Ukens byttetips: Det misforståtte saltet

0
Havsalt og bergsalt

Helsemyndighetene oppfordrer til å halvere inntaket av salt. Her trengs en oppklaring – salt er livsviktig for kroppens fungering!

Av Guro Høgberg, hemali.

Dette byttetipset er laget i samarbeid med Heidi Opsanger / Fra Hav til Helse – www.heidiopsanger.no

Denne uken starter vi med konklusjonen: Salt er ikke salt! Vi ser på Jozo fint salt uten jod og keltisk havsalt.

Vi bør ikke spise mer enn rundt 5 gram salt om dagen – det tilsvarer omtrent én teskje. Mange får i seg det dobbelte. De fleste vet at vi spiser for mye salt, men tror ikke det gjelder dem selv, viser nye tall. Det høye saltinntaket i befolkningen er en av vår tids store helseutfordringer. Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Over 30 prosent av befolkningen i Norge har høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk kan føre til hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken i Norge.

Dette skriver Helsedirektoratet på sine sider. De har helt rett. Men de glemmer å nevne at dette ikke gjelder alt salt.

Bordsalt er prosessert og består kun av natriumklorid (NaCI9) og antiklumpemiddel.

Salt er ikke salt

Helsemyndighetene har rett i at raffinert bordsalt er skadelig for helsen å spise i store mengder. Bordsalt er prosessert og består kun av natriumklorid (NaCI9) og antiklumpemiddel. Natriumklorid trengs i kroppen, men uten de andre mineralene og sporstoffene som finnes naturlig i ubearbeidet salt, blir ikke natriumklorid balansert ut. Konsekvensen er blant annet elektrolyttubalanse, som vi skal se nærmere på senere.

Konvensjonelt bordsalt tilsettes hjelpemidler for å hindre at saltet klumper seg. Ukens byttetips Jozo har antiklumpemiddelet natriumferrocyanid (E535). Et annet vanlig antiklumpemiddel er natriumaluminosilikat som i stor grad består av aluminium. Forskning viser at:

 • Det trengs aluminium i svært små mengder for å fremkalle nevrotoksisitet, og dette kriteriet oppfylles ved inntak gjennom kosten
 • Aluminium benytter seg av ulike transportmekanismer for aktivt å krysse hjernebarrierene
 • Gradvis inntak av små mengder aluminium i løpet av livet bidrar til selektiv akkumulering i hjernevev
 • Siden 1911 har eksperimentelle bevis gjentatte ganger vist at kronisk aluminiumforgiftning reproduserer nevropatologiske kjennetegn ved Alzheimers sykdom

Helsemyndighetenes “saltvettregler” er derfor fornuftige når det kommer til raffinert bordsalt. Problemet oppstår når alt salt blir skåret over én kam, slik helsemyndighetene gjør. Kroppen trenger salt – det ekte saltet. La oss hjelpe med en oppklaring!

Problemet oppstår når alt salt blir skåret over én kam, slik helsemyndighetene gjør.

Den viktige elektrolyttbalansen

Elektrolytter er mineraler eller salter som foreligger som ioner i blodet. Elektrolyttene kan være positiv ladet (kationer) eller negativ ladet (anioner). De vanligste er natrium, kalium og klorid. Elektrolytter er avgjørende for at kroppen skal kunne opprettholde riktig væskebalanse. Videre er elektrolyttene involvert i flere viktige prosesser i kroppen som fordøyelsen, nervesystemet samt muskel- og hjertefunksjon.

Er du frisk og har et sunt og variert kosthold, får du vanligvis i deg nok elektrolytter. Utfordringen for de fleste er ubalanse grunnet for mye natriumklorid. Vanlig årsak? For høyt inntak av bordsalt, samt inntak av ferdigmat og halvfabrikat. I følge Helsedirektoratet bidrar industribearbeidede matvarer med hele 70 til 80 prosent av saltet i kostholdet vårt.

Det kan være behov for å innta ekstra elektrolytter ved spesielle forhold som:

 • Høy varme
 • Langvarig trening
 • Mageinfeksjon med oppkast eller diaré
 • Behandling med vanndrivende medisiner som gjør at du tisser mye
 • Visse hjerte-, nyre- og leversykdommer

Typiske tegn på elektrolyttubalanse kan være:

 • Forvirring
 • Slapphet
 • Utmattelse
 • Muskelkramper

Når du føler deg tørst, er som oftest kroppen allerede dehydrert!

Hovedbudskapet til Dr. Jerry Tennant i hans bok Healing is voltage, er at heling av kroppen forutsetter at vevet forsynes med elektroner.

