Polen og Nederland trekker F-16 og Leopard 2 til Ukraina

0

Nederland er tom for egne stridsvogner og Polens F-16 er knapt flyvedyktige. Dette melder Finansavisen.

Avisa skriver videre:

Polens statsminister, Mateusz Morawieck, lovet tidligere denne måneden å donere F-16 kampfly til Ukraina

Nå vil den polske presidenten, Andrzej Dudas, holde tilbake donasjonen, skriver New York Post

Presidenten frykter at Polen har for lite operative F-16-maskiner i eget flyvåpen til at de kan sende noen til Ukraina. Landet har ifølge Dudas under 50 F-16 og svært mange av dem har et sterkt behov for vedlikehold.

– Vi har ikke nok fly og vi behøver langt fler. Våre fly har også et sterkt vedlikeholdsbehov. Så det er ikke bare for oss å sende fly til Ukraina, sier han ifølge New York Post.

Polen, som var blant de første til å love stridsvogner til Ukraina, nøler nå med å sende jagerfly til naboen på grunn av frykt for at det vil tømme deres eget flyvåpens allerede lille flåte av kampfly.

USA har ennå ikke forpliktet seg til å sende F-16 til Ukraina. Utenriksminister Antony Blinken utelukket ikke det da han snakket med journalister i Washington i forrige uke, til tross for tidligere kommentarer fra Biden om at USA ikke vil sende jetflyene.

De atten Leopard 2A6-stridsvognene som Nederland leier av Tyskland vil ikke bli sendt til Ukraina. Det er ikke aktuelt å sende disse stridsvognene, sa forsvarsminister Kajsa Ollongren i det nederlandske parlamentet ifølge WNL-tv.

Den tyske regjeringa har valgt å ikke gi disse tanksene til Kiev-regjeringa, sa Ollongren. «Det var en militær avgjørelse.» Hvis Berlin uansett hadde valgt å sende disse stridsvognene, «hadde vi ikke godtatt det».

Det går altså på stumpene med NATOs våpenleveranser til stedfortrederkrigen mot Russland. På papiret er NATO en formidabel militærmakt, men krigen avslører at alliansen er svakere enn sitt rykte. Dette er nå blitt det vi har kalt en industrikrig, og da er det produksjonskapasitet og produksjonsevne som gjelder.

Nå fortærer den russiske utmattelseskrigen stadig mer av NATOs eget militærmateriell og medlemslandene står i fare for å gi fra seg nøkkelelementer i sitt eget militærapparat. Polen og Nederland måtte sette på bremsene. Sjøl USA har betenkeligheter med å innfri sine egne løfter.

Det viser seg også at en del av de tanksene og andre tyngre våpen som er lovet bort til Ukraina i stor grad er «politiske tanks». Man kommer sammen på et møte og høyner hverandres løfter om å gi bort tyngre våpen, men har egentlig ikke ryggdekning for å kunne gjøre det – ikke før til sommeren, ikke før til neste år.

Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius understreket viktigheten av å gi opplæring og ammunisjon. Han annonserte en ny ammunisjonsordre for Gepard (Cheetah) luftverntanker for Ukraina. «Dette betyr at vi nå umiddelbart vil gjenoppta vår egen produksjon hos Rheinmetall for Gepard-ammunisjon,» sa Pistorius i Brussel.

Det betyr i så fall at Tyskland vil prioritere militarisering og krigsproduksjon over sivile behov, samtidig som det tyske samfunnet har store problemer med å sikre nok energi til å dekke sivile behov.

Sanksjonene ødelegger Europas fremste industrinasjon

Den tyske industrigiganten BASF, verdens største kjemikonsern, sier i en uttalelse at de vil nedskalere «permanent» i Europa. Dette skriver finansavisa Financial Times.

Den tyske arbeidsgiverforeningen Gesamtmetall fikk nylig publisert resultatene fra en rask undersøkelse av 1400 medlemsbedrifter, hvor drøyt en tredjedel av bedriftene også ønsker å reagere på det endrede økonomiske miljøet med nedbemanning. Dette gjelder spesielt for bil- og leverandørindustrien samt metallprodusenter, skriver News in Germany.

Frykter dominoeffekt

Avisa Handelsblatt skriver at 40% av tyske industribedrifter regner med en femdobling av energiregningene i 2022, mens 50% regner med en tredobling.

Avisa skriver:

Forventer mye høyere gasspris – Industrien frykter dominoeffekten av energikrisa. Frykten for gassmangel eller strømbrudd på grunn av høye energipriser er utbredt i tysk industri. Hvis en industri svikter, kan hele industrigreiner stoppe produksjonen.

I denne situasjonen skal altså Rheinmetall trappe opp produksjonen av tyngre våpen! Er det fortsatt noen som innbiller seg at dette ikke vil gå ut over arbeiderklassen og det arbeidende folket?

Forrige artikkelVindturbiner som er høyere enn frihetsstatuen faller over ende
Neste artikkelPolitianmeldelse mot Støre for Norges rolle i sprengninga av Nord Stream rørledningene