Om nazimonumenter i Ukraina

0
Fra det jødiske tidsskriftet Forward

Det jødiske tidsskriftet Forward med mottoet «Jewish. Fearless. Since 1987» har publisert en artikkel av forfatteren Lev Golinkin som kartlegger monumenter over nazi-kollaboratører i Ukraina. Golinkin kom som barneflyktning fra det østlige Ukraina i 1990. Han har publisert i blant annet The New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, CNN, NBC, The Boston Globe, Politico Europe og Time.com, og har vært intervjuet av MSNBC, NPR, ABC Radio, WSJ Live og HuffPost Live.

Nazi collaborator monuments in Ukraine

Artikkelen er en del av Forwards kartlegging av nazimonumenter både i USA og andre land. Den ukrainske seksjonen er spesielt innholdsrik, for som Forward skriver:

«Fra og med 2014, da Maidan-opprøret brakte en ny regjering til Ukraina, har landet reist monumenter over nazistiske samarbeidspartnere og Holocaust-gjerningsmenn i et forbløffende tempo – det har vært en ny plakett eller gate som har fått nytt navn nesten hver uke. På grunn av dette representerer Ukraina-delen en ekstremt foreløpig liste over flere hundre monumenter, statuer og gater oppkalt etter nazistiske samarbeidspartnere i Ukraina.»

Bandera-monumenter i Ukraina.

En oversikt over minnesmerker over nazi-kollaboratører i Ukraina (forkortet)

L’viv og Ivano-Frankivsk – 1,5 millioner jøder, en fjerdedel av alle jøder som ble drept under Holocaust, kom fra Ukraina. I løpet av de siste seks årene har landet institusjonalisert tilbedelsen av den paramilitære organisasjonen av ukrainske nasjonalister, som samarbeidet med nazistene og hjalp til med slakting av jøder, og den ukrainske opprørshæren (UPA), som massakrerte tusenvis av jøder og 70.000- 100.000 polakker. En stor skikkelse som er æret i dagens Ukraina er Stepan Bandera (1909–1959), den nazistiske samarbeidspartneren som ledet en fraksjon av OUN (kalt OUN-B); ovenfor er statuene hans i L’viv (til venstre) og Ivano-Frankivsk (til høyre). Tusen takk til Per Anders Rudling, Tarik Cyril Amar og Jared McBride for deres veiledning om ukrainske kollaboratører.

Foto: Mykola Vasylechko
Til venstre Nazi propaganda foto; Bandera statue i Ternopil, Ukraina

Ternopil og mange andre byer – en annen statue av Bandera i Ternopil. Over til venstre er et bilde fra Zhovkva 1941, da OUN-medlemmer ønsket nazistene velkommen og hjalp til med deres drap på jøder. Bannerene inkluderer «Heil Hitler!» og «Ære til Bandera!»

Ukraina har flere dusin monumenter og mange gatenavn som glorifiserer denne nazistiske samarbeidspartneren, nok til å kreve to separate Wikipedia-sider.

De hedrer Bandera og Roman Shukhevych i Cherkasy, Horishniy, Pochaiv, Rudky og Zaviy; et monument til ham, Shukhevych og andre OUN ledere i Morshyn; et monumenttil ham og faren hans i Pidpechery; en plakett og monument i Lutsk; et bas-relieff, monument og museum i Dubliany; en plakett, monument og museum (med byste) i Stryi; en plakett, gate og monument i Zdolbuniv; monumenter i Berezhany, Boryslav, Buchach, Chervonohrad, Chortkiv, Drohobych, Dubno, Hordynya, Horodenka, Hrabivka, Kalush, Kamianka-Buzka, Kolomiya, Kozivka, Kremenets, Krushel’nytsya, Kyiv, L’viv, (og en plakett), Mlyniv,Mostyska, Mykolaiv (L’viv oblast), Mykytyntsi, Nyzhnye (Sambir raion), Pidvolochysk, Romanivka, Sambir, Skole, Sniatyn, Staryi Sambir, Seredniy Bereziv, Sokal, Sosnivka, Strusiv, Terebovlia, Truskavets, Turka, Uzyn, Velyki Mosty, Verbiv, Zahirochka og Zalishchyky; en plakett og ei gate i Sniatyn og Zhytomyr; plaketter i Ivano-Frankivsk, Khmelnytskyi og Rivne; museumer i Staryi Uhryniv (med statue og minnetavle) og Volya-Zaderevatska (med en byste og bas-relieff); en park i Kamianka-Buzka; og en skole i Dobromyl.

