Kina og Brasil inngår avtale for å droppe dollaren i samhandel

0
The flags of China and Brazil at the booth of Brazil at the 24th China Hi-Tech Fair in Shenzhen, Guangdong province on Nov 15, 2022. [Photo/VCG]

Kina og Brasil har inngått en avtale om å handle i sine egne valutaer, og dropper den amerikanske dollaren som mellomledd, sa den brasilianske regjeringa onsdag 29. mars 2023. Dette melder ChinaDailyNews.

Avtalen vil gjøre det mulig for Kina, verdens nest største økonomi, og Brasil, den største økonomien i Latin-Amerika, å utføre sine massive handels- og finansielle transaksjoner direkte, og bytte yuan mot reais og omvendt i stedet for å gå via dollaren.

«Forventningen er at dette vil redusere kostnadene… fremme enda større bilateral handel og lette investeringer,» sa det brasilianske handels- og investeringsfremmebyrået (ApexBrasil) i en uttalelse.

Kina er Brasils største handelspartner, med rekordhøye 150,5 milliarder dollar i bilateral handel i fjor.

Avtalen, som følger en foreløpig avtale fra januar, ble annonsert etter et kinesisk-brasiliansk forretningsforum i Beijing.

Industrial and Commercial Bank of China og Bank of Communications BBM vil utføre transaksjonene, sa tjenestemenn.

Kina har lignende valutaavtaler med Russland, Pakistan og flere andre land.

Tidligere toppsjef i Goldman Sachs ber Kina om å utfordre dollaren

Tidligere Goldman Sachs-sjeføkonom Jim O’Neill ber BRICS om å utfordre dominansen til den amerikanske dollaren. Kinas nylige handlinger med yuanen gjør allerede nettopp det, skriver Kitco.com.

O’Neill sa at dollarens dominans destabiliserer andre nasjoners pengepolitikk, og det er grunnen til at BRICS – som består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – bør motvirke den.

«Den amerikanske dollaren spiller en altfor dominerende rolle i global finans,» skrev han i en artikkel publisert i tidsskriftet Global Policy. «Når Federal Reserve Board har begynt på perioder med pengestramninger, eller det motsatte, løsnede, har konsekvensene på verdien av dollaren og følgeeffektene vært dramatiske.»

O’Neill ser på dollarens dominans som en byrde for nasjoner med dollardenominert gjeld siden deres pengepolitikk blir destabilisert når valutakursen svinger.

Eks-Goldman-sjeføkonomen, som lagde selskapets navn, ber nå BRICS om å utvide seg for å skape et mer rettferdig, multi-valuta globalt system ved å inkludere framvoksende nasjoner som Mexico, Tyrkia, Egypt, Indonesia, Bangladesh, Vietnam, Pakistan og Filippinene.

Fra finanskapitalens synspunkt begynner tydeligvis dollarhegemoniet å bli ei tvangstrøye. Det er så mye av verdenshandelen som ikke har noe med USA å gjøre, og dermed blir det en ekstrakostnad og en hindring å gå via dollaren.

Vi vet ikke hvor representative Jim O’Neills standpunkter er for de ledende finanskapitalistene, men at de uttrykker er trend, er det ingen tvil om.

Bankkrisa i USA forsterker trenden

Krisa i USAs banker forsterker denne trenden. Kommentatoren David P. Goldman skriver i Asia Times: US bank trouble heralds end of dollar reserve system:

Det amerikanske banksystemet er ødelagt. Det varsler slike høyprofilerte fiaskoer som Credit Suisse. Sentralbankene vil holde døende institusjoner i live ved kunstig åndedrett. Men æraen med dollarbaserte reserver og flytende valutakurser som begynte 15. august 1971, da USA brøt koblingen mellom dollar og gull, nærmer seg slutten. Smerten vil bli overført fra bankene til realøkonomien, som vil hungre etter kreditt. Og de geopolitiske konsekvensene vil bli enorme. Beslagleggelsen av dollarkreditt vil akselerere overgangen til et multipolart reservesystem, til fordel for Kinas RMB som en konkurrent til dollaren.

Foreløpig er yuan renminbi på tredjeplass i verden som handelsvaluta etter dollar og euro. Men dette vil endre seg raskt. People’s Bank of China (PBC), Kinas sentralbank, har signert valutabytteavtaler med sentralbanker i 40 land og regioner, med en samlet verdi på mer enn 4 billioner yuan (573,6 milliarder dollar).

Kina har hele infrastrukturen på plass for å kunne takle en slik overgang både i form av banktjenester, handelsbørser, alternativer til SWIFT og andre finansielle verktøy.

Krigen i Ukraina og USAs trusler mot Kina på Taiwan har framskyndet prosessen. Sanksjonene mot særlig Russland, men også Kina, har satt ytterligere fart på den. Vi snakker ikke lenger om en hypotetisk mulighet. Det nye globale valutasystemer kommer, og det kommer fort.

En potensielt stor trussel mot dollarhegemoniet

Wall Street Journal skriver at Saudi-Arabia er i samtaler med Kina for eventuelt å gå over til å ta betalt i yuan renminbi for oljesalg til Kina i stedet for dollar, slik det har vært til nå.

Saudi-Arabia ser ut til å ønske å gjøre seg mer uavhengig av USA. Ifølge Wall Street Journal vurderer de å ikke lenger handle olje eksklusivt mot amerikanske dollar. For eksempel har det lenge vært arbeidet for å gjøre oljeforretninger med Kina i yuan. Samtaler i denne retninga har angivelig pågått siden 2016. Årsaken skal trolig være økende misnøye med USA i det oljeproduserende landet.

Omlag 80 prosent av verdens olje handles i dollar. Det betyr at alle kjøpere og selgere av olje, altså alle verdens land, må kjøpe dollar for å kunne gjøre denne handelen. Det er det stabile grunnlaget for dollarhegemoniet.

Denne petrodollaren ble avtalt mellom USA og Saudi-Arabia i 1974 og erstatter den tidligere gullstandarden.

Dollaren er blitt regnet som «trygg havn» for alle investorer. Men Biden-administrasjonens drakoniske sanksjoner mot Russland tvinger også dette landet til å rive seg helt løs fra dollar og gå over til å handle i egen valuta, gull eller yuan. Dette vil spre seg over hele Eurasia, og vil fort kunne bli en trussel mot USAs politiske og økonomiske hegemoni.

Finansmagasinet Forbes skriver poetisk om Petrodollar Dusk, Petroyuan Dawn: What Investors Need To Know – petrodollarens solnedgang og petroyuans morgengry.

Med 80% av verdenshandelen i dollar kan the greenback virke uslåelig. Men før et leirras ser også kvikkleireområdene faste og sikre ut. Men når saltet i leira er passe utvasket skal det ikke store rystelsene til før fast land går over til flytende suppe.

«Hvordan gikk du konkurs?» – På to måter. Gradvis, og så plutselig. skrev Ernest Hemingway i «Og sola går sin gang».

Dette er en nøkkel til å forstå dollarens kommende kollaps. Først gradvis og så plutselig!

Les: Gradvis – og så plutselig!

Forrige artikkelUtfordring for dollarens verdenshegemoni
Neste artikkelForslaget til forskrifter om isolasjon og karantene bryter med Grunnloven og må avvises