Mennesket er strømførende

Alle levende vesener er elektropositive og cellene våre kommuniserer ved hjelp av elektriske impulser. For å sende elektriske impulser, er det nødvendig å ha nok elektrolyttvæske. Spesielt natrium og kalium er viktige for at cellene skal kunne fungere.

Hovedbudskapet til Dr. Jerry Tennant i hans bok Healing is voltage, er at heling av kroppen forutsetter at vevet forsynes med elektroner. Ved for lav elektrisk spenning inne i cellene dannes det ikke nok elektrisk strøm til å gjenopprette struktur og funksjon. Resultatet kan bli smerter og kroniske betennelser.

En av de viktigste cellefunksjonene er Natrium/Kalium-pumpen som opprettholder riktig spennings-potensial (-70mV) over cellemembranen. For lite salt/for lavt spenningspotensial kan gi energisvikt, slapphet, kvalme, hodepine, svimmelhet, ustøhet, konsentrasjons- og hukommelsesvansker. Tennant forklarer at Spenningen i en sunn celle er ca -20 til -25 millivolt. Vi begynner å bli syke når spenningen faller under -15 millivolt.

Kort sagt: Vi mennesker er strømførende og saltet har en viktig rolle!

Oversikt over mineralstoffene i keltisk havsalt. (Kilde: Celtic Ocean International, INC.)

Rent havsalt

Mineraler og sporstoffer er uorganiske grunnstoffer. Om grunnstoffet regnes som et mineral eller sporstoff i ernæringssammenheng avhenger av det daglige behovet. Definisjonen av et sporstoff er at det er grunnstoffer i små mengder, det vil si mindre enn 50 milligram per kilo, i en levende organisme. Sporstoff er nødvendig for normale forløp av livsprosessene til ikke bare mennesker, men også dyr og planter.

Mineraler som kroppen trenger i relativt store mengder er kalium, kalsium og fosfat. Sporstoffene som trengs i små mengder er jern, selen og sink. Mineralene kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke.

Salt hjelper næringsstoffer inn i cellene våre.

Havsalt som er uprosessert, har alle sine mineraler og sporstoffer intakt. Havsalt er kort og godt fordampet sjøvann. Keltisk havsalt er håndhøstet ved hjelp av en metode som ble oppfunnet av kelterne som bosatte seg på Bretagnes kyst i Frankrike. 

Sjøvann ved høyvann fanges opp i elvemunningen til det fordamper til en saltlake, som saltbonden leder gjennom en rekke leirkledde senger til det til slutt krystalliserer. Bonden bruker treriver til å trekke de innsunkne krystallene som har fått den grå fargen, opp fra bunnen av høstingsdammene. Med lite annet enn naturlig drenering får man et fuktig, naturlig krystallsalt med saltlaken, eller “bitteren”, intakt.

Salt
Er vi redd saltet uten grunn? Ja, konkluderer Dr. James DiNicolantonio, lege, kardiovaskulær forsker og forfatter av boken The Salt Fix.

Ubegrunnet saltfrykt?

Er vi redd saltet uten grunn? Ja, konkluderer Dr. James DiNicolantonio, lege, kardiovaskulær forsker og forfatter av boken The Salt Fix. Han snur med det hele saltnarrativet på hodet og konkluderer med at salt er livsviktig. Vi er omgitt av saltvann, både på innsiden og utsiden av våre celler. Vi svetter salt, vi gråter salt, vi har vært omgitt av fostervann med salt og vi finner salt i alle kroppsvæsker, spesielt i den ekstracellulære væskenSalt hjelper næringsstoffer inn i cellene våre.

Kroppen består av saltvann:

 • Hjernen: 83%saltvann
 • Øye: 95%saltvann 
 • Hjertet: 75% saltvann  
 • Lungene: 85% saltvann 
 • Nyrene: 83% saltvann
 • Muskler:75% saltvann
 • Blod: 94% saltvann

Slipp salt-frykten og ta følgende grep:

 • Dropp prossesert bordsalt som kun består av natriumklorid
 • Reduser inntaket av ultraprosessert mat
 • Bytt til et rent havsalt hvor alle mineraler og sporstoffer er intakt

Vil du virkelig nerde om havsalt? Det finnes faktisk en egen podcast!

Kilder

Store Norske Leksikon
Helsedirektoratet
Caluna
Celtic Cea Salt
Arctic salt
PubMed: Aluminum and Alzheimer’s disease: after a century of controversy, is there a plausible link?


Denne artikkelen ble først publisert av hemali.

Forrige artikkelTyskland kutter fond for lang covid og vaksineskader
Neste artikkelVi får skylda for kapitalens rovdrift på økosystemene
Guro Høgberg
Guro Høgberg er journalist i nettavisa hemali.