Kyiv – I 2016 ble en stor Kyiv-boulevard omdøpt etter Bandera. Navnevalget er spesielt uanstendig siden gata fører til Babi Yar, ravinen der nazister, hjulpet av ukrainske samarbeidspartnere, utryddet 33.771 jøder på to dager, i en av de største enkeltmassakrene under Holocaust. Både Simon Wiesenthal-senteret og World Jewish Congress fordømte navneendringa.

Fakkelmarsj for nazi-kollaboratøren Stepan Bandera 1. januar 2021. Dagen er offisiell minnedag for Bandera i Ukraina. Shutterstock

Over den årlige fakkelmarsjen på Banderas fødselsdag i 2021; under minnemarkeringene i 2017 sang de marsjerende «Jøder ut!»

(Les resten av artikkelen her.)

Kommentar: En massiv ideologisk offensiv for nazismen som norske medier tier om

Vi ble nylig angrepet i mediene av MDGs Eivind Trædal fordi sjefredaktør Pål Steigan hadde skrevet:

«Norge har brukt hundrevis av millioner kroner på det korrupte og naziinfiserte regimet i Ukraina.»

Vi viste at alle tre ledd i denne setning er 100% sanne i denne artikkelen: MDG-Trædal vil skjerme Ukrainas nazister for kritikk

En del folk har hatt vanskelig for å ta det inn over seg at Ukraina er nazi-infisert. De sier: Hvordan kan det stemme når Volodimir Zelenskij er jøde? Vår kritikk var ikke rettet mot Zelenskij, men mot Ukraina som stat. Artikkelen fra det jødiske tidsskriftet Forward dokumenterer at vår karakteristikk dessverre er fullstendig korrekt.

En grunn til at folk i Norge er så uvitende om dette er naturligvis at mediene har vendt det blinde øyet og det døve øret til nazismens framvekst i Øst-Europa, og spesielt i Ukraina. En like viktig grunn er at HL-senteret på Bygdøy med alle sine millioner og alle sine forskere har vært fullstendig tause om den aggressive nazismen og Holocaust-hyllesten i Ukraina.

Og dette er ikke en glipp. Vi har spurt ledelsen for HL-senteret minst 10 ganger om hvorfor de er så tause om dette. Vi har spurt på steigan.no og vi har sendt eposter til de ledelsen på HL-senteret og spurt om dette. De har aldri svart.

Les for eksempel: Hagtvet, HL-senteret og fascismen i Ukraina

Nå skal det også sies at de såkalte «anti-fascistene» i Norge også har holdt kjeft om dette.

Skal det være en nazi-kopp fra Amazon?

De «sosiale mediene» har tatt den nazistiske Azov-bataljonen inn i varmen, så har det til nylig vært mulig å kjøpe nazi-kopper på Amazon:

De later til å være skjult nå, men fortsatt kan man få kjøpt emblemet til Azov på Amazon.

Om hva symbolene betyr:

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler. Til venstre er den logoen som finnes på koppene. Den består av runen som kalles Wolfsangel, den var en av de originale symbolene for 2nd SS Panzer Division Das Reich. Dette var en elitedivisjon av Waffen-SS. De er beryktet for en serie massakrer under andre verdenskrig.

Bak ulvehaken står nazistenes Schwarze Sonne. Det er en solfigur skapt av nazistenes Sieg-rune og tilsvarer et liknende symbol som ble brukt av SS.

Dette er med andre ord reindyrkede nazis-symboler som nå legaliseres og ufarliggjøres av nettgiganter som Facebook og Amazon.

Les: Facebook tillater ros av den nazistiske Azov-bataljonen

Facebook sensurerer steigan.no for vår kritikk av nazismen i Ukraina. Nazismen i Ukraina synes de tydeligvis er grei nok.

Forrige artikkelEt koronasertifikat som ikke må forsvares som smitteverntiltak, blir lettere å innføre og vanskeligere å fjerne 
Neste artikkelKort rapport fra en annen verden