Vindturbiner som er høyere enn frihetsstatuen faller over ende

0
En Vestas 1,65 megawatt-turbin, som mangler nesekjeglen, ved Portland General Electrics Biglow Canyon vindpark i Wasco County, Oregon, i fjor. Fotograf: Dave Killen/The Oregonian

På en rolig, solrik dag i juni i fjor, matet Mike Willey storfeene sine da han ble oppringt fra den lokale sheriffens ekspeditør. En bilist hadde rapportert at en av de enorme turbinene ved en vindpark i nærheten hadde kollapset på dramatisk vis. Willey som er sjef for det frivillige brannvesenet i Ames 90 mil nordvest for Oklahoma City dro ut for å kartlegge åstedet.

Dette skriver Bloomberg.

Ståltårnet, som en gang var hundrevis av fot høyt, hadde brukket i to, og turbinbladene som gjorde turbinen høyere enn Frihetsgudinnen lå utover hveteåkeren nedenfor. Turbinen som var produsert av General Electric Co. hadde vært i drift mindre enn ett år. «Det falt i grunnen rett over ende,» sier Willey.

En annen GE-turbin av samme modell kollapset i Colorado noen dager senere. Vindkraftanleggets eier og operatør, NextEra Energy Inc., tilskrev det seinere til en bladfeil og sa at det og GE hadde tatt skritt for å forhindre framtidige uhell. En talsperson for GE nektet å si hva som gikk galt i begge sakene i en uttalelse til Bloomberg.

Disse tilfellene er en del av et hopetall av nye vindturbinfeil over hele USA og Europa, alt fra feil på nøkkelkomponenter til fullstendig kollaps. Noen bransjeveteraner sier at de skjer oftere, selv om hendelsene skjer på bare en liten brøkdel av de installerte maskinene. Problemene har ført til hundrevis av millioner av dollar i kostnader for de tre største vestlige turbinprodusentene, GE, Vestas Wind Systems og Siemens Energys Siemens Gamesa-enhet; og de kan resultere i dyrere forsikringer – et potensielt tilbakeslag for presset for å forlate fossil energi.

Kappløpet om å legge til produksjonslinjer for stadig større turbiner blir oppgitt som en hovedårsak av folk i bransjen. «Vi ser disse feilene skje i en kortere tidsramme på de nyere turbinene, og det er ganske bekymringsfullt,» sier Fraser McLachlan, administrerende direktør i London-baserte GCube Underwriting Ltd., som forsikrer for om lag 3,5 milliarder dollar i vindkraftanlegg i 38 land. Hvis feilprosenten fortsetter å stige, sier han, kan forsikringspremiene øke eller nye dekningsgrenser kan bli aktuelt.

Presset for å investere i «grønne» prosjekter er så intenst at frykt for sammenbrudd ennå ikke har bremset pengestrømmen til vindkraftanlegg, sier Oliver Metcalfe, som er leder for vindforskning i BloombergNEF. Spørsmålet om kollaps har imidlertid blitt en bekymring for bankfolk og andre kreditorer, som kan begynne å kreve høyere renter, sier han. «Det er en nøling blant forsikringsselskaper og långivere overfor disse store modellene som ikke har blitt testet ennå,» sier Metcalfe. «Teknologialarmklokkene ringer.»

Det er altså et knallhardt politisk press for å true fram en teknologi som verken er bærekraftig eller pålitelig som gjør at det investeres i vindkraftanlegg som ikke tåler vind. Til nå har det vært så rikelig med risikovillig kapital tilgjengelig at det ikke har vært tatt noen hensyn. Men begynner nå sjøl finanskapitalen å få kalde føtter?

Verdens ledende selskap for havvind melder om astronomiske tap

Det globale grønne energiselskapet Siemens Gamesa rapporterte i sitt kvartalsregnskap for fjerde kvartal 2022 at det hadde tapt svimlende 967 millioner dollar i løpet av tremånedersperioden fra oktober til desember.

