppforsøk 6. januar 2021.

Man må forholde seg prinsippielt til voldsbruk uten å synse om hvem som har rett til å bruke det. Men det klarer ikke Helsingforskomiteen.

Til komiteens påstand om at Det er «ingen grunn» til å oppføre seg voldelig i Oslo eller Norge svarte jeg derfor: Anders Behring Breivik og supportere er ikke enige (i det).

Med det mente jeg å si at det også i Norge finnes folk som har brukt vold mot myndighetene og som kan tenkes å gjøre det i framtiden. Men da kom slaget under beltestedet fra Den norske Helsingforskomité, som svarte: «Som støttespiller for Anders Behring Breivik ber vi deg om å finne andre organisasjoner å følge. Takk og farvel».

Jeg har naturligvis aldri uttrykt støtte til Terroristen. Jeg hadde bare fortalt at det også i Norge finnes folk som har brukt vold mot myndighetene og som kan tenkes å gjøre det i framtiden.

‘Samtalen’ ovenfor foregikk i løpet av 17. desember. Den er noe komprimert her. Originalen finnes via fotnote 2. Jeg ba komiteen om å beklage sin påstand om støtte til Terroristen. Men det kom ingen ordentlig beklagelse. 26. desember sendte jeg derfor en mail:

Hei, jeg skriver på en artikkel med arbeidstittelen ‘Under beltestedet, Helsingforskomiteen’. Årsaken er at komiteen på X påsto at jeg er tilhenger av Anders Behring Breivik. Seinere gikk komiteen noe tilbake på det, men jeg kan fortsatt ikke se å ha fått noen beklagelse. Jeg spør derfor om Helsingforskomiteen er villig til å beklage dette før jeg ferdiggjør artikkelen og evt endrer navn på den.

28. desember svarte Den norske Helsingforskomité ved Dag A. Fedøy slik:

«Hei,

Vi er opptatt av å vise det norske folk hvordan det russiske regimets propaganda feilaktig fremstiller det ukrainske folk og deres rettmessige kamp for frihet som ‘nazisme’. Når du trekker linjen fra det norske folk til Anders Behring Breivik, reagerer vi naturligvis sterkt på det. Der og da ble det oppfattet som støtte til ham, men siden det ikke er riktig, beklager vi det. Vårt ønske var å svare på en forvrengt virkelighetsbeskrivelse av ukrainernes kamp for frihet, mens vi i Norge er så heldige at vi slipper det».

Man undres igjen over at en ‘menneskerettighetsorganisasjon’ engasjerer seg så mye i en pågående propagandakrig. Men i så fall kunne Den norske Helsingforskomité ha gjort det på andre måter. Så jeg spurte:

Takk for svar. Du skrev at dere er «opptatt av å vise det norske folk hvordan det russiske regimets propaganda feilaktig fremstiller det ukrainske folk og deres rettmessige kamp for frihet som ‘nazisme’». Hvorfor er dere ikke heller opptatt av å vise det norske folk hvordan norske/vestlige myndigheter fraskriver seg ansvaret for krigen, ved å kalle Russlands invasjon for uprovosert? Norske regjeringer har faktisk støttet Kievs krigføring siden 2014 uten at dere har kritisert det. Hvorfor støtter dere sanksjoner mot Russland, men ikke mot Israel som oppfører seg ti ganger verre, eller mot USA for den saks skyld?

Jeg er dessuten skremt over hvordan dere er med på å legitimere vold/statskupp mot myndigheter dere ikke liker, som mot Janukovitsj-regjeringen i 2013/14. Dere støtter også det farlige forsøket på regimeskifte i Hviterussland, et prosjekt som ligner mye på det som skjedde før Janukovitsj ble styrtet. Et prosjekt som antagelig vil føre til krig i Hviterussland også, hvis det lykkes med å styrte Lukasjenko. Vil dere ha krig i Hviterussland også? Eller har dere ikke tenkt så langt? I så fall må jeg spørre om dere noen gang tenker over konsekvensene av det dere gjør. 

I og med at du/dere syns  det er greit å bruke vold mot myndigheter dere ikke liker, men ikke aksepterer at det brukes vold mot norske myndigheter, ønsket jeg å vise at det også i Norge finnes folk som hater myndighetene så sterkt at de er villige til å bruke vold mot dem. Og da var Breivik et opplagt eksempel. Jeg er konsekvent mot vold og pekte her på Helsingforskomiteens doble standarder.

Når det gjelder din påstand om at dere ønske å svare på «en forvrengt virkelighetsbeskrivelse av ukrainernes kamp for frihet» mener jeg at det er dere, samt norske og allierte medier og myndigheter som forvrenger. Utenfor NATO-bobla av informasjon/indoktrinering ser folk og ledere dette mye klarere enn i særdeles NATO-indoktrinerte Norge. Det reflekteres i at de landene fører en mye mer nøktern politikk enn Norge.

