En BRICS-valuta kan ryste dollarens dominans

0

Avdollariseringens øyeblikk kan endelig være her.En BRICS-valuta kan ryste dollarens dominans. Dette skriver Joseph W. Sullivan, som er seniorrådgiver i Lindsey Group og tidligere spesialrådgiver og stabsøkonom ved Det hvite hus under Trump-administrasjonen. Artikkelen er publisert i magasinet Foreign Policy: A BRICS Currency Could Shake the Dollar’s Dominance. Her bringer vi et utdrag av teksten.

Snakk om avdollarisering er i vinden. I forrige måned, i New Delhi, sa Alexander Babakov, nestleder i Russlands statsduma, at Russland nå leder utviklinga av en ny valuta. Den skal brukes til grensehandel av BRICS-nasjonene: Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Noen uker seinere, i Beijing, meldte Brasils president, Luiz Inàcio Lula da Silva, seg inn. «Hver kveld,» sa han, spør han seg selv «hvorfor alle land må basere sin handel på dollaren.»

Denne utviklinga kompliserer narrativet om at dollarens hegemoni er stabilt fordi det er de enøyde pengene i et land med blinde individuelle konkurrenter som euro, yen og yuan. Som en økonom uttrykte det: «Europa er et museum, Japan er et sykehjem, og Kina er et fengsel.» Han tar ikke feil. Men en BRICS-utstedt valuta ville være annerledes. Det ville være som en ny union av framvoksende misfornøyde som, på BNP-skalaen nå kollektivt oppveier ikke bare den regjerende hegemonen, USA, men hele G-7-klassen til sammen.

Utenlandske regjeringer som ønsker å frigjøre seg fra avhengigheten av amerikanske dollar er alt annet enn noen nyhet. Murring i utenlandske hovedsteder om et ønske om å detronisere dollaren har skapt overskrifter siden 1960-tallet. Men praten har ennå ikke gitt resultater. Ett mål på dette er at dollaren brukes i 84,3 prosent av grenseoverskridende handel – sammenlignet med bare 4,5 prosent for den kinesiske yuanen.

Sullivan mener at man ikke kan stole på Russland og velger derfor å se bort fra vurderinger av russisk økonomi.

Men utsiktene til suksess for en BRICS-utstedt valuta er noe nytt, skriver han.

Uansett hvor tidlig det er, og uansett hvor mange praktiske spørsmål som forblir ubesvarte, kan en slik valuta virkelig fjerne den amerikanske dollaren som reservevaluta for BRICS-medlemmer. I motsetning til konkurrenter foreslått tidligere, som en digital yuan, har denne hypotetiske valutaen faktisk potensial til å tilrane seg, eller i det minste riste, dollarens plass på tronen.

La oss kalle den hypotetiske valutaen bric.

Hvis BRICS bare brukte bric for internasjonal handel, ville de fjerne en hindring som nå forpurrer deres innsats for å slippe unna dollarhegemoniet. Disse anstrengelsene tar nå ofte form av bilaterale avtaler for  å gjennomføre handel med ikke-dollarvalutaer, som yuan, nå den viktigste valutaen for handel mellom Kina og Russland. Hindringen? Russland er ikke villig til å hente resten av sin import fra Kina. Så etter bilaterale transaksjoner mellom de to landene, har Russland en tendens til å ønske å parkere inntektene i dollar-denominerte eiendeler for å kjøpe resten av importen fra resten av verden, som fortsatt bruker dollaren til handel.

Hvis Kina og Russland bare brukte BRIC for handel, ville Russland imidlertid ikke ha behov for å parkere inntektene fra bilateral handel i dollar. Tross alt ville Russland bruke brics, ikke dollar, for å kjøpe resten av importen. Og dermed endelig avdollarisering.

Er det realistisk å forestille seg at BRICS bare bruker bric for handel? Ja.

For det første kunne de finansiere hele importregninga sjøl. I 2022 hadde BRICS som helhet et handelsoverskudd, også kjent som et overskudd på betalingsbalansen, på 387 milliarder dollar – hovedsakelig takket være Kina.

BRICS vil også være klar til å oppnå et nivå av sjølforsyning i internasjonal handel som andre valutaunioner ikke har kunnet oppnå. Fordi en BRICS-valutaunion – ulik noen før den – ikke ville være blant landene som var forent av felles territoriale grenser, ville medlemmene sannsynligvis være i stand til å produsere et bredere spekter av varer enn noen eksisterende monetær union. Et produkt av geografisk mangfold, som er en åpning for en grad av sjølforsyning som smertelig har unngått valutaunioner definert av geografisk konsentrasjon, som eurosonen, også hjemsted for et handelsunderskudd på $ 476 milliarder i 2022.

Sullivan peker på at hvert medlem av BRICS-gruppa er en økonomisk tungvekter i sin egen region, og derfor vil land rundt om i verden sannsynligvis være villige til å gjøre forretninger i bric. For eksempel kunne Thailand handle med Kina i bric og så Brasil kjøpe reker fra Thailand i bric og beholde Thailands reker på Brasils menyer. Varer produsert i ett land kan også omgå handelsrestriksjoner mellom to land ved å bli eksportert til, og deretter reeksportert fra, et tredjeland.


Les også: Kina og Brasil inngår avtale for å droppe dollaren i samhandel

Avdollarisering skjer i et «overveldende tempo», sier finansekspert

Forrige artikkelForsvaret har snudd om vaksineplikt
Neste artikkelUpresist mot-publiseringsforsøk fra NRK
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.