Stadig flere protester mot lockdownregimet i Kina og økende sinne mot «zero-covid»-politikken

0
Skjermdump fra video

Demonstrasjoner har brutt ut i mange kinesiske byer og universitetscampus, utløst av utbredt sinne over strenge Covid-restriksjoner som har vært pålagt kineserne i nesten tre år. Dette skriver The Guardian.

I en uvanlig dristig demonstrasjon som viser folks desperasjon, krevde en folkemengde i Shanghai kommunistpartiets og Xi Jinpings avgang. Demonstrantene støtte sammen med politiet på lørdag, ifølge videoer som ble sirkulert på Twitter. Kinesere avstår vanligvis fra å kritisere partiet og dets ledere offentlig i frykt for represalier.

«Kommunistparti! Trekke seg! Xi Jinping! Trekke seg!» sang de. Folkemengder i Urumqi ropte «Slutt med lockdown» mot vakter i full epidemimundur.

I en by oppnådde demonstrantene å få opphevet lockdownpolitiikkken og fikk full gjenåpning av samfunnet.

Også i storbyen Guangzhou støtte rasende folkemengder sammen med politi:

I Zhengzhou fortsetter arbeiderne ved Foxconn sitt opprør mot arbeidsbetingelsene og de drakoniske koronareglene.

Les: Ny lockdown i Kina, maskeanbefaling i LA og Ontario

Kina setter ny lockdownrekord – og covidtilfellene øker kraftig

Kina følger det som må kunne kalles en nokså ekstrem zero-covid politikk. Gjennom knallharde lockdowns prøver myndighetene å stanse viruset. Dette har fått alvorlige virkninger på kinesisk økonomi, melder Financial Times.

Ifølge Verdensbankens prognoser vil Kinas økonomiske produksjon vokse med 2,8 prosent i år, og ligge etter resten av Asia for første gang siden 1990. I andre kvartal vokste BNP bare 0,4 prosent fra år til år.

Kinas BNP (PPP) ligger på ca. 30.000 milliarder dollar. Et tap på 2% vil si et tap på 600 milliarder dollar. Det er mye, sjøl for Kina.

I Kina godtar folk mye fra herskerne så lenge de har «himmelens mandat», det vil si så lenge politikken deres gir bedre tider for folket. Men dersom lederne mister «himmelens mandat», kan folket fort gjøre opprør mot dem. Xi Jinping forsterket nylig sin posisjon i kommunistpartiet, men nå møter han andre utfordringer som han må takle for å unngå å svekke sitt mandat i folket.

Forrige artikkelUngarns statsminister Orbán: – Sanksjoner bringer oss stadig nærmere krig
Neste artikkelDramatisk fall i fødselstallene i Norge i 2022