Syria tatt opp igjen som medlem av Den arabiske liga

0
Arab World Map and Flags

Den arabiske liga tok 7. mai 2023 tilbake Syria som medlem etter mer enn et tiår med suspensjon, og konsoliderte et regionalt fremstøt for å normalisere båndene med president Bashar al-Assad. Dette melder Reuters.

Avgjørelsen sa at Syria kunne gjenoppta sin deltakelse i Arab League-møtene umiddelbart, samtidig som det ba om en løsning på krisen som følge av Syrias borgerkrig, inkludert flyktningene i nabolandene og narkotikasmugling over hele regionen.

Syria hilser avgjørelsen velkommen

Nyhetskanalen Syria Times skriver at Syria tar imot denne avgjørelsen med glede.

Syria bekreftet sin ivrige oppfølging av avgjørelsen som ble utstedt i dag av den ekstraordinære sesjonen til Rådet for Den arabiske liga, og bemerket at neste etappe krever en effektiv og konstruktiv arabisk tilnærming på bilateralt og kollektivt nivå.

Utenriksdepartementet i Syria sa i en uttalelse «Syria har fulgt de positive trendene og interaksjonene som for tiden finner sted i den arabiske regionen, som de mener er i samsvar med interessene til alle arabiske land, og i interessen for å oppnå stabilitet, sikkerhet og velstand for folket.»

Departementet fortsatte: «Syria understreker i denne sammenhengen viktigheten av dialog og felles handling for å møte utfordringene som arabiske land står overfor.»

Departementet avsluttet sin uttalelse med å si: Syria som grunnleggende medlem av Den arabiske liga gjentar sitt faste engasjement for å styrke felles arabisk arbeid og samarbeid, og bekrefter at neste trinn krever en effektiv og konstruktiv arabisk tilnærming til bilaterale og kollektive nivåer basert på dialog, gjensidig respekt og felles interesser for den arabiske nasjonen.

Seier for Syria og for regionen

Det at arabiske land som i mer enn ti år har deltatt i USAs stedfortrederkrig mot Syria nå avslutter forsøkene på å isolere og strupe landet og i stedet tar Syria inn igjen i varmen er naturligvis en formidabel diplomatisk seier for Syria og en manifestasjon av den militære seieren landet har vunnet på bakken. Denne seieren mot arabisk, tyrkisk og vestligstøttet terrorisme har Syria vunnet sammen med sine allierte, og da i første Iran og Russland.

Gjennombruddet kommer som en av mange store forandringer i regionen etter at Kina forhandlet fram en normalisering av forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran.

Dette er intet mindre enn epokegjørende forandringer og de har spilt USA og Vesten totalt ut over sidelinja.

Hvor lenge vil USA klare å opprettholde sin okkupasjon av Nordøst-Syria etter at Den arabiske liga har gjenopptatt Syria som medlem med fulle rettigheter? Hvor lenge vil Norge fortsette våre ulovlige sanksjoner mot et Syria som den arabiske verdenen vil samarbeide med?

Seier til Kina: Iran og Saudi-Arabia gjenopptar diplomatiske forbindelser

Fem arabiske land pluss Iran blant dem som vil bli med i BRICS

Midtøsteneksperten Kamal Alam skriver i Middle East Eye at kanskje Kina kan bli nøkkelen til fred i Syria. Og hva er vel mer naturlig enn at nettopp Damaskus blir et av de viktige knutepunktene på det kinesiske silkeveibeltet? Medlemskap i BRICS og SCO behøver ikke være langt unna. Vesten er utspilt. Det globale sør tar over.

steigan.no er vel uten konkurranse den avisa i Norge som mest vedvarende har kritisert og avslørt den vestlige intervensjonskrigen i Syria med araberstatene og Tyrkia som redskaper. Mer enn 1200 artikler vil du finne under emnet Syria.

Forrige artikkel«Jeg betaler ikke!»
Neste artikkelUSA søker en juniorpartner i Gulfen