Ny lockdown i Kina, maskeanbefaling i LA og Ontario

0
Shanghai, China - May 10 2022: Medical workers give eachother COVID tests as Shanghai enters the second month of a citywide COVID-19 lockdown as omicron spreads across China

Av Martin Langvad

Kina

I slutten av oktober ble det innført omfattende restriksjoner i Wuhan, Xining og Guangzhou. Det innebar stenging av hele gater og bydistrikter, og innbyggerne ble beordret til å holde seg innendørs i områdene med mye smitte.

Etter at nedstengingen ble løftet 30. oktober har det mest folkerike bydistriktet i storbyen Guangzhou, Baiyun, på nytt innført lockdown. Den startet i går og skal vare fem dager, og påvirker over 2,2 millioner mennesker. I byens finansdistrikt har restauranter, kinoer og teatre blitt stengt.

I Beijing har det blitt innført nettbasert undervisning for studenter i områdene med mest smitte. Kina har nylig fått sine første koronarelaterte dødsfall på et halvt år. Det er Aljazeera som melder om dette. AJ minner om at det er tvil blant internasjonale eksperter på om tallene fra Kina er pålitelige.

Les: Xi Jinpings umulige dilemma i Shanghai

Nord-Amerika

I Los Angeles fylke med ti millioner innbyggere, har de lokale myndighetene gitt en «sterk anbefaling» om at folk tar i bruk masker innendørs i det offentlige rom. Føderale myndigheter vedtok at pandemiunntakstilstanden skal forlenges frem til januar.

Lignende anbefalinger som de i LA har blitt gitt i Ontario, Canada. En maskedebatt pågår i de store mediene, hvor en lege i indremedisin mener kriteriene for å innføre et maskepåbud er tilstede, og at det ikke finnes andre alternativ når helsesystemet er under press. De på nei-siden argumenter med at maskene skaper problemer for barns utvikling, at maskene er upopulære blant mange, og dessuten kun et av flere verktøy som kan brukes. Helsemyndighetene i provinsene sier de ikke ønsker å gjeninnføre maskepåbud på nåværende tidspunkt.

I Alberta kjemper provinsguvernør Danielle Smith mot sitt eget helsebyrå. Hun bebreider dem for nedstenging av bedrifter og for innføring av vaksinemandater. Hun sier også at hun ønsker legge ned forbud mot maskebruk i grunnskolen.

Les: Provinsen Alberta i Canada vil bryte enhver forbindelse med World Economic Forum

Vaksineringen har bremset opp

Helsemyndighetene i både USA og Canada anbefaler oppfriskningsdoser, men oppslutningen om boosterne er foreløpig lav i begge land. I Canada takket litt over 80% av de som kunne få tilbud om de første dosene ja, men bare 15% har tatt boostere siden 1. august.

Les: Canada: Regjeringa krever boostere hver niende måned

I USA varier antall fullvaksinerte mye fra fra stat til stat. I staten men den laveste andelen har 52 % av innbyggere blitt fullvaksinert, mens staten med den høyeste andelen har fullvaksinert 86 %. Boosteropptak ligger mellom 17 til 49 % fra stat til stat. Totalt i USA regnes 68% som fullvaksinerte, mens kun 34 % har tatt booster.

(tall fra statista.com)

Les også: Financial Times (2020): First-quarter GDP falls 6.8% year on year in wake of coronavirus outbreak

China feels costs of zero-Covid policy

Kinas økonomi betaler en stiv pris for zero-covid politikken (Financial Times)
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKlimakonferansen i Egypt – en komplett fiasko
Neste artikkelKrigsdagbok del 32, 20. til 30. september 2022