USA og Storbritannia til krig mot Jemen – bomber hovedstaden Sanaa og andre byer

0

USA og Storbritannia startet flyangrep mot Houthi-mål i Jemen sent torsdag 11. januar, etter en bølge av angrep på skip i Rødehavsregionen. Den fallerte supermakta USA og deres nærmeste våpendrager, den gamle kolonimakta, har altså innledet krig mot et av verdens fattigste og mest krigsherjede land.

Det ble rapportert om eksplosjoner i flere byer over hele det krigsherjede landet, inkludert hovedstaden Sanaa, den vestlige havnebyen Hodeidah, Houthi-festningen Saada og den sørvestlige byen Dhamar.

Russland har innkalt til hastesesjon i FNs Sikkerhetsråd fordi Moskva mener at angrepene er brudd på FN-charteret.

Det er neppe tvil om at angrepene fra de to vestmaktene må regnes som kollektiv avstraffelse. Ansarullah angriper skip og USA og Storbritannia angriper byer.

Ansarullah: USAs aggresjon vil få kraftige svar

I en uttalelse om angrepene sier en talsmann for Ansarullahs leder Abdul-Malik al-Houthi:

  • Enhver amerikansk aggresjon vil bli besvart.
  • Svaret til ethvert USA-angrep vil være kraftig.
  • Den som ønsker å engasjere seg og angripe folket vårt og rette målrettede angrep mot marinestyrkene risikerer faktisk sine egne kommersielle skip.
  • Den som ønsker å angripe folket vårt vil få betale prisen.
  • Vårt folk unngår ikke noen konfrontasjon med noen fiende, uavhengig av dens evner.
  • Vi anbefaler alle land å ikke engasjere seg med amerikanere, men heller lene seg tilbake og se på. Men la Storbritannia bli involvert med USA.
  • Våre folk har evnen til å motstå store konfrontasjoner.
  • Taperen er den som involverer seg i angrepet på vårt folk for å tjene Israel og dets forbrytelser mot det palestinske folket.
  • Jeg råder alle arabiske og islamske land til ikke å samarbeide med amerikanerne i deres forsøk på å beskytte israelske skip.

Vestmaktene ville gjøre klokt i å ta Ansarullahs uttalelser alvorlig. Riktignok er Jemen et av verdens fattigste land, men landet har to millioner krigsherdede soldater under våpen og har utviklet militære kapasiteter som kan påføre for eksempel USAs baser, eller andre mål houthiene måtte velge, svært store skader.

Det er heller ingen tvil om at Motstandsaksen er klar til å svare. Motstandsbevegelsen i Irak sier at dersom Jemen bli angrepet, vil de svare med å angripe USAs baser. Jemen er angrepet, USAs baser vil bli angrepet.

En ny større krig i Midtøsten er allerede i gang.

Spesialstyrkene til den iranske Revolusjonsgarden erobret 11. januar oljetankeren Suez Rajan med en milllion fat olje ombord. Skipet ble tatt i Omanbukta. Dette er et skip med iransk olje som USA tidligere hadde kapret.

USA og deres allierte risikerer nå en krig på svært mange fronter i Midtøsten, og de vil møte en asymmetrisk krigføring de neppe er forberedt på. Når USA og Storbritannia har angrepet Jemen, kan Jemen etter krigens rett angripe dem, og er ikke forpliktet til å velge mål i nærområdene.


NTB:

RØDEHAVET 00:09 Rødehavet-problemer stanser tysk Tesla-produksjon Tesla stanser det meste av bilproduksjonen i Tyskland i to uker fra slutten av januar. Grunnen er mangel på komponenter som følge av problemene i Rødehavet. Produksjonen ved fabrikken i Grünheide, nær hovedstaden Berlin, stanses for det meste mellom 29. januar og 11. februar.

Forrige artikkelUnder radaren – Guantanamo         
Neste artikkelHelsingforskomiteen – trollfabrikken. Del 2, under beltestedet.