Internt opprykk – Faktisk-redaktøren går til PST

0

Hva kunne vel være mer naturlig? Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg går av med øyeblikkelig virkning for å lede PSTs avsnitt for åpne kilder.

I sitt virke i «Faktisk» har Egeberg stort sett drevet som aktiv påvirkningsagent under dekke av «faktasjekking». Faktisk er knyttet til amerikanske nettsteder og organisasjoner med penger og virkelige relasjoner til USAs hemmelige tjenester.

La oss begynne med Poynter, den såkalte faktasjekkerorganisasjonen som Faktisk.no er medlemmer av og får mye opplæring og inspirasjon fra. De ble opprettet med støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation.

The Poynter Institute for Media Studies, Inc. fikk i 2015 382.997 dollar fra Gates.

Poynter er forøvrig finansiert av andre svært rike institusjoner, som Charles Koch Foundation, Facebook, Google News Initiative (nettgigantens prosjekt for å kontrollere mediene), National Endowment for Democracy (CIAs sivile front) og Open Society Foundations (Soros), for å nevne noen.

Og som vi vet var jo Bill Gates ikke bare en god venn av den pedofilidømte milliardæren Jeffrey Epstein, Gates er også en stor sponsor av WHO, og Faktisk.no gjør så godt de kan for å forsvare både Gates og WHO fra kritikk.

Les: Er Faktisk.no habile når de rykker ut til forsvar for Bill Gates?

Faktisk.no er eid av de største mediebedriftene i Norge. Schibsted er Norges største aviseier og kontrollerte 27 prosent av avisopplaget i 2014. Dette innbefatter også enkelte små lokalaviser eid gjennom regionavisene. Schibsted eier VG, som eier 16,67% av Faktisk.no. Schibsted er også største aksjonær i Polaris, som også eier 16,67% av Faktisk.no. Dermed har Schibsted god kontroll over 33,33% av Faktisk.no, og er dermed største aksjonær også der.

Wall Street har tatt stadig sterkere kontroll over Schibsted

Den største av finansinvestorene i Schibsted er den ikke helt ukjente giganten State Street, som har kjøpt seg opp til 10 prosent i selskapet. State Street vil være kjent for leserne av steigan.no som en av de tre investeringsfondene vi gjerne kaller «de vanlige mistenkte». BlackRock og Vanguard er de to andre. I Schibsted er State Street anføreren for ei gruppe Wall Street investorer som til sammen eier rundt 48 prosent av Schibsted. Se Proff.no.)

Grunnlegger av «faktasjekker» tatt i å plagiere andre under falsk navn

David Mikkelson, som er en av grunnleggerne av «faktasjekkeren» Snopes har alltid presentert seg som en garantist for sannhet og etterrettelighet. I 2021 tok kanalen BuzzFeed ham med buksene rundt anklene. Mikkelson har nemlig måttet innrømme at i perioden mellom 2015 og 2019 har han skrevet artikler under falsk navn som er plagierte fra andre, blant annet LA Times og The Guardian.

Faktisk.no har lenge vært stolt av sitt nære kompaniskap med Snopes. Det går fram av deres sjølrosartikkel fra 2017, der det heter:

På verdensbasis er Faktisk.no det 35. faktasjekkinitiativet som tilsluttes nettverket, som består av kjente faktasjekkere som PolitiFact, Snopes, The Washington Post Fact Checker, FullFact og svenske Viralgranskeren.

Nettverket administreres av anerkjente Poynter Institute i USA.

Et enkelt søk på nettsidene til Faktisk.no viser at stoff fra Snopes er brukt svært ofte. Vi har funnet 25 slike artikler.

Partnerskap med CIA

Faktisk.no er også i partnerskap med CIA gjennom Credibility Coalition.

Har du ikke hørt om Credibility Coalition? Ikke ta det tungt om svaret er nei, de fleste andre har ikke hørt om det heller. Denne «troverdige koalisjonen» er et nettverk som tar sikte på å vinne krigen om verdensopinionen, og de er anført av bidragsytere som NATOs tenketank Atlantic Council, Bill & Melinda Gates Foundation og CIA-fronten National Endowment for Democracy. Norske medier er tungt involvert.

Dette er vestlig storfinans, NATO, CIA og annen vestlig etterretning i tett samarbeid med vestlige nyhetsorganisasjoner.

I sitt angrep på steigan.no fulgte Faktisk dreieboka til USAs utenriksdepartement

I en svær artikkel i VG 25. mars 2022 under tittelen Slik spres russisk propaganda i norske alternative medier publiserte Sofie Svanes Flem og Geir Molnes fra Faktisk.no et voldsomt angrep på oss der de beskylder oss for å spre russisk desinformasjon. Artikkelen ble siden planket av nesten hele «medie-Norge» og ble brukte av ledelsen i Rødt som en plattform for angrep mot steigan.no.

Problemet var at artikkelen var et plagiat av et utspill fra Forsvarets forskningsinstitutt som igjen plagierte et dokument fra US State Department.

Dokument fra USAs UD har tittelen Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem. Der finner man både begrepsbruken og tenkemåten, og Faktisk har bare fulgt dreieboka til siste komma. Både begrepsapparatet, eksemplene og argumentasjonsmetoden er den samme.

Les mer om dette her.

Egeberg turte ikke å stille i debatt med Steigan

NRK ville invitere Kristoffer Egeberg fra Faktisk.no og Pål Steigan fra steigan.no til å diskutere det at Faktisk har stemplet en artikkel hos oss som «helt feil». Steigan sa ja til å delta i NRK. Egeberg og Faktisk svarte aldri. Turte de ikke? Hadde de ikke tid? Redaktør Pål Steigan utfordret derfor redaktør Kristoffer Egeberg til journalistisk holmgang.

Han turte ikke det heller.

Les også:

Egeberg snakker Faktisk usant til Klassekampen

Gates vs. Steigan

Faktisk sin faktasjekk er faktisk full av feil

Kommet på rett hylle

Med denne bakgrunnen er det derfor helt naturlig at Egeberg nå toner flagg og slutter å dekke seg bak titler som «redaktør» og «journalist». Nå kan han bidra åpent til informasjonskrigen som ansatt påvirkningsagent for PST.

Endelig har han kommet på rett hylle.

Forrige artikkelCuba takker Serbia for støtten mot USAs blokade
Neste artikkelNå skal også Norges ressurser på havbunnen plyndres