Gates vs. Steigan

0
Pål Steigan (privat foto) vs Bill Gates (Shutterstock)

Av Arild Rønsen.

Det er interessant å følge feiden mellom faktisk.no og steigan.no. Stridens kjerne – hvorvidt Bill & Belinda Gates Foundation i praksis kontrollerer så godt som hele den internasjonale vaksineindustrien – er alt for komplisert til at jeg kan gå inn i den.

Jeg noterer imidlertid at faktasjekkorganisasjonen faktisk.no er medlem av, The Poynter Institute for Media Studies, Inc., er sponsa med betydelige midler av Bill Gates. Dette er selvfølgelig ingen uvesentlig opplysning når faktisk.no går løs på Steigans påstander om Bill Gates’ tilnærma verdensherredømme i vaksineindustrien.
Men hva har Facebook med dette å gjøre?

I likhet med så godt som alle nettpublikasjoner, benytter steigan.no seg av Facebook som publiseringskanal. Så viser det seg at faktisk.no har inngått en avtale med Facebook som gir faktisk.no rett til å utstyre artikler som publiseres på Facebook med et «flagg». I tilfellet Pål Steigan vs. Bill Gates kunne faktisk.no fortelle leserne at artikkelen er «delvis feilinformasjon».
Faktisk.no har i sin avtale med Facebook fått rett til, på selvstendig grunnlag, å «flagge» enhver artikkel som publiseres på Facebook. Hva er dette? Faktisk.no eies av VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Amedia og Polaris Media. Med andre ord – hele fuckings mainstream media. Som altså – gjennom en avtale med publiseringsmonopolet Facebook – har fått fullmakt til å «ta ned» alt som publiseres via Facebook!

Hvis dette ikke er presseetisk problematisk, så skjønner jeg ingen ting. Jeg stiller meg i utgangspunktet kritisk til ideen bak faktisk.no, for spørsmålet dukker jo med en gang opp: Hvem kontrollerer kontrollørene? Vi får forholde oss til at firmaet faktisk eksisterer. Men at de kan «flagge» artikler på Facebook, etter eget forgodtbefinnende, er hinsides enhver fornuft.

Det kunne vært artig å høre hva Presseforbundet mener, en organisasjon der faktisk.no faktisk er medlem. Hvis det steigan.no publiserer er «delvis feilinformasjon» – burde ikke heller faktisk.no bragt saken inn for PFU?

Les også: Egeberg snakker Faktisk usant til Klassekampen


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelLytt til økosorgen bak sterke ord!
Neste artikkelBør det bo mennesker i Agder?