Konkursbølge truer svensk vindkraft

0
Skjermdump fra Kalla fakta.

Svenske vindkraftselskaper trues av konkurs, eierne trekker ut investeringer og grunneierne sitter igjen med kostnadene.

Av Romy Rohmann.

Det svenske programmet Kalle Fakta* har gått vindkraftindustrien etter i sømmene og avslører nå at en stor del av landets vindturbiner eies av selskaper som er på randen av konkurs. Det er en stor del av industrien som har økonomiske problemer.

Kalde fakta har fått tilgang til materialet – en database over svenske vindkraftselskaper – satt sammen av forskere i Jönköping.

Databasen inneholder informasjon om alle store vindkraftselskaper i Sverige fra 2010 og utover, inkludert årsrapporter. En årsak til den lavere lønnsomheten er en rask ekspansjon i kombinasjon med at strømprisen faller når mange anlegg produserer samtidig. Av landets totalt cirka 5.200 vindturbiner, dekker databasen cirka 3.500.

Av disse anslår vi at minst 1.000 vindturbiner står i vindkraftanlegg som er konkurs.

https://www.tv4.se/artikel/NKnZvX6uoK3IAWROYoiez/konkursvag-hotar-svensk-vindkraft

Penger flyttes fra vindkraftselskapene til eierselskapene. Kalde Fakta avslører at før krisa blei store beløp overført til eierselskapene.  Dette ble gjort ved at vindkraftselskapene betalte en overrente til eierselskapene noe som sjølsagt er en metode å få mest mulig penger ut av et «konkursbo» før den offisielle konkursen.

https://www.tv4.se/artikel/6bZ86s9Ch8pL2lNg3oVR36/avsloejar-sa-flyttades-pengar-till-aegarbolaget-foere-rekonstruktionen

Det er grunneiere som kommer til å sitte igjen med høye regninger, dersom vindkraftselskapene går konkurs.

Eksperter advarer om at grunneiere kan bli pålagt å betale for demontering og restaurering av naturen, dette vil sjølsagt koste mye penger. Dersom grunneier ikke har skrevet tydelig inn i avtalen at det er selskapet som skal stå for demontering og restaurering av grunnen, lander derfor den kostnaden på grunneieren selv.

Det er dessverre en altfor vanlig feil som mange grunneiere gjør å ikke inkludere denne typen klausuler i avtalene.

https://www.tv4.se/artikel/3Uli7D61olrYj6ea52qa8s/experter-varnar-markaegare-riskerar-kraftig-nota

* Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Les også: Grön bubbla inom vindkraften – många bolag nära konkurs

Vindkraft i Norge: Unødvendig, ulønnsom og uten klimaeffekt

Vindkraft er samfunnsmessig ulønnsomt

Forrige artikkelVaksinekjøret normaliseres – nå advares det mot C-vitamin og hvitløk
Neste artikkelHvor lenge blir det produsert aluminium i Norge?