Den amerikanske statsborgeren Gonzalo Lira dør av omsorgssvikt i ukrainsk fengsel

0
Gonzalo Lira er død etter tortur og vanskjødsel i Ukraina.
Av Alexander Rubinstein.

Gonzalo Lira, en fremtredende kommentator om krigen mellom Russland og Ukraina som var fengslet i Ukraina for å ha uttalt seg kritisk til landets regjering, er død etter flere uker med medisinsk omsorgssvikt fra ukrainske myndigheter.

Den chilensk-amerikanske krigskommentatoren Gonzalo Lira døde like før middag den 11. januar 2024 på et sykehus i Kharkiv, hvor han hadde sittet fengslet i åtte måneder etter at han ble anklaget for å rettferdiggjøre russisk krigsinnsats i Ukraina.

Lira fikk en framtredende rolle i 2022 da han dukket opp som en kritisk stemme i et stadig mer diktatorisk Ukraina. Arrestasjonen av ham i mai 2023 på anklager om «produksjon og spredning av materialer som rettferdiggjør Russlands væpnede aggresjon mot Ukraina» bidro til å stimulere innenlandsk motstand mot USAs finansiering av krigen og førte til oppfordringer om løslatelse fra teknologibaronen Elon Musk og den amerikanske politiske kommentatoren Tucker Carlson.

Et notat skrevet av Lira og gitt av faren til The Grayzone indikerer at hans død kom etter en nesten tre måneder lang kamp mot lungebetennelse, en tilstand som tilsynelatende ble ignorert av hans ukrainske fangevoktere inntil bare uker før hans død. Liras død ble kunngjort av faren hans, Gonzalo Lira, sr., som hadde brukt mange uker på å trygle den amerikanske ambassaden om å gripe inn i sønnens medisinske nødssituasjon.

E-poster som er gjennomgått av The Grayzone viser at etter å ha fått vite om sønnens sykdom, oppfordret Lira senior ambassaden om å gripe inn 3. januar. I en melding til amerikanske tjenestemenn bemerket han at ukrainske myndigheter så ut til å gjøre en innsats for å skjule informasjon om helsen til Lira Jr. for hans familie og juridiske representanter. «Den medisinske ansvarlige i fengselet i Kharkiv gir ikke informasjon om helsetilstanden hans,» skrev han og konkluderte: «Det har gått 12 dager siden jeg ble kjent med tilstanden hans.»

Dagen etter ble Lira Jr. endelig brakt til sykehuset og fikk møte advokaten sin. Forsvareren forlot møtet med et håndskrevet notat fra Lira som forklarte situasjonen hans, som antas å være hans siste skriftlige korrespondanse.

I brevet står det: «Jeg har hatt dobbel lungebetennelse (begge lunger) samt pneumothorax og et svært alvorlig tilfelle av ødem (hevelse i kroppen). Alt dette startet i midten av oktober, men ble ignorert av fengselet. De innrømmet bare at jeg hadde lungebetennelse ved en undersøkelse den 22. desember. Jeg er i ferd med å ha en prosedyre for å redusere ødemtrykket i lungene mine, noe som gir meg ekstrem kortpustethet, til det punktet å besvime etter minimal aktivitet, eller til og med bare snakke i 2 minutter.»

Gonzalo Lira Sr. var ikke overbevist om at sønnen hans ville få riktig medisinsk behandling på et ukrainsk sykehus, så han fortsatte å bønnfalle ambassaden om å overvåke situasjonen. Dagen etter skrev han til dem igjen:

«Jeg trenger at ambassaden holder tett kontakt mens han er på sykehuset og sørger for at helsen hans utvikler seg mens han er på sykehuset. Dere bør også kontakte legen med ansvar for Gonzalo mens dere er på sykehuset og bekrefte at han er frisk.»

Men innsatsen hans viste seg å være resultatløs. En uke senere ble Lira Sr.s verste frykt bekreftet da han fikk beskjed om at sønnen hans var død. Han gir nå Washington og Kiev skylden for hans død. 

«Jeg kan ikke akseptere måten sønnen min har dødd på. Han ble torturert, utpresset, holdt uten kontakt med omverdenen i 8 måneder og 11 dager, og den amerikanske ambassaden gjorde ingenting for å hjelpe sønnen min,” sa Lira Sr. i en e-post som kunngjorde nyheten.

«Ansvaret for denne tragedien har diktatoren Zelensky med samtykke fra en senil amerikansk president, Joe Biden,» skrev han og la til: «Min smerte er uutholdelig. Verden må vite hva som skjer i Ukraina med den umenneskelige diktatoren Zelensky.»

Mens verdens oppmerksomhet skifter bort fra den vestlige proxy-krigen i Ukraina, slutter Lira sr. seg til de hundretusenvis av fedre som nå sørger over sønnenes død. I motsetning til de fleste av dem, døde ikke sønnen hans på en slagmark, men i fengsel for å ha fordømt krigen som dømte så mange til en uhyggelig skjebne.


Denne artikkelen ble publisert av The Grayzone.

American citizen Gonzalo Lira dies from neglect in Ukrainian prison


På steigan.no kan du lese og se innlegg om og av Gonzalo Lira.

NB: Norske medier og politikere, inkludert på venstresida, påstår at Ukraina er et demokrati.

Forrige artikkelHelsingforskomiteen – trollfabrikken. Del 2, under beltestedet.
Neste artikkelPentagon sporet ikke over 1 milliard dollar i våpen sendt til Ukraina riktig
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.