Kina setter ny lockdownrekord – og covidtilfellene øker kraftig

0
Boligområde i Zhengzhou - "iPhone city" /Shutterstock

Kina følger det som må kunne kalles en nokså ekstrem zero-covid politikk. Gjennom knallharde lockdowns prøver myndighetene å stanse viruset.

Verdens nest største økonomi rapporterte om nesten 28 000 nye Covid-tilfeller tirsdag, med utbrudd i Beijing, det sørlige produksjonssenteret i Guangzhou og den sørvestlige metropolen Chongqing som fortsetter å vokse. Dette skriver Financial Times.

Landets kamp for å undertrykke viruset har rammet Kinas økonomi, forstyrret globale forsyningskjeder og truet veksten i hele verden.

Tjenestemenn i Beijing stenger de fleste ikke-essensielle virksomheter i byens største distrikt, Chaoyang, som har en befolkning på 3,4 millioner, og har stengt restauranter og andre underholdningssteder i store deler av byen, mens de ber innbyggerne om å jobbe hjemmefra.

«Kina ser et rekordnivå av nedstengninger,» sa Ting Lu, Kinas sjeføkonom i Nomura. «Det er enda litt verre enn under [våren] Shanghai-sperringen fordi så mange byer er delvis stengt.»

Financial Times: Shanghai lockdown tests Xi Jinping’s loyalties in China’s Communist party

Det er ikke noe som tyder på at Kinas drakoniske lockdownpolitikk har noen som helst betydning for å stanse viruset. Zero-covid er et prestisjeprosjekt for Xi Jinping, og det er ingen tegn som tyder på at Kina vil endre kurs.

Dette til tross for at denne politikken har en svært høy pris, menneskelig, helsemessig, men også økonomisk.

China insists it will stick with zero-Covid strategy

Ifølge Verdensbankens prognoser vil Kinas økonomiske produksjon vokse med 2,8 prosent i år, og ligge etter resten av Asia for første gang siden 1990. I andre kvartal vokste BNP bare 0,4 prosent fra år til år.

Kinas BNP (PPP) ligger på ca. 30.000 milliarder dollar. Et tap på 2% vil si et tap på 600 milliarder dollar. Det er mye, sjøl for Kina.

Klassekamp

Det har vært sporadiske arbeiderprotester mot det knallharde koronaregimet, og de kraftigste protestene har skjedd ved Foxconns iPhone fabrikk i Zhengzhou.

Reuters skriver:

Hundrevis av arbeidere sluttet seg til protester ved Foxconns iPhone-fabrikk i Kina og noen menn knuste overvåkingskameraer og vinduer, viser opptak som er lastet opp på sosiale medier. De sjeldne scenene med åpen dissens i Kina markerer en eskalering av uro ved den massive fabrikken i byen Zhengzhou som har kommet til å symbolisere en farlig oppbygging av frustrasjon over landets ultra-strenge covid-regler, samt udugelig håndtering av situasjonen fra verdens største kontraktsprodusent.

Foxconn er et taiwanesisk teknologiselskap som driver massiv kontraktproduksjon av elektronikk i Folkerepublikken Kina. Det er rangert som verdens 20. største selskap etter omsetning. Zhengzhou Technology Park drives som en ren «company town» med 200.000 arbeidere. De produserer stort sett Apples iPhone og kalles ofte «iPhone city».

Det finnes ikke noe vitenskapelig grunnlag for at et virus kan stanses gjennom lockdown, noe også Kinas problemer illustrerer på en ganske effektiv måte. Men lockdown egner seg jo veldig godt til å sikre kontroll, både i Kina og i resten av verden.

Forrige artikkelHvor er det blitt av milliardene? Pentagon klarer ikke å redegjøre for 39 prosent av forbruket sitt
Neste artikkelEkstremismekommisjonen og PST asfalterer veien mot det totalitære samfunnet