USAs fascisme i aksjon sett fra Kina

0
Medlemmer av Representantenes hus veiver med ukrainske flagg etter våpenavstemning.
Av Margaret Kimberley.

Black Agenda Report. Den 27 april 2024

Motsättningarna och de pinsamma upptågen, i det fascistiska krigshetsande USA, framträder med skarp tydlighet, när de ses från ett utifrånperspektiv. Särskilt inifrån Kina, där fred är internationell politik.

Under de senaste dagarna har Förenta staterna än en gång visat sig vara en skurkstat och en falsk demokrati som kontrolleras av en klass oligarker. De folkvalda är deras verktyg och folket indoktrineras till att tro att de två partierna i själva verket är olika varandra, även om de arbetar tillsammans.

Som krönikör anslöt anslöt jag mig till en delegation i Kina, och observerade från det avståndet en  gåva av kongressledamöter på 91 miljarder dollar, inklusive 61 miljarder dollar till det militärindustriella komplexet, för Ukrainas proxykrig, ett krig som redan har förlorats till Ryssland. Apartheidstaten Israel var också mottagare av generösa 26 miljarder dollar, och 8 miljarder dollar avsattes för att reta upp Kina över Taiwan, en ö som USA officiellt erkänner som en del av Kina.

Cynismen hos USA:s politikerklass var fullt synlig, när samma demokratiska parti, som regelbundet fördömer Donald Trump och hans anhängare som fascistiska upprorsmakare, plötsligt började arbeta på allvar med de människor som de vanligtvis förtalar. Representanthusets minoritetsledare Hakeem Jeffries var översvallande i sitt beröm. «Traditionella konservativa med Mike Johnson i spetsen har tagit sig an uppgiften.»

Talmannen Mike Johnson hade avstått från att fortsätta med något stöd till Ukraina och av goda skäl. Hans medlemmar ville stoppa det ändlösa flödet av pengar. Men allt detta förändrades när den härskande klassen, oligarkerna, eller enprocenten, kalla dem vad du vill, började bestämma. Donald Trump gav Johnson en livlina genom att offentligt visa sitt stöd och tysta de mer motsträviga republikanska ledamöterna. Senator Lindsey Graham sa högt vad skarpsinniga observatörer redan hade räknat ut. «Det här hade inte gått igenom utan president Trump. Jag vill tacka representanthusets talman [Mike Johnson] och [minoritetsledaren] Hakeem Jeffries för att de har arbetat tillsammans på ett tvåparti sätt för att ge vapen till Ukraina för att utkämpa en kamp som är viktig för oss.» Om demokrater och republikaner tackar varandra har folket fått ta smällen. Vad är syftet med att ha olika politiska partier om de samarbetar mot intressena hos de människor som de påstår sig företräda?

Efter att den politiska bluffkorven hade tillverkats, anslöt sig företagsmedierna till bluffen. Talman Johnson hade framställts som en olycklig förlorare, men han blev över en natt en hjälte, eftersom han motsatte sig vad hans valberedning och hans väljare ville. «Genom att skicka Ukraina-hjälp blev den oavsiktliga talaren en osannolik Churchill», enligt CNN i alla fall. Winston Churchill var en usel man, en imperialist som bland annat lät miljontals människor i Indien svälta ihjäl, men när hans namn nämns blir innebörden oftast positiv. Lösningen fanns i allt från Vita huset till kongressen till media. De var alla eniga och folket blev fördömt.

Det var en surrealistisk upplevelse att från Kina se clownshowen i Washington. På något sätt gjorde avståndet att allt det fula kom i relief. Medan kongressledamöter dumt nog hänvisade till den postsovjetiska högerledaren Vladimir Putin som en ’kommunistisk KGB-ligist’ och en ’mordisk, marxistisk diktator’, förespråkade Kina fred. Tysklands förbundskansler Olof Scholz träffade Kinas president Xi Jinping, som upprepade att fredssamtal är den enda rimliga lösningen på Ukrainakrisen. Kina har erbjudit sina tjänster i ett försök att få ett slut på blodsutgjutelsen ända sedan proxykriget började, men det har avvisats vid varje tillfälle. Nationer som Tyskland är fast i Washingtons grepp och vågar inte handla som de självständiga nationer de påstår sig vara.

