Media er med i kampen for demokratiet

0
Sylvi Listhaug (FRP) på talerstolen i Stortinget 12. desember 2023. Foto: Eirik Værnes.
Av Eirik Værnes.

Arbeiderpartiet og Høyre vil endre smittevernloven. Fremtidige regjeringer får mulighet til å innføre isolasjon og karantene-tiltak uten at Stortinget trenger å være med på avgjørelsen. Flere partier er i mot forslaget, og media har belyst saken godt de siste dagene. Denne endringen skulle det stemmes over på Stortinget i går, og flere hadde møtt opp for å få med seg avstemmingen. Både FrP og Rødt tok til orde for utsettelse fordi saken er viktig for vårt demokrati. De fikk sitt ønske innvilget.

På vei ut av Stortinget falt blikket mitt på en pappboks med noen hefter. De hadde tittelen ‘The Storting and Democracy’, og forteller historien om Stortingets opprinnelse og funksjonen Stortinget har i samfunnet. Heftet var på engelsk, så også nye landsmenn og besøkende fra utlandet kunne få innblikk i Stortingets rolle og demokratiet vi er så stolte av. På side 11 står det «The power of the State is divided between several branches of government, which are independent of each other and acts as checks and balances on each other. The aim of this principle is to prevent the concentration and abuse of power

Og vi lever i en tid hvor det kanskje er viktig å bli minnet på maktfordelingsprinsippet. Stortinget skal passe på at regjeringen ikke tar for mye makt. Derfor møtte mange opp og tok plass i galleriet på Stortinget i dag. Representantene skulle stemme over et forslag som vil gi regjeringen retten til å bestemme om det skal innføres karantene- og isolasjonstiltak under neste helsekrise, uten at vedtaket må gå gjennom Stortinget.

Leder i FrP, Sylvi Listhaug, tok ordet og foreslo at voteringen skulle utsettes slik at alle stortingsrepresentanter var tilstede. Seher Aydar fra Rødt løp raskt opp på talerstolen for å si at partiet stilte seg bak FrPs forslag, fordi saken er viktig for demokratiet.

Visepresident Svein Harberg innvilget Listhaugs ønske. Avstemming blir altså utsatt til senere i uken.

Media på ballen

Saken har blitt godt belyst i media den siste uken. I et intervju med VG sa Venstres Alfred Bjørlo at forslaget hadde «autoritære tendenser». Han mener myndighetene flere ganger gikk for langt under koronakrisen, og også nå vil de nye forslagene gi Regjeringen fullmakt til å innføre inngripende tiltak som vil påvirke folks liv.

VG fulgte opp med å kalle de forelåtte endringene i smittevernloven for «galskap». Også Dagbladet og Dagsavisen har kommentert lovforslaget på lederplass.

VG på lederplass: – Galskap å endre smittervernloven

11. desember ga NRK Bjørlo plass på Dagsnytt 18 sammen med Ole Henrik Krat Bjørkholt fra Høyre. Bjørlo sier Venstre er «sterkt i mot at vi nå gir en generell og varig fullmakt til regjeringen om å kunne innføre denne typen tiltak, uten å måtte gå til Stortinget i hvert enkelt tilfelle.»

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt klarer gjennom en verbal piruett å spinne forslaget til å handle om å at man tar makten fra helsebyråkrater og gir den til politikerne. Det svekker ikke demokratiet, mener han.

Alfred Bjørlo gjorde en god jobb med å belyse saken og hvorfor det er viktig at Stortinget også kan stå bak regjeringens beslutninger.

I en kronikk i Aftenposten oppfordrer professor Terje Tvedt oss om å slå av koronahjernen. Det er de to største partiene i Norge, som har delt på makten i de siste 100 årene, som ønsker å gi regjeringen fullmakt til å stenge ned landet ved neste pandemi. Vi risikerer at nedstengingene fortsetter å komme, uten noen demokratisk diskusjon i forkant.

Ingvild Kjerkol sa i debatten på Stortinget 8. desember at det var «Kongen i statsråd» som skulle ta beslutningen om innføring av restriksjoner. Men i lovforslaget står det bare «Kongen». NRK har snakket med hele 8 advokater og alle kan opplyse oss om at det er en stor forskjell. Med formuleringen «Kongen» i lovforslaget vil myndigheten til å ta beslutningen om å stenge ned kunne delegeres til ett departement. Mens med «Kongen i statsråd» vil beslutningene måtte tas av en samlet regjering.

Det er godt å se at media er på ballen, at sakene som er viktige for å bevare demokratiske prinsipper blir belyst og at de kritiske stemmene slipper til. Det var vanskelig å si det samme under korona-nedstengingen. Media formidlet myndighetenes råd og retningslinjer, og la grunnlaget for at frykten kunne herje fritt ved å legge stor vekt på smittetall hver dag. Uten å stille spørsmål ved PCR-testen, eller de positive sidene ved å ha høye smittetall, når man ikke har mange som er alvorlig syke. Mange av dem som var kritiske ble latterliggjort. Er denne trenden i ferd med å snu?

«Ikke undergrav demokratiet,» sa Sylvi Listhaug. Rødts representant sa seg enig. KrF og Venstre mener også at eventuelle tiltak må godkjennes av Stortinget hvis det skulle komme en ny pandemi. I lang tid har makten blitt konsentrert, og deler av vår nasjonale suverenitet gitt vekk til overnasjonale organisasjoner. La oss belyse dette tyveriet av vår myndighet til å ta egne beslutninger.

Lenker

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/5BXQlz/langer-ut-mot-nytt-pandemi-forslag-autoritaere-tendenser

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/dwK881/galskap-aa-gi-fremtidige-regjeringer-blankofullmakt-til-aa-stenge-ned-landet

https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/202312/NNFA56121123/avspiller

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/O8xKJl/korona-hjernen-maa-slaas-av

https://www.nrk.no/vestland/stortinget-seier-ja-til-ny-smittevernlov-1.16675269

***

Jeg skriver også på Motgift, min Patreon-blogg. Her kan du også lese dikt og høre musikk. De fleste tekstene er gratis, men tekster under arbeid er bak betalingsmur. https://www.patreon.com/EirikV%C3%A6rnes


Tillegg

steigan.no har advart mot dette forslaget til lovendring siden det dukket opp, og det er godt å se at også de andre mediene og flere av de politiske partiene har våknet. Oppgaven nå er å få så mange enkeltrepresentanter som mulig til å trosse partipisken.

Forrige artikkelThe Great Taking av Roger Webb
Neste artikkelStudie: De uvaksinerte ble syndebukker for mislykkede covid-vaksiner
Eirik Værnes (f. 1988) skriver for Steigan.no og Binders.info. Til daglig jobber han på skole og har erfaring med barn som har spesielle behov. Tidligere har han vært medieovervåker for selskapet Yomando AB. Han er også musiker og har opptrådt med den kamerunske artisten Grace Eboué og det chilenske bandet Lecquian.