Dette fikk jeg aldri noe svar på.

Hva har Helsingforskomiteen ellers bedrevet i det nye året? Ivar Dale, omtalt i del 1, kan jeg ikke lenger følge på X, da han har blokkert meg både der og på Facebook. Men Aage Borchgrevink har deltatt i en svertekampanje (se bildene) mot John Pilger, tidenes kanskje mest respekterte journalist.

Hva tenker leserne om at norske medier så ofte bruker Den norske Helsingforskomité til å uttale seg om menneskerettigheter? Her er det ikke bare snakk om en organisasjon som driver med propaganda og bakvasking. Den har blitt gitt en spesiell status som forkjempere for menneskerettigheter, med ‘klippekort’ til de store mediene. Og det med støtte av våre skattepenger. Jeg mener organisasjonen er skadelig og bør bekjempes i sin nåværende form.

__________________________________________

1. https://twitter.com/nhc_no/status/1736296633409630716


2. Den berømte/beryktede USA-senatoren John McCain uttrykke i desember sin støtte til demonstrasjonene som endte med statskupp 22. februar 2014:

 https://youtube.com/watch?v=93eyhO8VTdg&t=8s  Daværende statssekretær Victoria Nuland delte ut sandwicher til demonstrantene sammen med Geoffrey Pyatt, som da var USAs ambassadør til Ukraina: https://www.youtube.com/watch?v=cer03Tri4as

3. I en artikkel av 6. mars 2014 omtaler NRK det regimet som kom til makta etter kuppet og som norske myndigheter støttet da og til denne dag:


«Mange av representantene Brende (daværende utenriksminister Børge Brende, min bemerkning) snakker om har bakgrunn fra de ytterste høyre og har vært med å etablere fascistiske og nazistiske organisasjoner (….) I Europeisk målestokk ligger Svoboda langt til høyre og lenger til høyre enn Jean Marie Le Pens franske Front National, sier seniorforsker Jakub Godzimirski ved NUPI til NRK. Visestatsminister Oleksandr Sych, forsvarsminister Ihor Tenyukh, landbruksminister Igor Shvaika og miljøvernminister Andrej Moknyk er alle medlemmer av det tidligere nasjonalsosialistiske partiet. Partiet ble opprinnelig grunnlagt som det Nasjonalsosialistiske partiet SNPU i 1995 med klare referanse til Adolf Hitlers nasjonalsosialistiske naziparti (….)


I 1999 etablererte de en paramilitær gruppe som kalte seg ‘Ukrainas patrioter’ som blant annet hadde et svastikalignende symbol. Gruppen ble senere kastet ut av Svoboda i 2004 i forbindelse med reformeringen av partiet. Men fortsatt deltar mange av partiets medlemmer på arrangementene til ‘Ukrainas patrioter’».
https://www.nrk.no/urix/disse-far-penger-av-norge-1.11587709

Ingen bør være forundret over at det ble krig i Ukraina med sånne folk i regjering. Men hvordan kunne Solberg, regjeringen og Stortinget finne på å støtte så ytterliggående krefter, særlig på bakgrunn av at det allerede 2. desember 2013 ble kjent at statskuppet, som da var i gjæring, kunne føre til krig? Denne artikkelen viset at det var kjent allerede da: «Under lupen: Dagsrevyens Ukraina-dekning 2013/14». https://steigan.no/2022/04/under-lupen-dagsrevyens-ukraina-dekning-2013-14/  

4. Hvor mange utlendinger var egentlig med i de ‘ukrainske’ demonstrasjonene i tillegg til representanter for Den norske Helsingforskomité og de som nevnes i note 2? Personlig kjenner jeg to nordmenn. Men hvor mange andre utlendinger? Og hvor mange fikk betalt for å demonstrere? «US and EU Are Paying Ukrainian Rioters and Protesters — Paul Craig Roberts». https://www.paulcraigroberts.org/2014/02/17/us-eu-paying-ukrainian-rioters-protesters-paul-craig-roberts/

5. NRK later også som om de vet dette. Se denne artikkelen: https://steigan.no/2023/11/ukraina-nrk-og-lognen-noen-ble-enige-om/

6. https://www.youtube.com/watch?v=PXTqb8csmuo&has_verified=1&client=mv-google&layout=mobile&app=desktop

Forrige artikkelUSA og Storbritannia til krig mot Jemen – bomber hovedstaden Sanaa og andre byer
Neste artikkelDen amerikanske statsborgeren Gonzalo Lira dør av omsorgssvikt i ukrainsk fengsel