Ukraina vedtar to nye lover som krever at offentlige steder avrussifiseres

0
Monument to the great Russian poet Alexander Pushkin
Kyle Anzalone.

Av Kyle Anzalone, 23. april 2023

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har godkjent to nye lover som skal viske ut Ukrainas russiske kultur. Statuttene vil gi nye navn til steder i Ukraina som stammer fra landets russiske innflytelse. I tillegg vil lokale myndigheter få mandat til å «frigjøre det offentlige rom fra symbolene i den russiske verden».

Lovene vil forby navn som «foreviger, fremmer eller symboliserer okkupasjonsstaten eller dens bemerkelsesverdige, minneverdige, historiske og kulturelle steder, byer, datoer, hendelser» og «dens figurer som utførte militær aggresjon mot Ukraina».

De nye vedtektene ble signert fredag og trer i kraft om 30 dager. Lokale tjenestemenn vil da ha seks måneder til å fullstendig skrubbe offentlige steder for russisk kultur. Det vil bli nedsatt et styre for å avgjøre hvilke navn som må renses.

Siden 2014 har Kiev ført en kulturkrig mot russisk innflytelse i Ukraina. Etter at et kupp styrtet Viktor Janukovitsj det året, ble det innført nye språklover som forsøkte å marginalisere det russiske språket. Zelensky, som på den tiden var komiker, fikk en av filmene sine «Kjærlighet i storbyen 2» sensurert fordi den var på russisk. Omtrent en femtedel av ukrainerne identifiserer seg som etniske russere.

Etter at Moskva beordret sine tropper til å invadere Ukraina i fjor, har Zelensky fremmet prosessen som kalles «avrussifisering». Kiev har nasjonalisert mediene, forbudt Zelenskys politiske opposisjon, angrepet grener av den ortodokse kirken, som de hevder har bånd til Moskva, og revet ned monumenter som representerer den historiske russiske innflytelsen i Ukraina.


Originalens tittel:

Ukraine Adopts Two New Laws Requiring Public Places Be De-Russified

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad.


Om Kyle Anzalone

Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, opinionsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.


Tillegg:

Samtidig som det høyrenasjonalistiske hatet mot alt russisk får slike uttrykk driver den ukrainske staten en massiv kampanje for rehabilitering og glorifisering av ukrainsk fascisme og nazisme:

Her fra det jødiske tidsskriftet Forward:

Om nazimonumenter i Ukraina

Og vi spør:

Forsvarer Klassekampen angrepene på russisk kultur i Ukraina?

Som sine nazistiske forbilder driver Ukraina med bokbål:

Det største bokbålet i vår tid – 100 millioner bøker tilintetgjøres i Ukraina

Forrige artikkelFox News sparker Tucker Carlson – han ble for brysom
Neste artikkelEt splittet Europa
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.