Kapitalflukten fra Tyskland er større enn noen gang. «En ny studie fra det tyske økonomiske instituttet (IW) viser at selskaper aldri har trukket ut så mye penger fra Tyskland som i fjor. Tallene er alarmerende: I verste fall er dette begynnelsen på avindustrialiseringen.» Dette skriver Christian Rusche, som er seniorøkonom i Instituts der deutschen Wirtschaft (IW).
Rundt 132 milliarder dollar (125 milliarder euro) mer direkte investeringer strømmet ut av Tyskland i 2022 enn det som ble investert i Forbundsrepublikken i samme periode. Dette betyr forskjellen mellom tyske selskaper som investerer i utlandet og utenlandske selskaper som investerer i Tyskland. Summen representerer den høyeste netto utstrømningen som noen gang er registrert i Tyskland. Ifølge OECD-tall har spesielt utenlandske investeringer i Tyskland nylig kollapset nesten fullstendig: mens utstrømningen var nesten 135,5 milliarder euro, ble det kun investert rundt 10,5 milliarder euro i Tyskland. Det er spesielt alarmerende at investeringer fra europeiske naboer har kollapset. Samtidig strømmet nesten 70 prosent av midlene fra Tyskland til andre europeiske land.
Rusche peker på tre årsaksforhold:
Dette skyldes tre utviklingstrekk som gjør Tyskland stadig mer uattraktivt som forretningssted:
- Mangelen på fagarbeidere er en stor belastning for bedriftene. I en fersk undersøkelse utpekte 76 prosent av mellomstore industribedrifter lønnskostnader og mangel på faglærte som sin største utfordring – foran høye energipriser og økende byråkrati.
- Investeringspakker som den amerikanske inflasjonsreduksjonsloven gjør investeringer utenfor Tyskland mer attraktive. Selv med europeiske investeringsoffensiver som NextGenerationEU-programmet, flyter det meste av pengene forbi Tyskland. I tillegg fungerer ikke lenger den tyske eksportmodellen like bra som før med økende proteksjonisme.
- Når forbrenningsmotoren forsvinner, mister den tyske økonomien et viktig unikt salgsargument i sin nøkkelindustri.
Rapporten fra Rusche finnes her.
Tysklands økonomiske selvmord
Tyskland har alltid vært Europas industrielle og økonomiske lokomtiv. Men nå har den poltiske ledelsen i Tyskland, dels for egen del (les «det grønne skiftet»), og dels under sterkt press og direkte inngrep fra USA (ikke minst sprengninga av Nord Stream-rørledningene, samt sanksjonene mot Tysklands viktigste energileverandør og eksportmarked Russland) sørget for å ødelegge dette lokomotivet.
I artikkelen Europas fall i dag har vi pekt på hvordan USA i løpet av ti år har klart å utkonkurrere EU til sin egen fordel, og dette har skjedd før det siste investeringsfallet i Tyskland.
Les Deindustrialisierung: So ist die Lage in Deutschland und Bayern
Men hvorfor skal kapitalistene investere i et land som med vilje ødelegger sin egen økonomi og ikke en gang vil opprettholde tilførsel av en billig og høyst nødvendig energi til industrien?