Skjebnetid – vet du hvor mye makt WHO vil få over Norge?

0

Når WHO forhandler i lukkede rom, krever det åpen debatt – foredraget ‘Hvor mye myndighet vil gi til WHO?’ skal holdes på Litteraturhuset i Oslo.

Av Eirik Værnes.

Møt opp på Litteraturhuset, lørdag 21. oktober, for å få med deg en juridisk gjennomgang av WHO-forhandlingene. Professor i rettsvitenskap Morten Walløe Tvedt, vil komme med en analyse av pandemi-traktaten og endringene i internasjonale helsereguleringer, og legge grunnlaget for en debatt om de viktige forhandlingene som foregår bak lukkede dører.

Mens jeg skriver dette sitter jeg på min stamkafé, med en trippel espresso foran meg. Jeg trenger litt futt for å sette i gang med dagens oppgaver. Jeg ser på menneskene som sitter sammen og prater. De som står tett i tett i kø foran disken med bakervarer, og vurderer hva de skal spise til lunsj. Det er venner som møtes over en kaffe, gamle ektepar, forretningsfolk i møte med kunder. Fredelig. Menneskene lener seg over bordene for å dele små problemer i fortrolighet. De veksler noen ord med sidemannen i køen. At de kan gjøre dette, tar de for gitt. 

For bare to år siden var virkeligheten en annen, og innføringen av koronasertifikat var en reell mulighet. Et pass som skulle vise din helsestatus, gi grønt lys, og adgang til spisesteder, butikker og arrangementer. Eller rødt lys, for dem som ikke var «up-to-date» med siste vaksinedose.

Hvorfor tenker jeg på dette? Fordi jeg prøver å stille tankene inn på den virkeligheten som eksisterte for bare en kort tid siden, men som jeg, og de fleste andre, allerede har fortrengt. Fordi en internasjonal organisasjon fortsatt jobber med å utvikle dette passet, som de kaller «det nye kapittelet i utviklingen av digital helse».

Førstkommende lørdag, 21. oktober, kommer professor i rettsvitenskap, Morten Walløe Tvedt, til Litteraturhuset i Oslo. Der skal han ta for seg to forhandlinger som nå foregår mellom WHO og deres medlemsland. Det dreier seg om endringene i internasjonale helsereguleringer (IHR) og pandemi-traktaten. Fortvil ikke, om du ikke kjenner til disse forhandlingene, og syns det høres komplisert ut. Tvedt vil gjennomgå forslagene i avtalene, så det blir klart og tydelig hva de går ut på. Det blir også åpnet for å stille spørsmål i andre del av programmet.

Disse to forhandlingene er det viktig å være bevisst på, fordi de vil kunne legge grunnlaget for at WHO får myndighet over norsk helsepolitikk. Om en krisesituasjon skulle oppstå, vil WHO kunne innføre strenge tiltak for sine medlemsland, også Norge, selv om norske myndigheter, og det norske folk, skulle være uenige. Ja – WHO – den samme internasjonale organisasjonen som synes koronasertifikat fortsatt er en god idé, og som vil jobbe med å løfte EUs digitale koronasertifikat opp «på et globalt plan». 

Selv om passet viste seg å ikke gjøre noe for å hindre smitte. Selv om passet skapte et skille mellom de «vaksinerte» og de «uvaksinerte». De som lydig fulgte alle råd fra myndighetene, og de som bestemte seg for å stoppe opp og vente, før de eventuelt tok en nylig utviklet vaksine, som ikke var testet for langtidsbivirkninger. Eller dem som bare fulgte magefølelsen, og tok et personlig helsevalg.

Noe det er viktig å huske på, er at de som valgte å avstå fra å ta flere doser, etter første eller andre vaksine, ble regnet som «uvaksinerte» etter 90 dager. Rødt lys. Om man først innfører et sånt pass, blir man altså nødt til å følge opp med nye behandlinger.

Nå ble koronasertifikatet lagt vekk i Norge, men hva skjer hvis vi gir fra oss myndigheten til å bestemme over vår egen helsepolitikk? Hvis endringene i IHR går gjennom, kan WHOs direktør ta avgjørelser for norsk helsepolitikk, om en krise skulle bryte ut. Da kan det komme tiltak som stenging av skoler og barnehager, krav om bruk av munnbind og vaksinasjon. Vil koronasertifikatet også komme tilbake? WHO mener jo tydeligvis at det er et viktig helsetiltak. Og de ønsker å løfte det opp på et globalt nivå.

5. juni 2023 blir passet kalt «a central pillar of the EU’s COVID response, the EU Digital COVID certificate is being scaled up to global level.» Her er en pressemeldingen fra EUs kommissær for helse, Stella Kyriakides. 

Press Statement by Commissioner Stella Kyriakides at the launch of the WHO Global Digital Health Certification Network

Samtidig blir pandemi-traktaten en bindende avtale mellom WHOs medlemsland, om hvordan man skal respondere på fremtidige pandemier. Når vi gir fra oss rettighetene våre, sitter vi i saksa.

Se Dr. John Campbell:

Heldigvis finnes det kritiske stemmer. Når media er stille, og overser den skremmende utviklingen, blir disse spesielt viktige.

Tvedt vil foreta en juridisk gjennomgang og analyse av pandemi-traktaten og endringene i de internasjonale helsereguleringene. Det kompliserte stoffet skal gjøres klart og tydelig, og det blir også mulighet for å stille spørsmål i siste del av foredraget.

Foredraget har tittelen: ‘Hvor mye myndighet vil vi gi til WHO?’ og går i Berner-salen fra klokken 11.00 til 13.00. Det er gratis. Det anbefales å komme tidlig, da det er et begrenset antall plasser.

Norge har tid frem til januar 2024 til å komme med innspill eller innsigelser til forslagene. Det haster med å få i gang en åpen debatt om saken.


Les flere artikler på steigan.no om WHO-traktaten

Forrige artikkelDu har ikke lov til å si at NATO forårsaket krigen, med mindre du er NATOs generalsekretær
Neste artikkelRapport: Israels bakkeinvasjon i Gaza forsinket på grunn av frykt for Hizbollah-angrep
Eirik Værnes
Eirik Værnes (f. 1988) skriver for Steigan.no og Binders.info. Til daglig jobber han på skole og har erfaring med barn som har spesielle behov. Tidligere har han vært medieovervåker for selskapet Yomando AB. Han er også musiker og har opptrådt med den kamerunske artisten Grace Eboué og det chilenske bandet Lecquian.