Tyskland kutter fond for lang covid og vaksineskader

0
Skjermdump

Helseminister Karl Lauterbachs avgjørelse møtt med raseri.

Av Thomas Fazi.

I januar kunngjorde den tyske helseministeren Karl Lauterbach at han ville sette opp et program på 100 millioner euro for forskning på langvarige Covid- og ettervaksinasjonsskader, samt støtte til de rammede. Det første håpet har imidlertid veket for skuffelse – og sinne – etter at Lauterbach onsdag avslørte at programmet har blitt betydelig nedskalert til rundt 40 millioner euro under den tyske regjeringens nye innstramningskampanje. Av disse er bare €200.000 øremerket til rådgivningshjelp. 

Lauterbach har blitt referert til som «Tysklands Fauci», etter å ha vedtatt en aggressiv holdning for lockdown og pro-vaksinasjonsmandat under pandemien. Likevel i mars forårsaket politikeren sjokkbølger da han i et TV-intervju innrømmet at han hadde bagatellisert risikoen ved Covid-vaksinene, som han tidligere hadde beskrevet som «uten bivirkninger». 

Noen Covid-restriksjoner var «idioti» sier Tysklands lockdownsjef

Han erkjente at skader på grunn av vaksinen er et alvorlig problem, og sa at departementet hans planla å lansere et program for å undersøke de negative konsekvensene av Covid-vaksinasjon. Av spesiell interesse var det som i tysk sammenheng er kjent som post-vac syndrom – post-vaksinasjonssymptomer som ligner på lang Covid, eller det noen kaller «long vax

Det var første gang en framtredende vestlig politiker erkjente det som til da hadde vært et tabubelagt emne, spesielt på høyden av massevaksinasjonskampanjen: de mulige vaksinebivirkningene og lange Covid-lignende symptomer etter vaksinasjon. Siden den gang har forskere og journalister så smått begynt å ta igjen. For eksempel bemerket en nylig artikkel i tidsskriftet Science at «en sjelden kobling mellom koronavirusvaksiner og lang covid-lignende sykdom [begynner] å bli akseptert». 

I løpet av de siste to årene har 340.000 tilfeller av mistenkte vaksinebivirkninger – og mer enn 50.000 mistenkte alvorlige tilfeller – blitt akkumulert i det tyske helsedepartementets system. I mars hadde helsemyndighetene mottatt mer enn 6500 søknader om anerkjennelse av skader forårsaket av en covid-19-vaksinasjon. Tyskland er også ansvarlig for over 50% av alle post-vac-tilfeller rapportert over hele verden, 1452 av totalt 2657. Det er et lite tall, men det er også fordi det er et fenomen vi vet veldig lite om. 

Tatt i betraktning at 65 millioner mennesker over hele verden, mer enn en million i Tyskland alene, påstås å lide av lang Covid (som vi også vet veldig lite om: en fersk studie fant ut at halvparten av Long Covid-syke faktisk aldri har hatt Covid), er det faktiske antallet av pasienter etter vaksinering vil sannsynligvis være betydelig høyere. Men før mer forskning er gjort, vil det være vanskelig å vite. 

Skadelidende og advokatgrupper er rasende over Lauterbachs nylige omvending. «Jeg er ikke lenger skuffet: jeg er forferdet. Folk er hjelpeløse,» sa Ricarda Piepenhagen, grunnleggeren av Nicht genesen («Ikke gjenopprettet»), et støtteinitiativ for de som lider av lang covid og post-vaks syndrom. Flere titalls meldinger dukket opp på Piepenhagens mobiltelefon under helseministerens pressekonferanse. Fellesskapet til de berørte er dypt skuffet, og føler seg forrådt av politikerne. 


Denne artikkelen ble først publisert av UnHerd:

Germany cuts long Covid and vaccine injury fund


Forrige artikkelEt lite håp for seterdrifta framover
Neste artikkelUkens byttetips: Det misforståtte saltet
Thomas Fazi
Thomas Fazi skriver om seg sjøl: Jeg er journalist/skribent/oversetter/sosialist. Jeg tilbringer mest tiden min i Roma, Italia. Blant annet er jeg medregissør for Standing Army (2010), en prisvinnende dokumentar-langfilm om amerikanske militærbaser med Gore Vidal og Noam Chomsky; og forfatteren av The Battle for Europe: How an Elite Hijacked a Continent – and How We Can Take It Back (Pluto Press, 2014) og Reclaiming the State: A Progressive Vision of Sovereignty for a Post-Neoliberal World (samforfattet med Bill Mitchell; Pluto Press, 2017).