Jeg advarte dere: Snowden snakker om massespionasje mot innbyggere under påskudd av covid

0
Fra Edward Snowdens samtale med Vice

En av de større kritiske artiklene om covid og overvåkingsstaten ble publisert av nyhetsbyrået AP 21. desember 2022. Artikkelen har tittelen Police seize on COVID-19 tech to expand global surveillance. Stort mer hovedstrømsmedium enn AP går det ikke an å bli. Derfor er denne artikkelen viktig. Ingen norske hovedstrømsmedier har til nå turt eller villet ta et oppgjør med den totalitære smittevernstaten og dens undertrykkingssystemer.

AP har hatt minst fem journalister på dette og de har hentet fram data og vitnemål fra flere kontinenter. Byrået skriver:

Nå, fra Beijing til Jerusalem til Hyderabad, India og Perth, Australia, har Associated Press funnet ut at myndighetene brukte disse teknologiene og dataene for å stoppe reiser for aktivister og vanlige mennesker, trakassere marginaliserte samfunn og koble folks helseinformasjon til annen overvåking og lovhåndhevingsverktøy. I noen tilfeller ble data delt med spionbyråer.

I mer enn ett år har AP-journalister intervjuet kilder og gransket tusenvis av dokumenter for å spore hvordan teknologier markedsført for å «flate ut kurven» ble brukt til andre formål. Akkurat som balansen mellom personvern og nasjonal sikkerhet endret seg etter terrorangrepene 11. september, har COVID-19 gitt tjenestemenn begrunnelse for å bygge inn sporingsverktøy i samfunnet som har fortsatt lenge etter nedstengningene.

Edward Snowden: Jeg advarte dere!

Tidligere CIA- og National Security Agency-varsler Edward Snowden peker på at de trendene som kommer fram i APs rapport var tendenser og tiltak han allerede hadde varslet om.

«Jeg hadde nevnt dette tidligere i 2020 og ble ansett som paranoid, slik vår tradisjon er når noen påpeker det forutsigbare resultatet av en farlig, men populær ny trend,» sa Snowden i et Twitter-innlegg 23. desember. Den tidligere amerikanske etterretningskontraktøren siterte artikkelen fra Associated Press-artikkel om hvordan Covid-19 har «akselerert og normalisert» bruken av statlig overvåking og sporingsverktøy mot vanlige borgere og aktivister.

Snowden viste til et intervju fra april 2020 med Shane Smith i Vice Media der han spådde at nødstiltakene som ble brukt for å håndtere Covid-19-krisen ville bli permanente og brukes til å krenke borgerrettigheter. Frykten for en pandemi hersket på den tida, og mange regjeringer rundt om i verden ble hyllet for å bruke banebrytende overvåkingsapper for å spore infeksjoner og sette personer i karantene som kanskje var utsatt for viruset.

Shelter in Place with Shane Smith & Edward Snowden (Full Episode)

«Når noen av oss ser på hvor vi skal, må vi tenke på hvor vi var før,» sa Snowden til Smith. «Og dessverre har denne typen nødfullmakter som oppstår under kriser vist seg å gi en perfekt overgang til misbruk. Jeg mener, generelt, når du ser på disse tingene, er den morsomste delen, på en mørk måte, at krisa aldri tar slutt og normaliseres.

AP-artikkelen siterte mobiltelefonsporing og andre teknologier som brukes til å sikte folk for forbrytelser, hindre innbyggere i å reise, trakassere «marginaliserte samfunn» og knytte personlige helsedata til overvåkings- og sikkerhetssystemer og rettshåndhevelse.

Snowden ble verdensberømt da han avslørte den amerikanske regjeringas globale og innenlandske overvåkingstaktikker som stammet fra en tidligere krise, terrorangrepene 9/11. Han sa at med pandemirelatert teknologi som allerede er blitt misbrukt, er det blitt «mye vanskeligere å stoppe det nå.»

I 2020-intervjuet hevdet Snowden at fordi alle var så redde for nåtida, glemte de å tenke på hvordan avgjørelsene de tok ville påvirke framtida i en pågående nødsituasjon. «Uansett hvordan det brukes, er det som bygges undertrykkelsens arkitektur.»

Han la til:

«Når autoritære systemer sprer seg, ettersom nødlovene sprer seg, når vi ofrer rettighetene våre, ofrer vi også vår evne til å stoppe dette skredet mot en mindre liberal og mindre fri verden.»

Kilde: Es.new Front

Les også: Canada’s public health agency admits it tracked 33 million mobile devices during lockdown

Kommentar:

I Norge kan man svært enkelt fastslå at alle de store mediene fra NRK og VG til Klassekampen har vært medskyldige i å støtte styrkinga av overvåkingsstaten, dels ved å tie om det og dels ved aktiv og aggressiv støtte til «tiltakene». Dette gjelder også samtlige politikere på Stortinget. Det er dessverre den tørre og nøkterne sannhet. Det er ikke mange formildende omstendigheter å spore.

Forrige artikkelMer vindkraftutbygging i Høyanger/ Sunnfjord?
Neste artikkelSannheten om Covid McCarthyismen