Det Tyskland-baserte selskapet, som kaller seg selv som «den globale lederen innen offshore kraftproduksjon,» bemerket at vindindustrien har møtt ulike ugunstige former for motgang som har ført til negativ vekst de siste månedene og årene. Dette skriver de i sin resultatrapport for første kvartal av regnskapsåret 2023 som nylig ble utgitt. Selskapet la til at regjeringer må hjelpe industrien ytterligere for å sikre framtidig positiv vekst.

«Den negative utviklingen i servicevirksomheten vår understreker at vi har mye arbeid foran oss for å stabilisere virksomheten vår og komme tilbake til lønnsomhet,» sa Siemens Gamesa-sjef Jochen Eickholt i en uttalelse.

«Begynnelsen av regnskapsåret 2023 så man en ytterligere økning i globale etterspørsel etter vindkraft for de neste ti årene, men flere statlige tiltak er nødvendig for å lukke gapet mellom ambisiøse mål og faktiske installasjoner,» la selskapet til i sin uttalelse.

Mafiaen satsar stort på vindturbiner

«I Italia blir det investert store summar i grøn energi, spesielt i vindmølleparkar. Mafiaen har kasta seg inn i den grøne bølgja med full styrke». Dette skriver NRK. Og kanalen fortsetter:

Det dukkar opp nye vindmølleparkar heile tida i det sørlege Italia, spesielt på Sicilia. EU og den italienske regjering gir rundhanda investeringsstøtte til dei som vil investere i vindmøller eller andre formar for grøn energi.

Miljøverngrupper har helst tilskota og framveksten av vindmølleparkar velkomen, men mange sit att med med ein dårleg smak i munnen. For der det er pengar å tene i Italia, er aldri mafiaen langt unna.

Dei einaste som tener pengar på dette er politikarane og mafiaen.

Dino Leggio, servitør

– I dag er det å byggje ut vindmøller noko av det mest lønsame ein kan gjere. Og alt som er lønsamt tiltrekkjer seg mafiaen, sier ein opgitt Edoardo Zanchini, miljøvernaktivist frå Sicilia som har brukt mykje tid på å kartleggje mafiaen sin infiltrering av den grøne energisektoren.

Kommentar: Mafiaen har skjønt det samme som vindkraftspekulantene i Norge

Mafiaen har skjønt at vindkraftutbygging ikke handler om noe «grønt skifte». Det finnes ingen økologisk rasjonale i å drive den gigantiske raseringa av natur som foregår over hele Europa for å skaffe ustabil vindkraft til et system som ikke fungerer.

Derimot er det god butikk for spekulanter og mafia, slik NRKs eksempel viser.

NRK poengterer, helt riktig, at det drives knallhard utbygging av vindturbiner på Sicilia, også i Corleone, berømt fra filmene basert på Mario Puzos roman om Gudfaren.

Men det blir likevel feil å mane fram bildet av den gamle versjonen av la cosa nostra. Mafiaen har for lengst blitt en integrert del av Italias og EUs økonomi.

Hele EU-systemet inviterer til mafiavirksomhet, ja det er mafiøst som sådan.


Apropos frihetsgudinnen og vindturbiner til havs

NEW YORK (Nettavisen): Et helt nytt norsk milliardprosjekt skal i fremtiden lyse opp New York; havvindprosjektet Empire Wind. Norske Equinor har nemlig fått kontrakten med å bygge et vindturbinanlegg til havs i New York, et prosjekt som i fremtiden skal levere strøm til en halv million husstander i byen. – Dette prosjektet er virkelig et gjennombrudd for vår satsing innen havvind. Prosjektet er dobbelt så stort som de største prosjektene vi har bygget til nå, og det er vårt første prosjekt i USA, sier Christer af Geijerstam, Equinors direktør for havvind på østkysten av USA, til Nettavisen.

Blir spektakulært dersom det også knekker.

Forrige artikkelSaksøker regjeringa i Japan for svindelen med covid-vaksinene
Neste artikkelPolen og Nederland trekker F-16 og Leopard 2 til Ukraina