Medan Xi uttryckte sunt förnuft, viftade ledamöterna i representanthuset med ukrainska flaggor och klappade sig själva på axeln för att ha säkerställt fler ukrainska dödsfall, en oändlig skänk från ovan för krigsmakarna och en stöld av offentliga resurser. Inte en enda medlem av det demokratiska partiet röstade emot Ukrainas kassaflöde. Progressives, the Squad och varenda demokrat var på samma sida som Donald Trump.

Hyllningen av dårskapen uttrycktes nästan alltid som ett tecken på amerikanskt ledarskap, som hela världen vill ha. Men varken Kina eller de andra länderna i det Globala Syd, som utgör majoriteten av världens befolkning, vill ha det som Washington erbjuder. Kinas befolkning på 1,4 miljarder människor utgör 18 procent av världens befolkning, men avfärdas ändå som irrelevant. Om Kina överhuvudtaget nämns, kallas det för en diktatur där människor förtrycks varje minut av dygnet.

Vår delegation fick se ett land som fortsätter att planera och utveckla sin ekonomi. USA:s ständiga krigspropaganda är ett bevis på, att Kina är en ekonomisk rival och därför också en diplomatisk rival. Kina föder sin stora befolkning, skjuter upp satelliter, bygger ut ett nätverk av höghastighetståg och positionerar sig som världsledande, medan USA bara vet hur man hindrar och stjäl.

Vi får höra att Kina är ett dystopiskt, auktoritärt helveteslandskap där folket saknar alla friheter som amerikaner påstås åtnjuta. Men den stora stölden i kongressen innehöll också bestämmelser om att stoppa närvaron av den sociala medieplattformen TikTok i USA och att stjäla dess verksamhet, eftersom den sägs vara kontrollerad av den kinesiska regeringen, när alla vet att påståendet helt enkelt är osant. Nu kan TikTok tystas, eftersom sionisterna vill sätta stopp för en informationskälla som kan trotsa deras narrativ och möjligen äventyra finansieringen av Israel.

Joe Biden godkände också Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) som utan domstolsbeslut tillåter husrannsakan av amerikanska medborgare. Återigen ändrade Mike Johnson sin egen ståndpunkt, motsatte sig sin valberedning, och gjorde vad den djupa övervakningsstaten ville. Tydligen är Kina inte den enda auktoritära staten i världen.

Vi har fått höra att Trump utgör ett existentiellt hot, och att det är av yttersta vikt att rösta på Biden. Ändå håller han med Trump om hjälpen till Ukraina och om de fåfänga försöken att få ett slut på Kinas ekonomiska framgångar. Precis som Trump föreslår Biden höjda tullar på Kinas stål och aluminium, och precis som Trump kommer han inte att kunna stoppa detta kraftpaket [Kina] från att blomstra.

Sanningen är att fascismen är här, oavsett om Trump eller Biden sitter i Vita huset, och oavsett om Mike Johnson eller Hakeem Jeffries är representanthusets talman. Fascismen kräver att man ger efter för företagens intressen, för övervakningsstaten och för krigsmakarna. Alla dessa intressen kan vara säkra på att få vad de vill ha. Människor i USA kan också vara säkra på att det kommer att vara sällsynt att få sina behov tillgodosedda. Så är det i deras «demokratiska» nation.


Denne artikkelen ble publisert av Black Agenda Report:

Watching US Fascism in Action from China

Oversatt til svensk for steigan.no av Bertil Carlman.


Andre artikler av Margaret Kimberley.

Forrige artikkelNår en reiseskildring er mer enn en reiseskildring
Neste artikkelKystfiskerne skal blokkere flere havner i protest mot kvotemeldinga
Margaret Kimberley
Margaret Kimberley er ansvarlig redaktør i Black Agenda Report.